Έντυπη Έκδοση

Με την όπισθεν η αγορά ηλεκτρικών

Αύξηση κατά 77% παρουσίασαν οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2014 στην Ευρώπη, με πρώτη τη Νορβηγία όπου οι πωλήσεις άγγιξαν το 302%. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2050 οι πωλήσεις ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων θα αντιπροσωπεύουν το 60% των πωλήσεων. Η Ελλάδα, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει μείνει πίσω στην ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Σήμερα κυκλοφορούν μόνο 25 ηλεκτρικά οχήματα αλλά, σύμφωνα με τον υπουργό ΠΕΚΑ, που μίλησε χθες σε ημερίδα του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας), αναμένεται να δημιουργηθούν 7.000 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Πρόκειται να αναπτυχθούν 13.000 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2020, από τα οποία το 10% θα βρίσκεται σε δημόσιους χώρους και σε περιοχές στάθμευσης.

Ηδη βρίσκονται σε λειτουργία ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα με χαμηλό κόστος χρήσης και με τα (ισχύοντα) τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ (η κατανάλωση κυμαίνεται από ένα ευρώ ανά εκατό χιλιόμετρα - είναι έως δέκα φορές λιγότερα σε σχέση με ένα βενζινοκίνητο αυτοκίνητο). Η αυτονομία κίνησης (με πλήρη φόρτιση) είναι 150 έως 200 χιλιόμετρα. Και ο χρόνος φόρτισης της μπαταρίας γίνεται με ειδικούς φορτιστές και φθάνει από μισή μέχρι δέκα ώρες, από την πρίζα.

Στην ημερίδα του ΚΑΠΕ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα επισημάνθηκε: Είναι περισσότερο ενεργειακά αποδοτικά (ο βαθμός απόδοσης των συμβατικών οχημάτων είναι 20-30%, ενώ τα ηλεκτρικά έχουν βαθμό απόδοσης έως και 85%). Εχουν τη δυνατότητα να επαναφορτιστούν από ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) συμβάλλοντας και στη μείωση των εκπομπών αερίων ρύπων του θερμοκηπίου. Επίσης είναι οικονομικότερα σε ό,τι αφορά το κόστος συντήρησης και εκπέμπουν ελάχιστο θόρυβο - ειδικώς σε χαμηλές ταχύτητες.

Ο υπουργός ΠΕΚΑ αναφέρθηκε στις συντονισμένες ενέργειες σχετικά με την προώθηση της ηλεκτροκίνησης για το στρατηγικό ρόλο της ΔΕΗ ΑΕ (κοινοτικό πρόγραμμα Greene-motion) αλλά και στο ρυθμιστικό πλαίσιο. Η ηλεκτροκίνηση συνεισφέρει στην εξοικονόμηση ενέργειας, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας.

Στην ημερίδα μίλησαν ειδικοί, επιστήμονες, εκπρόσωποι επιχειρήσεων και της τοπικής αυτοδιοίκησης για τις ολοκληρωμένες λύσεις σε δήμους.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γεώργιος Πατούλης είπε ότι δήμαρχοι της Ευρώπης (περίπου 5.600, μεταξύ των οποίων ενενήντα από την Ελλάδα) έχουν υπογράψει ένα σύμφωνο που λέει ότι μέχρι το 2020 δεσμεύονται να συμβάλουν στον περιορισμό των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρωκα κατά 20% βελτιώνοντας και τις συνθήκες των πυκνοκατοικημένων περιοχών στα αστικά κέντρα.

Φ.Κ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αυτοκινητοβιομηχανία και εμπόριο αυτοκινήτων