Έντυπη Έκδοση

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

«Στα χέρια των τραπεζιτών η επόμενη μέρα των επιχειρήσεων»

Για τροπολογία με την οποία παραδίδεται «γην και ύδωρ» στους τραπεζίτες έκανε λόγο η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου στην Ολομέλεια της Βουλής, υποστηρίζοντας πως έτσι τους αναγνωρίζεται η διακριτική ευχέρεια να αποφασίζουν ποια επιχείρηση θα επιβιώσει και ποια θα πεταχθεί στον Καιάδα.

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ζωή Κωνσταντοπούλου Ειδικότερα για την τροπολογία που αφορά στα επιχειρηματικά δάνεια και δάνεια επαγγελματιών επισημαίνεται πως μέχρι χθες δεν είχε γίνει τοποθέτηση από τον αρμόδιο υπουργό παρ' ότι πέρασε και δεύτερη ημέρα συζήτησης.

Με τον τρόπο που η κυβέρνηση προωθεί τη «ρύθμιση των "κόκκινων" δανείων» επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες εγκαταλείπονται στο έλεος των τραπεζών και των τραπεζιτών, όπως ακριβώς έχει γίνει με τους πολίτες, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί απ' αυτούς όχι απλώς να βιώνουν ακραίες συνθήκες απόγνωσης και εξαθλίωσης, αλλά να οδηγούνται και σε αυτοκτονίες, κατήγγειλε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Σε ποιους τραπεζίτες τώρα εσείς παραδίδετε το μέλλον των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών; Στους ίδιους τραπεζίτες με τους οποίους ανταλλάσσετε εξυπηρετήσεις. Στους ίδιους τραπεζίτες και στις διοικήσεις τραπεζών που χορήγησαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ ως δάνεια στα κόμματά σας με εγγύηση τη μελλοντική κρατική επιδότηση -δηλαδή, ουσιαστικά παραβίασαν τους κανόνες για τη διασφάλιση εγγυήσεων για τη χορήγηση δανείων. Στους ίδιους τραπεζίτες που απαλλάξατε με αντισυνταγματική, εκπρόθεσμη τροπολογία τριών βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας -να μην τα ξεχνάμε αυτά- τον Απρίλιο του 2013. Στους ίδιους τραπεζίτες για τους οποίους καταγγέλλεται όχι μόνο από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ήδη και από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ότι τους ωφελήσατε παρά το καθήκον σας και παρά το νόμο» συμπλήρωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Οταν διενεργήθηκε η διαδικασία έρευνας για τη λίστα Λαγκάρντ -στην οποία εμπλέκεται επίσης ο όμιλος EFG (επί ημερών Λάτση), διαπιστώθηκε ότι μέλη διοικήσεων τραπεζών ουσιαστικά τοποθετούνται αποτυχόντες πολιτευτές, πρώην βουλευτές, πρώην στελέχη των υπουργείων.

Σύμφωνα με όσα κατέθεσε η βουλευτής, δεν εγγυάται η ισότητα και η διαφάνεια στη χορήγηση των επιχειρηματικών δανείων και στην παρακολούθησή τους. Αυτό που καταγράφεται είναι ότι κάποιοι παίρνουν δάνεια χωρίς εγγυήσεις ή με ανεπαρκείς εγγυήσεις, την ίδια ώρα που άλλοι ασφυκτιούν. Αυτό που καταγράφεται είναι ότι αυτοί τους οποίους εξυπηρετείτε πάλι με τροπολογίες -όπως η τροπολογία για τα μέσα ενημέρωσης- είναι οι ίδιοι που βρίσκονται να φοροδιαφεύγουν. Για να συμπληρώσει, πως «...δεν θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε σε σχέση με τις αποκαλύψεις για το όργιο φοροαποφυγής που είχε στηθεί -που έχει στηθεί- "θεσμικά" στο Λουξεμβούργο; Θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε σε σχέση με την προνομιακή μεταχείριση συγκεκριμένων επιχειρήσεων, μεταχείριση άμεσα σχετιζόμενη με τη διαπλοκή των κυβερνητικών συνιστωσών και στελεχών με αυτές;

Θα κάνουμε ότι δεν καταλαβαίνουμε ότι στο εξωτερικό βρίσκονται μη φορολογημένα δυσθεώρητα ποσά επιχειρηματιών που εδώ χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους; Ή θα εγκαταλείψουμε εκείνους οι οποίοι αντιμετωπίζουν τη δυσκολία και τον ορυμαγδό φορολογικών υποχρεώσεων που έχετε επιβάλει; Θα τους βάλουμε στην ίδια θέση με εκείνους που βρίσκονται διαρκώς ωφελημένοι;».

Μ. ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
ΣΥΡΙΖΑ
Τράπεζες
Επιχειρήσεις