Έντυπη Έκδοση

Ανιστόρητοι

Αγαπητή «Ε», πριν από 2-3 μέρες Αγγλος βουλευτής δήλωσε στη Βουλή της χώρας του ότι πρέπει να οφείλουμε χάριτας στον Ελγιν ο οποίος... έκλεψε τα Μάρμαρα του Παρθενώνα (για δικό του οικονομικό όφελος βέβαια), γιατί αν δεν τα είχε... κλέψει ποιος ξέρει σε ποιο καλυβόσπιτο θα ήταν σήμερα εντοιχισμένα!

Είναι το λιγότερο αστείο το να κάνει κάποιος δηλώσεις, όταν αγνοεί τα ιστορικά γεγονότα. Από 'δώ, την Αθήνα, τον πληροφορούμε λοιπόν πρώτα να διαβάζει κι ύστερα να δηλώνει.

Περιστατικό πρώτο: Οταν οι Ελληνες πολιορκούσαν το φρούριο της Ακροπόλεως, οι πολιορκημένοι Τούρκοι είχαν ξεμείνει από βόλια και άρχισαν να αποσυναρμολογούν το επιστύλιο του Παρθενώνα και άλλα κτίσματα για να χρησιμοποιήσουν τους μολυβένιους συνδέσμους για βόλια. Οι πολιορκητές Ελληνες έσπευσαν να τους δώσουν βόλια οι ίδιοι, για να μην καταστρέψουν τα ιστορικά τους μνημεία. Καταλαβαίνεις τι θα πει αυτό, μιλόρδε;

Ποιο συμπέρασμα βγάζεις από το περιστατικό αυτό ως "λόρδος" της Αγγλικής Βουλής;

Περιστατικό δεύτερο: Ο δηλωσίας (ή μάλλον ο δηλώσας) Βρετανός δεν θα ξέρει ποιος είναι ο Στρατηγός Μακρυγιάννης. Εμείς όμως και ξέρουμε και γι' αυτό τιμάμε τον άδολο αγωνιστή. Στα απομνημονεύματά του ο Μακρυγιάννης, λοιπόν, γράφει πως κάποιος στρατιώτης είχε στην κατοχή του ένα μαρμάρινο άγαλμα νέου. Στο Αργος θα το πουλούσε των Ευρωπαίων. Θαυμάστε εδώ και την απληστία και τη δολιότητα των Ευρωπαίων! "Πήρα στην άκρη το στρατιώτη και του μίλησα. Οχι χίλια τάλαρα που γυρεύεις, μα και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σου δώσουν, να μη το καταδεχτείς να βγει από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε". Καταλαβαίνεις, "μιλόρδε μου", τι λέει ο Μακρυγιάννης, το χωρά το αγγλικό μυαλό σου;

Ενας αγράμματος στρατιώτης του Αγώνα για τη Λευτεριά της πατρίδας του έχει σαφή και ουσιαστική γνώση του ελληνικού παρελθόντος. Τα μάρμαρά του τα απαιτεί. Είναι σίγουρο τώρα που σ' το 'παμε ότι και συ, μιλόρδε μου, εκπλήσσεσαι, ξαφνιάζεσαι (ευχάριστα;) και θαυμάζεις έναν απλοϊκό αγωνιστή που έκαμε σκόνη τη δήλωσή σου.

"Γι' αυτά πολεμήσαμε"!

Ηταν εξ αρχής δικά μας.

Δεν τα κλέψαμε.

Τα απαιτούμε».

Θεμ. Φ. Βλαχόπουλος

Φιλόλογος, ιστορικός - αρχαιολόγος, καθηγητής

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν