Έντυπη Έκδοση

ΦΤΩΧΥΝΕ Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥΣ, ΕΝΩ ΑΥΞΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΩΡΕΣ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Τα παιδιά της κρίσης είναι παχύσαρκα

Ψάρι με το κιάλι, στροφή σε όσπρια, φρούτα και λαχανικά. Τα Ελληνόπουλα δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση κι η διατροφή τους έχει υποβαθμιστεί, αφού σπανίως καταναλώνουν πρωινό, ενώ χαζεύουν με τις ώρες στην τηλεόραση ιδίως τα Σαββατοκύριακα, αφού οι δραστηριότητες κοστίζουν.

Αυτό δείχνει έρευνα στην Αττική, του Τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας - Διατροφής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, παρά το γεγονός ότι τα παιδιά καταναλώνουν περισσότερο σπιτικό φαγητό, απ' ό,τι πριν.

Επικεφαλής της έρευνας, που χρηματοδοτείται από τη «Νεστλέ» και παρουσιάστηκε χθες στην Αίγλη του Ζαππείου, είναι ο καθηγητής Λάμπρος Συντώσης.

Το πρόγραμμα «Παιδιά όλο Υγεία», που πραγματοποιεί η εταιρεία, γίνεται σε 68 χώρες κι αφορά 6,9 εκατομμύρια παιδιά. Στην Ελλάδα, η πρωτοβουλία ξεκίνησε ομοίως το 2009 και μέχρι σήμερα έχει συμπεριλάβει πάνω από 100.000 μαθητές σε όλη την Ελλάδα. Από το 2012 δημιουργήθηκε με το Χαροκόπειο πρόγραμμα με στόχο την αξιολόγηση της διατροφικής συμπεριφοράς και της φυσικής δραστηριότητας των μαθητών της Γ' και της Ε' τάξης του Δημοτικού σχολείου, σε σχέση με τους κοινωνικοοικονομικούς δείκτες για την περίοδο 2009-2013. Η μελέτη συνοδεύτηκε από ένα ενημερωτικό φυλλάδιο προς τους γονείς με καθημερινές συμβουλές για υγιεινή και οικονομική διατροφή.

Το δείγμα αφορούσε σε 28.860 εγγεγραμμένους μαθητές το 2009 και 30.425 εγγεγραμμένους μαθητές το 2013 στην περιοχή της Αττικής. Τα ποσοστά παχυσαρκίας από 8,2% το 2009 ανήλθαν σε 9,4% το 2014. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας ήταν σταθερά για πολλά χρόνια με μια μικρή τάση μείωσης. Τα τελευταία δύο χρόνια όμως παρατηρήθηκε αυξητική τάση, που φέτος έγινε και στατιστικά σημαντική.

Περιοχές με οικογένειες χαμηλής εισοδηματικής στάθμης συμπίπτουν μ' αυτές που παρουσιάζουν τα υψηλότερα ποσοστά υπέρβαρων και παχύσαρκων παιδιών.

Τέλος, τα ποσοστά μαθητών που συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με το 2009, ενώ τα ποσοστά των παιδιών που αφιερώνουν χρόνο μπροστά σε μια οθόνη έχουν αυξηθεί τις καθημερινές (29,7% έναντι 39,7%) και τα Σαββατοκύριακα (44,3% έναντι 58,8%).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Παιδί
Υγεία
Διατροφή και Διαιτολογία
Υγεία & Διατροφή
Ψυχολογία και Ψυχιατρική