Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Το Κατάρ της Αφρικής

Τα πετροδολάρια των Αράβων είναι ικανά να μετακινήσουν γη και ουρανό. Ιδίως γη. Για παράδειγμα, μπορούν να πάρουν το κρατίδιο του Κατάρ από τον Περσικό Κόλπο και να το μεταφέρουν, νοερά, στην Αφρική! «Υποψηφιότητα έκπληξη για το ορφανό Κόπα Αφρικα», έγραψε η έγκυρη «L'Equipe». «Ζήτησαν από το Κατάρ να φιλοξενήσει τη διοργάνωση και οι εμίρηδες το σκέφτονται σοβαρά». Οχι απλώς το σκέφτονται, αλλά ανοίγουν τις πετροκάνουλες άνευ όρων. Το Μαρόκο κλείδωσε τα γήπεδά του και εκτόξευσε το κλειδί στο ποτάμι, χωρίς να υπολογίσει τη βέβαιη τιμωρία. Η πλούσια Ανγκόλα αρνήθηκε κατηγορηματικά, όπως και η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική και το Σουδάν. Ο ιός Εμπολα έχει τρομοκρατήσει την Αφρική από άκρου εις άκρον.

Φάρμακο στον ημιθανή

Η Γκαμπόν, η Ισημερινή Γουινέα και η Νιγηρία είναι οι μοναδικές χώρες που εμφανίζονται πρόθυμες να αναλάβουν το συνήθως κερδοφόρο τουρνουά τον Ιανουάριο. Καμία από τις τρεις χώρες δεν βρίσκεται σε απόσταση απόλυτης ασφάλειας από τις εστίες εξάπλωσης του ιού στη Δυτική Αφρική. Τα θύματα στη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε πλησιάζουν τα 5.000 και οι μετακινήσεις ομάδων, διαιτητών, φιλάθλων γίνονται με τον φόβο του φονικού μικροβίου. «Θα ήταν θανατική καταδίκη για τη διοργάνωση εάν αποφασίζαμε την αναβολή της», δήλωσε ο ...Πλατινί της Αφρικής, Ισα Χαγιάτου. «Αυτό το σπίτι που χτίζουμε εδώ και 57 χρόνια θα έπεφτε στο κεφάλι μας. Θα χάναμε κάθε ίχνος αξιοπιστίας». Στο γκάλοπ του αραβικού Al Jazzeera, το 73% των επισκεπτών ψηφίζει αναβολή. Αλλά το Κατάρ έχει φάρμακο για πάσα νόσο!

Γεννήθηκαν έτοιμοι

«Μην ακούτε τις φήμες, είναι παράλογο να γίνει το Κόπα Αφρικα εκτός Αφρικής», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Κατάρ, Σαούντ Αλ-Μουχαμαντίν. Τον προϊστάμενό του τον ρώτησε; «Είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε, αν και δεν μας ζητήθηκε επίσημα κάτι τέτοιο», είπε ο πρόεδρος της ίδιας Ομοσπονδίας, ο σεΐχης Χαμάντ μπιν Καλίφα μπιν Αχμέντ Αλ-Θάνι (φωτό) με τ' όνομα: «Εχουμε στενές σχέσεις με τον μίστερ Χαγιάτου και άλλωστε διοργανώσαμε το Παγκόσμιο Κύπελλο Νέων του 1995, μετά την επιδημία χολέρας που έπληξε τη Νιγηρία». Ζαλισμένο από τα χτυπήματα των διεθνών Μέσων Ενημέρωσης και τις αποκαλύψεις για τα μουντιαλικά σκάνδαλα του 2022, το Κατάρ βρήκε μπροστά του χρυσή ευκαιρία για να αποδείξει ότι γεννήθηκε έτοιμο και πρόθυμο. Κι ας μιλάει με βαριά αραβική προφορά τα Σουαχίλι. Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής