Έντυπη Έκδοση

Με τη ματιά του μοναχού

Φωτογραφίες του Αγίου Ορους έχουν παρουσιαστεί πολλές τα τελευταία χρόνια σε εκθέσεις και εκδόσεις.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, όμως, προέρχονται από επισκέπτες ή προσκυνητές του Αγίου Ορους. Η έκθεση φωτογραφίας με τίτλο «Αθως: Ωδε Κατοικήσαι Ηρετισάμην», που παρουσιάζει ώς τις 31 Μαΐου ο Δήμος Σταυρούπολης Θεσσαλονίκης, έχει μια ιδιαιτερότητα. Το βλέμμα του μόνιμου κατοίκου. Του ανθρώπου που εγκατέλειψε τα εγκόσμια για να επιλέξει τον μοναχικό βίο.

Πρόκειται για τον μοναχό Θεοδόσιο Σιμωνοπετρίτη, που πήγε πριν από χρόνια στο Αγιον Ορος. Δεν φωτογραφίζει το ξένο, εντυπωσιακό τοπίο, αλλά το σπίτι του. Δεν αναζητεί το διαφορετικό, αλλά επιτρέπει στον θεατή να δει το σκήνωμα του οίκου του.

Οι φωτογραφίες του χωρίζονται σε πέντε ενότητες. Στην πρώτη παρουσιάζεται μια μελέτη στις σχέσεις του δομημένου χώρου με το φυσικό τοπίο. Στη δεύτερη παρουσιάζει δείγματα της παρουσίας του ανθρώπου, όπως χειροτεχνήματα, εργαλεία και λατρευτικά αντικείμενα. Η τρίτη ενότητα αναφέρεται στους μοναχούς και τους σκήτες. Στην τέταρτη ενότητα ο θεατής εισέρχεται στον πυρήνα της ανθρώπινης δραστηριότητας του Αγίου Ορους και στο λειτουργικό βίο. Τέλος, στην πέμπτη ενότητα αποτυπώνει σπάνιες όψεις της αγιορείτικης φύσης.

Την έκθεση, που παρουσιάζεται στο Κέντρο Πολιτισμού «Χρήστος Τσακίρης», διοργανώνει το Γραφείο Πολιτισμού του Δήμου Σταυρούπολης στη Θεσσαλονίκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φωτογραφία