Έντυπη Έκδοση

Πώς ο Χριστοφοράκος εξέθεσε το σύστημα που χρηματοδοτούσε

Ο πρώην ισχυρός της Siemens Μ. Χριστοφοράκος, χάλασε χθες την προεκλογική παράσταση των προφυλακίσεων και αγκαλιά με το γερμανικό του διαβατήριο οχυρώθηκε στο Μόναχο.

Μέχρι κα μια μέρα πριν το ραντεβού για την απολογία ο Μιχ. Χριστοφοράκος κυκλοφορούσε στο Μόναχο με όλη του την άνεση Μέχρι κα μια μέρα πριν το ραντεβού για την απολογία ο Μιχ. Χριστοφοράκος κυκλοφορούσε στο Μόναχο με όλη του την άνεση Μέχρι και την παραμονή της ημέρας της απολογίας του, κυκλοφορούσε άνετα στο Μόναχο, μπαινόβγαινε σε νομικά γραφεία και εκινείτο σε εστιατόρια που συχνάζουν και Ελληνες ενώ πιθανότατα διέμενε σε κεντρικό ξενοδοχείο (στη «Βαυαρική Αυλή»).

Αγνωστο παραμένει ακόμα αν ο Μ. Χριστοφοράκος θα εμφανιστεί για να απολογηθεί ή αν έχει επιλέξει να προσβάλει το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και έκδοσής του ως Γερμανός υπήκοος.

* Αν απλώς «αγοράζει χρόνο» και εμφανισθεί στον Ανακριτή, θα βρεθεί αντιμέτωπος με το ενδεχόμενο της προφυλάκισης.

* Αν πάλι δώσει τη μάχη για την μη έκδοσή του, τότε ή έχει «εγγυήσεις» για την προστασία του έναντι του κατηγορητηρίου της Αθήνας ή προσβλέπει σε ένα μόλις μπλόκο μερικών μηνών.

Πάντως με τη στάση του ο Μ. Χριστοφοράκος εξέθεσε και το σύστημα που χρηματοδοτούσε και τον νομικό του συμπαραστάτη, ο οποίος μόνο απορία δεν έπρεπε να εκφράσει για την εξαφάνιση του πελάτη του, που σίγουρα δεν συνεργαζόταν μαζί του για την απολογία του, όπως έκαναν άλλοι κατηγορούμενοι εντατικά με τους συνηγόρους τους.

Οποια όμως και να είναι η ερμηνεία των ελιγμών Χριστοφοράκου, η εντύπωση που έμεινε για τον διαχειριστή του 2% που πήγαινε σε κόμματα, υπουργούς και σε πολιτικά τζάκια, είναι ότι αυτός και τα μυστικά του πανικοβάλλουν το πολιτικό στερέωμα.

Οσοι γνωρίζουν τον Μ. Χριστοφοράκο υποστηρίζουν ότι η στενή σχέση του με τα παιδιά του είναι πιθανόν να τον υποχρέωσε σε αυτή την κίνηση-καμικάζι, η οποία ωστόσο οδήγησε τις τηλεοπτικές κάμερες έξω από το σπίτι του που πολιορκήθηκε χθες από το πρωί.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Siemens, από τις αρχές του 2009 έχει τακτοποιήσει περιουσιακά ζητήματα με μεταβιβάσεις ακινήτων (σε Τήνο και Εκάλη) στα παιδιά του, είτε για να προστατεύσει την περιουσία του είτε γιατί περιμένει τα χειρότερα.

Χθες οι νομικοί του συμπαραστάτες από την Αθήνα και το Μόναχο υποστήριζαν ότι ο πελάτης τους θα απολογηθεί ενώπιον του ανακριτή, απέδιδαν δε τη φυγοδικία του σε πανικό και σε αυτοσχεδιασμούς.

Πολιτικά σχόλια

Για το θέμα της εξαφάνισης Χριστοφοράκου, για το οποίο ρωτήθηκε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρνήθηκε τον σχολιασμό. Ο κ. Αντώναρος παρέπεμψε στην ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη, μη συμμεριζόμενος την κριτική που εγείρεται για την έλλειψη πρόνοιας ως προς τον Μ. Χριστοφοράκο με τη διπλή υπηκοότητα.

* Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επανέλαβε ότι θεωρεί αυτονόητη τη δικαστική έρευνα σε βάθος της υπόθεσης Siemens αλλά και την εξέταση του ζητήματος αυτού από τη Βουλή. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου πάντως επέκρινε τη Δικαιοσύνη γιατί δεν κινήθηκε νωρίτερα αλλά και την κρατική μηχανή, υποστηρίζοντας ότι είναι αδιανόητο ο πρωταγωνιστής να βρίσκεται εκτός Ελλάδος και να μην απολογείται.

* «Τον εξαφάνισαν και δεν εξαφανίστηκε ο ίδιος, για να μη μάθει ο ελληνικός λαός πριν τις ευρωεκλογές ποιοι συγκεκριμένοι εφάγαν τα λεφτά», δήλωσε για τον Χριστοφοράκο ο επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου του Πανελληνίου Μακεδονικού Μετώπου Στ. Παπαθεμελής.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ