Ηλεκτρονική Έκδοση

Με 3 δισ. δολ. ο Ομπάμα «πρασινίζει»

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δεσμεύεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 το Σαββατοκύριακο, ότι η χώρα του θα συνεισφέρει τρία δισεκατομμύρια δολάρια στο πράσινο ταμείο ΟΗΕ για το κλίμα (FCV) στόχος του οποίου είναι η καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

"Είναι προς το συμφέρον μας να βοηθήσουμε τις ευπαθείς χώρες να εξοπλιστούν για να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή", πρόσθεσε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα φτάσει αύριο στο Μπρισμπέιν της ανατολικής Αυστραλίας για τη σύνοδο κορυφής της G20, της ομάδας των είκοσι ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, και θα εκφωνήσει ομιλία του στο Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ.

Η διεθνής κοινότητα είχε δεσμευτεί κατά τη διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα το 2009 να χορηγεί έως 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο ταμείο ετησίως μέχρι το 2020.

Αρκετές χώρες εξέφρασαν τις τελευταίες εβδομάδες τη βούλησή τους να συνεισφέρουν στο ταμείο, καθώς αυτό είναι απελπιστικά άδειο.

Η Γαλλία θα δώσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια, όπως και η Γερμανία, ενώ σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα η Ιαπωνία μπορεί να δώσει 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια.

Και άλλες χώρες έχουν δεσμευτεί να συνεισφέρουν με πολύ μικρότερα ποσά που κυμαίνονται από 100 εκατομμύρια δολάρια για την Ελβετία και τη Νότια Κορέα έως 5,5 εκατομμύρια στην Τσεχία. Η Δανία έχει υποσχεθεί να δώσει 70 εκατομμύρια και η Νορβηγία 33 εκατομμύρια.

Οι αναμενόμενες δηλώσεις του Ομπάμα πιθανόν να δυσαρεστήσουν τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Τόνι Αμποτ, οικοδεσπότη της συνόδου κορυφής, ο οποίος δεν έχει θέσει την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής άξονα της προεδρίας του στην G20 που επικεντρώνεται σε οικονομικά θέματα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία
ΗΠΑ
Σύνοδος G20