Έντυπη Έκδοση

Το ροκ παίρνει τα βουνά

Οι Villagers of Ioannina City έρχονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για να δείξουν πώς το κλαρίνο μπορεί να χωρέσει ανάμεσα στις ηλεκτρικές κιθάρες

«Τα περισσότερα ηπειρώτικα είναι όντως πιο αργά σε σχέση με άλλα παραδοσιακά, αλλά μπορούν να γίνουν και αυτά πολύ πανηγυρτζίδικα πίστεψέ μας. Δεν είπαμε μια μέρα πάμε να πειραματιστούμε με τα ηπειρώτικα, μας βγήκε παίζοντας. Τώρα γιατί ηπειρώτικα δεν ξέρουμε, ίσως τα είχαμε πιο πολύ στα αυτιά μας σε σχέση με άλλα.

Εχουμε περάσει και ωραίες στιγμές με αυτή τη μουσική, παρέα με πολύ ποτό. Ισως για αυτό. Ακούμε πολλά είδη μουσικής, από όλο τον κόσμο (όσο μπορούμε φυσικά) δεν ακούμε μόνο ροκ ή μόνο ηπειρώτικα. Απλά στον συγκεκριμένο δίσκο υπάρχει σαν "θεματική" το χρώμα το ύφος και οι μελωδίες της Ηπείρου, το mood που λέει και ο φίλος μας ο Rafa».

Ο δίσκος «Riza» είναι ο πρώτος δίσκος των Villagers of Ioannina City, μιας παρέας από τα Γιάννινα που επινόησαν ένα δικό τους προσωπικό ήχο ανακατεύοντας την ψυχεδέλεια με τα δημοτικά τραγούδια από την Ηπειρο. Εχοντας μόλις κυκλοφορήσει και ένα μίνι δίσκο το «Zvara/Karakolia» οι Αλέξης Καραμέτης, Ακης Ζώης, Αρης Γιαννόπουλος, Κωσταντής Πιστιόλης και Αχιλλέας Ράδης έρχονται να στήσουν το δικό τους ιδιόμορφο πανηγύρι αύριο στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Θεσσαλονίκη. Λίγο πριν, μίλησαν στην «Ε» για την μουσική τους.

Για το μπαστάρδεμα του ροκ με τα κλαρίνα:

«Υπάρχουν και άλλοι που έχουν πειραματιστεί με ηπειρώτικα τραγούδια ή μελωδίες, πέρα από μας, όπως οι Socrates και Mode Plagal παλιότερα, αλλά και άλλοι πιο πρόσφατα. Δεν αντιμετωπίσαμε κάποια δυσκολία μουσικά, μας βγήκε όλο πολύ φυσικά, ταίριαζαν όλα μια χαρά στα αυτιά μας τουλάχιστον. Δεν είχαμε κάποια συγκεκριμένη φιλοδοξία, πέραν του να περνάμε καλά παίζοντας μουσική και πάνω από όλα να μας αρέσει εμάς αυτό που παίζουμε. Αν κάτσεις να αναλύσεις τη μουσική μας, ειδικά στο "Riza" θα βρεις πολλά στοιχεία για να αναφέρεις σαν διαφορετικά είδη αλλά εμείς προτιμάμε να το κρατήσουμε απλό. Λέμε ότι παίζουμε ροκ με παραδοσιακά στοιχεία. Δεν ξέρω ποιο είναι το χαρακτηριστικό μας τραγούδι, ίσως το "Κρασί" να χαρακτηρίζει περισσότερο τα 4 τελευταία χρόνια μας ως VIC».

Για το σουρεαλιστικό εξώφυλλο του δίσκου και το αλλόκοτο όνομα της μπάντας: «Στο εξώφυλλο είναι ένα παλιό Volvo, (πιθανότατα θα το έφερε κάποιος μετανάστης από Σουηδία, κλασσικά) παρατημένο σε μια στροφή σε ένα βουνό στην Ηπειρο, όπου πλέον έχει γίνει σχεδόν ένα με το χώμα και τα φυτά, έχει ριζώσει. Η φωτογραφία είναι του Διογένη Χαντζόπουλου, που έχει κάνει και όλο το artwork του δίσκου. Οταν μας το έφερε σαν εξώφυλλο είπαμε όλοι "αυτό είναι" μας άρεσε. Το σήμα έχει δύο κουμπούρια που γίνονται κλαρίνα στην άκρη, και ένα σύμβολο που έχουμε φτιάξει εμείς πριν χρόνια. Το όνομα το βγάλαμε όταν είμασταν παιδιά, δεν κρύβει καμιά πολύ βαθιά αναζήτηση. Κρατάμε το ότι είμαστε από χωριά και μεγαλώσαμε στα Γιάννινα».

Γιατί την βάφτιση του δίσκου «Rίza»:

«Κατά κύριο λόγο για το προφανές, τις μουσικές μας ρίζες δηλαδή, αλλά επίσης είναι και η δικιά μας ρίζα αφού είναι ο πρώτος μας δίσκος. Μας άρεσε και σαν λέξη».

Για την κυκλοφορία:

«Μας άρεσε να βγει από μια δική μας εταιρεία γιατί ότι κάναμε θα ήταν δικές μας επιλογές. Λέγαμε ότι κάποια στιγμή θα κάνουμε μια εταιρία να βγάζουμε μουσικές που μας αρέσουν κ.λπ. Ε τελικά την κάναμε μια ώρα αρχύτερα. Πέραν του οικονομικού δεν βρίσκαμε τότε λόγο να το βγάζαμε με άλλη εταιρεία. Δανειστήκαμε λεφτά και το βγάλαμε μόνοι μας. Βγάλαμε 500 cd και 500 δίσκους βινυλίου γιατί για τόσα μας έφταναν τα λεφτά».

Για τα κλαρίνα και τη γενιά του Facebook: «Γιατί όχι; Η μουσική είναι φοβερή, οι μελωδίες ωραίες, υπάρχουν και κάπου βαθιά μέσα μας. Οι στίχοι σου βγάζουν εικόνες επηρεασμένες από την φύση και ας μην τα έχεις ζήσει, τα φαντάζεσαι και για κάποιο λόγο σου λείπουν. Οι καταστάσεις και η καθημερινότητα αλλάζουν, τα συναισθήματα όμως είναι τα ίδια μέσα στα χρόνια. Ισως και να την κάνει να αφήσει το Facebook και να πάρει τα βουνά».

Για τις συναυλίες: «Ε, το live είναι άλλο πράγμα. Δεν ξέρουμε αν μπορούμε να το περιγράψουμε με λόγια. Οποιος έχει παίξει σε συναυλία το ξέρει. Υπάρχει ένταση, "συντονίζεσαι" με τον χώρο και τον κόσμο. Οσοι είναι εκεί ζούνε την ίδια στιγμή μαζί. Ολη η ουσία της μουσικής είναι να παίζεται ζωντανά. Εμείς αυτό θέλουμε να παίζουμε σε συναυλίες όσο περισσότερο μπορούμε, η μουσική μας πιστεύουμε είναι καλύτερη ζωντανά σε συναυλία».

* Οι Villagers of Ioannina City παίζουν αύριο στο Fuzz Live Music Club στην Αθήνα και την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου στο Fix Factory of Sound στη Θεσσαλονίκη. Μαζί τους, οι Smallman, από τη Βουλγαρία που, συνδυάζουν ψυχεδελικούς ροκ ήχους με παραδοσιακή μουσική. Είσοδος 10 ευρώ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική