Έντυπη Έκδοση

«Επικίνδυνα τοξικά στον ΧΥΤΑ Μαυρορράχης»

Θέμα επικίνδυνων τοξικών ουσιών στον νέο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης έβαλε η εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Φίλοι της γης» Κωνσταντίνα Στόιου, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες μαζί με τον δήμαρχο Ασσήρου Δημήτρη Ράβναλη στη Θεσσαλονίκη.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη αρσενικού και κάδμιου στη δεξαμενή αποθήκευσης στραγγισμάτων, τονίζοντας όμως πως «είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουν τέτοιες ουσίες σ' ένα ΧΥΤΑ» και διαβεβαιώνοντας ότι «δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία». «Θα γίνουμε και ακραίοι αν χρειαστεί», ξεκαθάρισε η κ. Στόιου, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων της περιοχής για τη μη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και τον εντοπισμό των τοξικών ουσιών και βαρέων μετάλλων στις δεξαμενές όπου συγκεντρώνονται τα διασταλάζοντα υγρά. Για έλλειψη ενημέρωσης από τον Σύνδεσμο ΟΤΑ, που έχει την ευθύνη λειτουργίας του νέου ΧΥΤΑ, έκανε λόγο ο δήμαρχος Ασσήρου Δημήτρης Ράβναλης. Είπε ότι σε τρεις αιφνιδιαστικούς ελέγχους που έγιναν εντοπίστηκαν «ιατρικά απόβλητα», τα οποία απαγορεύεται να καταλήγουν εκεί, κι εξέφρασε σοβαρές αμφιβολίες για τη σωστή λειτουργία του. Και στάθηκε στα εξής σημεία:

* Πώς μπορεί να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, όταν δεν έχει υλοποιηθεί τίποτε απ' όσα είχαν εξαγγείλει οι αρμόδιοι;

* Πότε θα γίνουν τελικά τα έργα του Περιφερειακού Σχεδιασμού, αφού για τους σταθμούς μεταφόρτωσης και τα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών έχουν γίνει ενστάσεις;

* Πώς και υπό ποιες συνθήκες αποφασίστηκε ξαφνικά η αλλαγή χωροθέτησης του εργοστασίου καύσεως από την Ευκαρπία δίπλα στον νέο ΧΥΤΑ;

Από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, πάντως, έγινε γνωστό ότι τα αποτελέσματα των ελέγχων στον ΧΥΤΑ δεν είναι επιβαρυντικά για την υγεία των πολιτών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία