Έντυπη Έκδοση

Εξευτέλισε ο Ράμα τη σερβική ηγεσία μέσα στο Βελιγράδι

Από άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ στο «Εθνος» (13.11.2014)

«Ωραία την έφερε στην εθελόδουλη σερβική πολιτική ηγεσία ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα! Τους ξεφτίλισε και τους διέσυρε διεθνώς μέσα στο Βελιγράδι!

Ο Αλβανός ηγέτης κατάλαβε ότι ο Σέρβος πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι άτομο μηδαμινού πολιτικού βάρους και κάνει ό,τι απαιτούν οι Γερμανοί, από τη στιγμή που παρά την πρόκληση με τη σημαία της "Μεγάλης Αλβανίας" στον ποδοσφαιρικό αγώνα Σερβίας - Αλβανίας μέσα στο στάδιο της Παρτιζάν στο Βελιγράδι, δεν ματαίωσε το ταξίδι του Εντι Ράμα στη σερβική πρωτεύουσα, αλλά απλώς το ανέβαλε για είκοσι μέρες. Δεν είχε άλλωστε κλείσει ούτε μια εβδομάδα από την πολιτικοποδοσφαιρική πρόκληση, και αυτή η... πολιτική ιδιοφυΐα, ο Σέρβος πρωθυπουργός Βούτσιτς, έκανε σε δηλώσεις του την πρόβλεψη ότι η επίσκεψη Ράμα "θα είναι καλή και εποικοδομητική" προσθέτοντας πως "τα σερβικά συμφέροντα προστατεύονται από την αναβολή (σ.σ. για λίγες μέρες) της επίσκεψης του Εντι Ράμα"!!! Σε όλα μέσα έπεσε! Μιλάμε για τέτοιας υποστάθμης δουλόφρονα πολιτικό, ο οποίος είπε συνειδητά ψέματα ακόμη και για το αν ο Αλβανός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Πρέσεβο, περιοχή στα νότια της Σερβίας όπου ζουν πολλοί Αλβανοί. Μια περιοχή όπου έχει υπάρξει πολλές φορές σερβοαλβανική εθνικιστική ένταση και έχουν λάβει χώρα αλλεπάλληλες βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Σέρβων και Αλβανών. Η εφημερίδα "Πολίτικα" του Βελιγραδίου είχε γράψει προ εικοσαημέρου ότι ο Ράμα σχεδιάζει επίσκεψη στο Πρέσεβο, ενώ και ο Αλβανός πρεσβευτής στο Βελιγράδι είχε δηλώσει ότι ο Ράμα θα ήθελε να επισκεφθεί το Πρέσεβο.

Ο Βούτσιτς διέψευσε την είδηση, ισχυριζόμενος ότι η αλβανική αντιπροσωπεία δεν έχει ζητήσει κάτι τέτοιο. Φυσικά, ο Εντι Ράμα επισκέφθηκε βεβαίως και το Πρέσεβο. Η χαμερπής κυβέρνηση της Σερβίας του Βούτσιτς απλώς... δεν ανέφερε στην επίσημη ατζέντα την επίσκεψη του Αλβανού πρωθυπουργού στο Πρέσεβο! Μιλάμε για πολιτικούς καραγκιόζηδες που κυβερνούν στο Βελιγράδι!

(...)Δουλική ηγεσία έχουν εκλέξει οι Σέρβοι, ας αντιμετωπίσουν τώρα τις συνέπειες της επιλογής τους. Το ότι έχουν γίνει πλέον "έθνος της καρπαζιάς" ελπίζουμε να τους βοήθησε ο Αλβανός πρωθυπουργός να το καταλάβουν. Δική τους είναι η χώρα, αυτοί αποφασίζουν. Εμείς απλώς σχολιάζουμε. Αν πάντως το όραμα του σερβικού λαού είναι τώρα πιά να ενταχθεί όσο το δυνατόν συντομότερα στην Ε.Ε., να ξέρουν οι Σέρβοι ότι τους περιμένουν πολύ μεγαλύτερες ταπεινώσεις και εξευτελισμοί. Οταν στις Βρυξέλλες ερωτήθηκε η εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν αν θεωρεί προκλητικές της δηλώσεις του Ράμα, είχε εντελώς διαφορετική άποψη: Η Ε.Ε. "αναμένει οι δύο ηγέτες να επιδείξουν αποφασιστικότητα και πολιτική τόλμη έτσι ώστε να οικοδομήσουν εκ νέου τις σχέσεις Αλβανίας και Σερβίας" δήλωσε μεταξύ άλλων. Θα τους πατήσουν στον λαιμό τους Σέρβους οι Γερμανοί για να τους πάρουν στην Ε.Ε., είναι το συμπέρασμα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο