Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΤΥΜΦΑΛΙΑΣ * ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΝΑΟΥ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΜΑΝΗ

Εργα πολιτισμού στην Πελοπόννησο

Μέσα σε δύο μέρες, όλες κι όλες, διασχίσαμε τη φθινοπωρινή Πελοπόννησο... Πολλά τα χιλιόμετρα, αλλά αποζημιωθήκαμε... Πρώτη στάση, στη μέση του πουθενά!.. Στη λίμνη της Στυμφαλίας. Στο νοτιότερο άκρο του νομού Κορινθίας, στο οροπέδιο ανάμεσα στη Ζήρεια, τον Ολίγυρτο, το Μαυροβούνι, το Γερόντιο.

Η λίμνη και  το μουσείο  Στυμφαλίας Η λίμνη και το μουσείο Στυμφαλίας Η ορεινή λίμνη αποτελεί τον νοτιότερο ορεινό υδροβιότοπο των Βαλκανίων, είναι η μεγαλύτερη της Πελοποννήσου.

Σπάνια, μέσα από περίπλοκα γεωλογικά συστήματα, με πλούσια είδη χλωρίδας και πανίδας. Γύρω γύρω δάση ελάτης, μαύρης πεύκης, πλατάνια... Καταφύγιο για 150 είδη μεταναστευτικών πουλιών. Η Στυμφαλία έχει ιστορία. Στην αρχαιότητα, ο Αδριανός είχε κατασκευάσει υδραγωγείο, που διοχέτευε νερό στην Κόρινθο.

Και η μυθολογία μιλάει για τις Στυμφαλίδες όρνιθες, αρπακτικά πουλιά που κατέστρεφαν τον τόπο. Η απαλλαγή της περιοχής από τη μανία τους ανατέθηκε στον Ηρακλή, που, χρησιμοποιώντας το κρόταλο (δώρο του Ηφαίστου στην Αθηνά), για να τα τρομάξει, και στη συνέχεια τα βέλη του, πραγματοποίησε, έτσι, τον έκτο άθλο του!

Η Στυμφαλία έχει ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000, στο επίσημο οικολογικό δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών της Ε.Ε.

Ο Ι. Ν. Αγίου Πέτρου χρονολογείται  τον 12ο αιώνα Ο Ι. Ν. Αγίου Πέτρου χρονολογείται τον 12ο αιώνα Σουρεαλιστικό... Μουσείο

Σ' αυτό, λοιπόν, το ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας περιβάλλον ξεπροβάλλει μες στην ερημιά, σουρεαλιστικό, σαν έργο, ένας εξαιρετικής αισθητικής κτήριο -έχει βραβευτεί γι' αυτό- με ακόμη πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο:

Είναι το Μουσείο Περιβάλλοντος, έργο που δημιούργησε το 2010 το Πολιτιστικό Ιδρυμα του Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Και είναι, όπως μας εξηγούν, το έβδομο στη σειρά Μουσείο του Ιδρύματος, μαζί με τα Μουσεία Μετάξης, Σουφλί, το υπαίθριο Υδροκίνησης, Δημητσάνα, Ελιάς, Σπάρτη, Βιομηχανικής Ελαιουργίας, Λέσβος, Πλινθοκεραμοποιίας, Βόλος, Μαρμαροτεχνίας, Τήνος. Και ετοιμάζονται άλλα δύο, στα Γιάννενα, Αργυροτεχνίας και στη Χίο, Μαστίχας.

Η επίσκεψή μας εκεί ήταν μέρα γιορτής για το Μουσείο. Συνέχεια των εργασιών Διεθνούς Συνάντησης, με την παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, με θέμα τα Πολιστικά Τοπία - Περιοχές Natura 2000. Με ενδιαφέρουσες απόψεις για μια νέα πολιτική ολοκληρωμένης διαχείρισης της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς.

Η οικοδέσποινα Σοφία Στάικου, πρόεδρος του Ιδρύματος, δυναμική, αεικίνητη, φιλόδοξη, πεισματάρα, μίλησε με πάθος γι' αυτό το έργο, το οποίο επιβραβεύει τη συνεργασία του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα.

Σε όλους μας, είπε, αναλογεί ένα κομμάτι προσφοράς στον δημόσιο χώρο -μίλησε για τη σχέση πολιτισμού με το φυσικό περιβάλλον, τον χώρο που καλλιεργεί την αυτογνωσία, το μέτρο και βέβαια την εξέλιξη, την ανάπτυξη.

Ολες αυτές οι εκδηλώσεις κατέληξαν στη «Διακήρυξη της Στυμφαλίας» με προτάσεις για τη διαχείριση της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, οι οποίες συνδέονται με την πρωτοβουλία της Ιταλικής Προεδρίας στο Συμβούλιο της Ε.Ε. με θέμα «Φύση και Πολιτισμός».

Επόμενη στάση η επιβλητική Μεσσηνιακή Μάνη. Ζήσαμε εκεί μια μέρα γιορτής για την πολιτιστική κληρονομιά της Μάνης. Διασχίσαμε την Καρδαμύλη, τουριστικά καλοκαιρινή ακόμη, μέσα στις μπουκαμβίλιες της και τα πέτρινα -με λιγοστούς ακόμη πύργους- σπίτια, για να φτάσουμε στην ορεινή Καστάνια.

Του 12ου αιώνα

Εκεί εκατοντάδες ντόπιοι γιόρτασαν τη διάσωση ενός σημαντικού Βυζαντινού Ναού της Πελοποννήσου. Του Ι. Ν. Αγίου Πέτρου, ο οποίος χρονολογείται τον 12ο αιώνα, με τον Νάρθηκα και το εντυπωσιακό πυργοειδές Κωδωνοστάσιο.

Με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, που ήταν οι διοργανωτές των εκδηλώσεων, με την 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και την ευγενική χορηγία των Θανάση και Μαρίνας Μαρτίνου πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση του μνημείου.

Ελαμπε το εκκλησάκι, μετά τη Λειτουργία και τα Θυρανοίξια, στην κορυφή του ορεινού χωριού, με τον υποδειγματικό καθαρισμό του τοιχογραφικού διάκοσμου, της εποχής των Παλαιολόγων, και με την ανάδειξη της αρχιτεκτονικής του αξίας. Με τους υπέροχους τέσσερις κίονες, το θύρωμα, το τέμπλο.

Ξαναζωντάνεψε το χωριό. Πλήθος κόσμου. Ξένοι και Ελληνες επισκέπτες. Τοπικές λιχουδιές. Δημοτική μουσική. Οι ντόπιοι με τα καλά τους, άκουσαν τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες με πρώτο τον κ. Σταματόπουλο, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας.

Πανευτυχής για το έργο στο οποίο ο ίδιος συνέβαλε, σεμνός ο Θ. Μαρτίνος. Δυναμική, με ζωντάνια και κέφι για δημιουργία η Λυδία Καρρά, η ταινία της οποίας «Τα Ανθη του Σεισμού» για τη διάσωση του ιστορικού Κέντρου της Καλαμάτας, προβλήθηκε, την προηγούμενη μέρα, στο κατάμεστο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας. Μαζί με φωτογραφική έκθεση για το πλούσιο έργο της Ελληνικής Εταιρείας. Και με Ημερίδα του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς με θέμα «Προστασία παραδοσιακών οικισμών και σύγχρονος Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός». Διακεκριμένοι οι ομιλητές γνώστες της περιοχής, μίλησαν με αγάπη για τον τόπο τους, ανάμεσά τους οι αρχιτέκτονες - μηχανικοί Αννα Κοκκαλιάρη και Δημήτρης Πάστρας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ναοί/Ιστορικά κτίσματα
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα
Τέχνη/Πολιτισμός