Ηλεκτρονική Έκδοση

Όλες οι πρακτικές πληροφορίες για όσους θέλουν να... πουλήσουν ρεύμα στη ΔΕΗ

Φωτοβολταϊκά στις στέγες, χωρίς την άδεια της πολεοδομίας

Εξάλειψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και γεωθερμικών εφαρμογών στον οικιακό τομέα προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Ο Κωστής Χατζηδάκης τόνισε πως για την προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας το υπουργείο προχώρησε σε παρεμβάσεις σε τρεις βασικούς άξονες:

  1. Νομοθετικές ρυθμίσεις για την προσέλκυση επενδύσεων στο χώρο της πράσινης οικονομίας
  2. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση δράσεων που σχετίζονται με την πράσινη οικονομία, την πράσινη ενέργεια, κλπ.
  3. Η ενίσχυση των πιο φιλικών προς το περιβάλλον πηγών ενέργειας, μέσα από διεθνείς ενεργειακές συμφωνίες και σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μας.
Σε σχέση με το πρόγραμμα "φωτοβολταϊκά στις στέγες", ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε πως κάθε πολίτης θα μπορεί να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες αδειοδότησης από την πολεοδομία και καμία υποχρέωση ανοίγματος βιβλίων στην Εφορία, φορολόγησης ή αδειοδότησης από τη ΡΑΕ και το ΥΠΑΝ. Παράλληλα, η τιμή που θα δίδεται για την αγορά αυτού του ρεύματος από τη ΔΕΗ, θα αντιστοιχεί σε 55 λεπτά την κιλοβατόρα, ενώ για την ηλεκτρική ενέργεια που θα διοχετεύεται στο δίκτυο θα γίνεται λογιστικός συμψηφισμός από τη ΔΕΗ με την ενέργεια που καταναλώνει το κάθε σπίτι για τις ανάγκες του.

Επίσης, όσον αφορά στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε χωράφια, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε πως σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ, εκδίδεται μια νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με την οποία θα επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και σε μη-άρτια και μη-οικοδομήσιμα οικόπεδα (δηλαδή μικρότερα των 4 στρεμμάτων). Ο Κωστής Χατζηδάκης χαρακτήρισε "ιδιαίτερα ελαστικούς και ευνοϊκούς όρους δόμησης (δηλαδή, μεγάλους συντελεστές κάλυψης (80%) και μικρές αποστάσεις από τα όρια οικοπέδων)". Υπογράμμισε δε, πως καταργείται η υποχρέωση έγκρισης Επιτροπής Πολεοδομικού & Αρχιτεκτονικού Ελέγχου (ΕΠΑΕ) καθώς και η υποχρέωση έκδοσης «οικοδομικής άδειας», τα οποία αντικαθίστανται από απλή «έγκριση εργασιών».

Απλοποίηση των διαδικασιών και για τη γεωθερμία

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, τονίζοντας ότι με τη νέα υπουργική απόφαση, "απλοποιείται και τυποποιείται η αδειοδότηση χρήσης γεωθερμίας για οικιακή χρήση (αβαθής γεωθερμία)". Επίσης, επεκτείνεται η χρήση της σε αγροτικές εγκαταστάσεις (θερμοκήπια), καθορίζεται μία τυποποιημένη και ενιαία άδεια και επιτρέπεται η χρήση κλειστών συστημάτων σε περιοχές όπου απαγορεύονται οι γεωτρήσεις. Μάλιστα, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε πως τροποποιείται και η υπουργική απόφαση περί διαδικασίας διαγωνισμών μίσθωσης δικαιωμάτων έρευνας σε μεγάλα γεωθερμικά πεδία.

Κατεβάστε από τη δεξιά στήλη το αρχείο (σε μορφή pdf) με τις απαντήσεις σε 15 βασικές ερωτήσεις που αφορούν στην εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ενέργεια/Φωτοβολταϊκά/Εναλλακτικές/Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ)
Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας
Περιβάλλον & οικολογία
Σχετικά αρχεία
Ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών  - 58 KB
Για το ίδιο θέμα
Διευκρινίσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα φωτοβολταϊκά