Έντυπη Έκδοση

ΤΟ 9,5% ΤΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΣΤΑ ΦΕΡΟΕ ΕΧΕΙ ΔΕΛΤΙΟ

Ψάρεμα και... μπάλα!

Η ευρωπαϊκή χώρα με τους περισσότερους κατά κεφαλήν ποδοσφαιριστές δεν είναι η Αγγλία ούτε η Γερμανία ούτε η Ισπανία ούτε η Ιταλία. Είναι τα αφιλόξενα και παγερά Νησιά Φερόε, των 48.000 κατοίκων. Με δεύτερη την Ισλανδία και τρίτη την Κύπρο!

Αν φυσήξει εκεί ψηλά, δύσκολα παίζεις ποδόσφαιρο Αν φυσήξει εκεί ψηλά, δύσκολα παίζεις ποδόσφαιρο Μολονότι η μέση προσέλευση σε αγώνες του τοπικού πρωταθλήματος είναι μόλις 512 φίλαθλοι, το 9,5% του πληθυσμού έχει δελτίο σε (ημι)επαγγελματική ή ερασιτεχνική ομάδα. Η τιμή του εισιτηρίου ανέρχεται στα 13 ευρώ. Το ποδόσφαιρο είναι το δημοφιλέστερο σπορ, κληρονομιά του βρετανικού στρατού που έστησε εκεί την «Επιχείρηση Βαλεντάιν» τα χρόνια του Πολέμου, αλλά εθνικό άθλημα θεωρείται η κωπηλασία. Στη θάλασσα.

«Είμαστε τρελοί με τη μπάλα εδώ», ομολογεί ο προκάτοχος του Λαρς Ολσεν στον πάγκο της Εθνικής ομάδας, Πολ Γκουντλάουγκσον. «Τα περισσότερα παιδιά ξεκινούν από ηλικία 5 ετών». Η τηλεόραση δείχνει μόνο αγώνες των ξένων πρωταθλημάτων. Ακόμα και σήμερα, συντηρείται η παλιά παράδοση της οικογενειακής σύναξης γύρω από το ραδιόφωνο την ώρα του ποδοσφαίρου.

Στα ορεινά νησιά, που μοιάζουν με καταραμένα πλοία στην απεραντοσύνη του Βόρειου Ατλαντικού, δεν υπάρχει πουθενά χωράφι αρκετά μεγάλο για να μετατραπεί σε γήπεδο. Χρειάστηκαν δυναμίτες για να ισιώσει ο βασάλτης και να κατασκευαστεί το εθνικό στάδιο στο Τόφτιρ. Το γρασίδι είναι τεχνητό, αφού ο καιρός δεν ευνοεί το αληθινό χορτάρι. Στη δεκαετία του '70, τα ποδοσφαιρικά γήπεδα ήταν στρωμένα με μαύρη ηφαιστειακή άμμο.

Ο δυνατός άνεμος είναι ο χειρότερος εχθρός των ξενόφερτων και ο 12ος παίκτης για τους μαθημένους στα στοιχεία της φύσης ντόπιους. Στο πρωτάθλημα των Φερόε, Απρίλιο με Οκτώβριο πριν πέσει το σκοτάδι, σημειώνονται πολλά γκολ με απ'ευθείας κόρνερ ή φάουλ από τη γραμμή του αράουτ. Ευτυχώς, η Εθνική μας θα επισκεφτεί το Τόρσχαφν τον Ιούνιο.

Οι Αφρικανοί μέσοι και οι Ανατολικοευρωπαίοι τερματοφύλακες είναι της μόδας στις 10 ομάδες της Α' κατηγορίας στα Φερόε. Οσο πιο φτηνοί, τόσο πιο καλοί. Δεν υπάρχει αρκετό χρήμα για να πληρωθούν αξιοπρεπείς μισθοί. Οι περισσότεροι Φεροέζοι ποδοσφαιριστές βγάζουν το ψωμί τους σε γραφεία, σε καταστήματα ή και σε ψαρόβαρκες. Η κρίση που έπληξε τη βιομηχανία της αλιείας στη δεκαετία του '90 θα είχε καταστρέψει τα νησιά αν δεν υπήρχε η οικονομική ενίσχυση από τη Δανία. Τα Φερόε είναι αυτόνομο έδαφος, αλλά υπάγεται από το 1948 στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας. Τα όνομά τους σημαίνει: «τα νησιά των προβάτων».

Στο πρώτο κιόλας επίσημο παιχνίδι τους για τα προκριματικά του 1992, τα Φερόε νίκησαν την Αυστρία με 1-0. Ωστόσο, ο αγώνας έγινε στη Σουηδία, ελλείψει κατάλληλου γηπέδου στα Νησιά. Το 2006, πήραν ισοπαλία 2-2 στην Κύπρο. Πιο πρόσφατα, νίκησαν την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ισλανδία. Εάν φυσήξει γερό βοριαδάκι απόψε στο Φάληρο, μπορεί οι ψαράδες να βγάλουν γερή ψαριά...

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Euro
Αθλητικό ρεπορτάζ
Ευρωπαϊκή Ένωση
Νησιά/ βραχονησίδες
Ποδόσφαιρο