Έντυπη Έκδοση

Μόσχα: Ο,τι κάνουμε, το κάνουμε για την ειρήνη...

Ειρηνικές προθέσεις επικαλείται η Μόσχα διαβεβαιώνοντας πως κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την επανάληψη των εχθροπραξιών στην ανατολική Ουκρανία και διαψεύδοντας ότι έχει στείλει στρατιώτες και βαρύ οπλισμό υπονομεύοντας την εκεχειρία.

Ωστόσο από πολλές διαφορετικές πλευρές πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι προλειαίνεται το έδαφος για νέα έκρηξη. Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται μεν για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων, υπογραμμίζει όμως ότι δεν έχει καμία πρόθεση να σταματήσει να τηρεί την εκεχειρία.

Χθες, ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκασέβιτς, κατηγόρησε το Κίεβο ότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις που ανάλαβε με τις συμφωνίες του Μινσκ. Διέψευσε ταυτόχρονα ότι η Μόσχα έχει στείλει στρατεύματα στις περιοχές που ελέγχουν οι αυτονομιστές για να τους ενισχύσει.

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Μόσχα με το Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Η συνάντηση αυτή θα γίνει την ώρα που αυξάνεται η πίεση στη Μόσχα, μετά τις καταγγελίες του Κιέβου αλλά και του ΝΑΤΟ περί της αποστολής στρατιωτικών ενισχύσεων από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία, κάτι που η ρωσική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως διαψεύσει.

Το Κίεβο

Από την πλευρά του ουκρανικού στρατού, εκπρόσωπός του δήλωσε χθες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας δεν έχουν καμία πρόθεση να πάψουν να τηρούν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Αλλος εκπρόσωπός του είχε νωρίτερα κάνει γνωστό πως τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν και άλλοι 18 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία, μέσα σε 24 ώρες.

Πάντως, ο Ουκρανός πρωθυπουργός, Αρσένι Γιατσένιουκ αν και διαβεβαίωσε πως το Κίεβο κάνει ό,τι είναι απαραίτητο για την αποκλιμάκωση της έντασης, επεσήμανε πως «η κόκκινη γραμμή έχει παραβιαστεί» και «δεν θέλει ο κόσμος να πάσχει από αχρωματοψία».

Μόλις μια μέρα νωρίτερα, το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως ρωσικά στρατεύματα εισέρχονται στην Ουκρανία και την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση του Κιέβου δήλωνε ότι προετοιμάζεται για μια ακόμη φορά για πόλεμο, στα ανατολικά της χώρας.

Και ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών προειδοποίησε για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης της κατάστασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με αναφορές παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, έχει εντοπιστεί κίνηση στρατευμάτων μεγάλης κλίμακας στην περιοχή της ανατολικής Ουκρανίας, χωρίς πάντως να έχει γίνει σαφές από πού προέρχονται τα στρατεύματα αυτά.

Χθες, οκτώ χώρες της βόρειας Ευρώπης συμφώνησαν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους για την αντιμετώπιση της αυξανόμενης στρατιωτικής δραστηριότητας της Ρωσίας, η οποία φαίνεται ότι έχει τριπλασιάσει τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου των κρατών του ΝΑΤΟ στην περιοχή αυτή.

Οι υπουργοί Αμυνας των Σκανδιναβικών και των Βαλτικών χωρών καθώς και της Βρετανίας συμφώνησαν να υπάρχει καλύτερη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ τους και να αυξηθούν τα κοινά γυμνάσια των αεροπορικών τους δυνάμεων μετά την κρίση στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε όξυνση των σχέσεων Ανατολής και Δύσης.

Κ. ΤΖΑΒΑΡΑ k.tzavara@eleftherotypia.net

(Πηγές: AFP-Reuters-ΑΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Μόσχα
Ρωσία
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις