Έντυπη Έκδοση

Αποτελέσματα των ερευνών για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων

Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων, ο αρχαιότερος υπολογιστής του κόσμου, θα βρεθεί στο επίκεντρο της Ημερίδας που διοργανώνουν η Κοσμητεία της Πολυτεχνικής και η Κοσμητεία της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Με την ημερομηνία αυτή έχω συνδεθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, όμως σημαδιακούς και άκρως δραματικούς όσο δεν παίρνει. Δεν την έζησα στο Πολυτεχνείο διότι δεν ήμουν στην Ελλάδα. Ημουν στην εξορία, χωρίς διαβατήριο, με μία γαλλική ταυτότητα απάτριδος που έλεγε «ισχύει για όλες τις χώρες πλην της Ελλάδος»! Με την ημερομηνία αυτή έχω συνδεθεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, όμως σημαδιακούς και άκρως δραματικούς όσο δεν παίρνει. Δεν την έζησα στο Πολυτεχνείο διότι δεν ήμουν στην Ελλάδα. Ημουν στην εξορία, χωρίς διαβατήριο, με μία γαλλική ταυτότητα απάτριδος που έλεγε «ισχύει για όλες τις χώρες πλην της Ελλάδος»! Η Ημερίδα, με τίτλο: «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και παρουσίαση ενός μοντέλου του» θα ξεκινήσει σήμερα στις 11 π.μ. στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτηρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

Θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις και τα αδημοσίευτα αποτελέσματα των ερευνών της Επιστημονικής Ομάδας του ΑΠΘ που διερευνά το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Επίσης, ο αρχαιολόγος και υπ. διδάκτορας του ΑΠΘ, Αλέξανδρος Τούρτας, ο οποίος συμμετείχε στην πρόσφατη ενάλια έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, θα παρουσιάσει τη μεθοδολογία και τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών στο χώρο του ναυαγίου. Στην Ημερίδα θα εκτεθεί ομοίωμα του Μηχανισμού των Αντικυθήρων που κατασκεύασε η Επιστημονική Ομάδα του ΑΠΘ.

Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και η Μαγδαληνή Αναστασίου, διδάκτωρ του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, η οποία ολοκλήρωσε την πρώτη, παγκοσμίως, διδακτορική διατριβή για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, στο Εργαστήριο Αστρονομίας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ερευνες & μελέτες
Τέχνη/Πολιτισμός
Ναυτικά ατυχήματα/Ναυάγια
Αρχαιολογία