Έντυπη Έκδοση

Ξεχειλίζουν ποτάμια και αγανάκτηση στην Ιταλία

Η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την Ιταλία το τελευταίο τριήμερο σάρωσε με πλημμύρες και κατολισθήσεις εκτεταμένες περιοχές στο βορρά και προκάλεσε τουλάχιστον έξι νεκρούς. Μεγάλος ήταν χθες ο κίνδυνος υπερχείλισης του ποταμού Πάδου ενώ ταυτόχρονα... ξεχείλισε και η αγανάκτηση πολιτών που διαμαρτύρονταν εξουθενωμένοι από την προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα.

Τρεις ηλικιωμένοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάρρευση των σπιτιών τους εξαιτίας κατολισθήσεων, ενώ ένας εβδομηντάχρονος πνίγηκε στην προσπάθειά του να τραβήξει τη βάρκα του στη στεριά, στη Λίμνη Ματζόρε. Την προηγούμενη νύχτα, δύτες της πυροσβεστικής εντόπισαν το πτώμα ενός άνδρα, σε πέτρινο μύλο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας. Η στάθμη του νερού στο εσωτερικό του, ξεπερνούσε τα δύο μέτρα. Το θύμα ήταν δημοτικός υπάλληλος και προσπάθησε με κάθε τρόπο, μαζί με συναδέλφους του, να ανοίξει τις βαλβίδες που ελέγχουν τη ροή των υδάτων δίπλα στο μύλο, ώστε να κατέβει η στάθμη του νερού και να μην πλημμυρίσει παρακείμενο κατάστημα.

Τα σχολεία στο Μιλάνο παρέμειναν και χθες κλειστά εξαιτίας της κακοκαιρίας. Η υπερχείλιση των παραποτάμων Σεβέζο και Λάμπρο, προκάλεσαν μεγάλα προβλήματα στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων ενώ η στάθμη του Πάδου αυξήθηκε ανησυχητικά και σήμανε συναγερμός στις υπηρεσίες πολιτικής προστασίας ειδικά στο βόρειο τμήμα της περιφέρειας Εμίλια Ρομάνια.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα και στην βορειοανατολική περιφέρεια Φρίουλι ενώ στη Βενετία σημειώθηκε παλίρροια.

Πολίτες αγανακτισμένοι, με το προηγούμενο της Καράρα, ζητούσαν τρομοκρατημένοι από τη νέα επέλαση της κακοκαιρίας επαρκή στήριξη και ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας στη Λαβάνια, Φράνκο Γκαμπριέλι, αν και αναγνώρισε πως δρομολογούνται έργα υποδομής για την αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων, επεσήμανε την ανάγκη «να δοθούν απαντήσεις τώρα».

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις τη μικρή σημερινή ανάσα ύφεσης θα διαδεχθεί νέα επιδείνωση από τα ξημερώματα του Σαββάτου.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ

(Πηγές: Ansa-Repubblica-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Φυσικές καταστροφές & ακραία καιρικά φαινόμενα
Ιταλία