Έντυπη Έκδοση

Η μιζέρια του να είσαι καθωσπρέπει

«Λαϊκή περιπέτεια» χαρακτηρίζει ο Τάκης Σπετσιώτης το αφήγημά του «Γραμματικός σ' ένα παιδί του δρόμου», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Αγρα». «Λαϊκή περιπέτεια», επειδή η τριτοπρόσωπη, αντικειμενική αφήγηση αναλαμβάνει να ξετυλίξει το νήμα του βίου μιας αρσενικής πόρνης, ενός νεαρού ο οποίος

εγκαταλελειμμένος από μικρός από το οικογενειακό του περιβάλλον, υποφέρει τα πάνδεινα: εκδίδεται σε οικονομικά και κοινωνικά επιτυχημένους άντρες, προσπαθεί να επιβιώσει ως μικροπωλητής, μπαινοβγαίνει στις φυλακές, παντρεύεται, χωρίζει (αδυνατώντας να υπομείνει τη γυναίκα του) και ερωτεύεται (ερωτεύεται, άραγε, στ' αλήθεια;) έναν καθηγητή αγγλικών, ο οποίος δοκιμάζει κάποια στιγμή να συνθέσει τη βιογραφία του.

Το εγχείρημα θα μείνει ανολοκλήρωτο, όπως και η ζωή των δύο εραστών. Ο Νικήτας (το λαϊκό παιδί) θα καταλήξει για πάντα πίσω από τα σίδερα και ο καθηγητής των αγγλικών (ο γραμματικός του) θα αναγκαστεί να πιεί ολόκληρο το πικρό ποτήρι της καταστροφής του ερωμένου του. Ο Σπετσιώτης αποδίδει με δυνατά χρώματα την έκλυτη ψυχή του Νικήτα και αποφεύγοντας τον οποιονδήποτε συναισθηματισμό πετυχαίνει να φτιάξει έναν έκτυπο και ολοζώντανο χαρακτήρα, ο οποίος συμπυκνώνει στις εξαιρετικά παρορμητικές αντιδράσεις του όλη την υπόγεια βία μιας κοινωνίας, η οποία το μόνο που κατορθώνει να βγάλει προς τα έξω είναι ο μίζερος καθωσπρεπισμός της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Κύριο θέμα
Συγκρατημένος, ηρωικός θρήνος