Έντυπη Έκδοση

Συγκρούσεις στα Εξάρχεια χθες τη νύχτα

Συγκρούσεις φοιτητών με τα ΜΑΤ στο Πολυτεχνείο, εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου και στα στενά των Εξαρχείων, σημάδεψαν τη χθεσινή νύχτα. Μόλις οι ομάδες φοιτητών επιχείρησαν να μπουν στο Πολυτεχνείο δέχθηκαν ακόμα μία επίθεση από άνδρες των ΜΑΤ.

Ακολούθησε ένταση και υπερβολική χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Μετά τη συμπλοκή, οι ομάδες φοιτητών συγκροτημένα αποχώρησαν από το Πολυτεχνείο και ενώθηκαν με την πορεία που βρισκόταν στην οδό Πατησίων. Ακολούθησαν επεισόδια και κυνηγητό στα στενά των Εξαρχείων.

Οσο οι κεντρικοί δρόμοι παρέμεναν κλειστοί από τις αστυνομικές δυνάμεις, περίπου 2.000 φοιτητές από τα Προπύλαια, μετά την επίθεση των αστυνομικών, προσπάθησαν να προσεγγίσουν το Πολυτεχνείο. Ορισμένοι φοιτητές κατευθύνθηκαν προς τα Εξάρχεια κι άλλοι κατάφεραν να φθάσουν μπροστά στο Πολυτεχνείο. Η πύλη του Πολυτεχνείου ήταν κλειδωμένη και προσπάθησαν να την ανοίξουν.

Οι φοιτητές μετά τη μαζική πορεία, κρατώντας πανό που έγραφαν «Εξω η αστυνομία απ' το πανεπιστήμιο» και άλλα που ζητούσαν την παραίτηση του πρύτανη Θ. Φορτσάκη, δέχθηκαν επίθεση στην οδό Στουρνάρη. Η χρήση χημικών και οι επιθέσεις συνεχίσθηκαν ακόμα και τη στιγμή της οπισθοχώρησης.

Λίγο νωρίτερα, σε κάθε κάθετο δρόμο της οδού Στουρνάρη, υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ. Τα φοιτητικά μπλοκ ήταν στην οδό Πατησίων. Τότε αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν φοιτητική συνέλευση στο Πολυτεχνείο. Ακολούθως, οι φοιτητές έκαναν διαπραγματεύσεις για να εισέλθουν στον χώρο. Γύρω στις οκτώ, οι φοιτητές κατάφεραν ν' ανοίξουν την πλαϊνή πύλη του Πολυτεχνείου ενώ η ρίψη δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης είχε ενταθεί. Ορισμένοι μπήκαν στο προαύλιο, άλλοι παρέμεναν έξω από την πύλη της οδού Πατησίων. Λίγο μετά τις οκτώ το βράδυ, οι ομάδες φοιτητών βρίσκονταν στο προαύλιο του Πολυτεχνείου και η αστυνομία είχε αποκλείσει την οδό Στουρνάρη.

Οσοι φοιτητές ήταν μέσα στο Πολυτεχνείο αναγκάσθηκαν να αποχωρήσουν από την είσοδο που βρίσκεται στην οδό Τοσίτσα. Βγήκαν συγκροτημένα, σε μπλοκ και αποχώρησαν με κατεύθυνση τον σταθμό της πλατείας Βικτωρίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Αστυνομικό ρεπορτάζ
Συγκεντρώσεις/Πορείες
Αθήνα