Έντυπη Έκδοση

Κωδικός: «Ο πόλεμος»

Την περασμένη Τρίτη ξεκίνησε μια άσκηση, που όπως φαίνεται θα αποτελέσει μοντέλο για τις μελλοντικές επιθεωρήσεις των μονάδων του στρατού: Ολόκληρη η μονάδα θα αξιολογείται σε συνθήκες που θα προσομοιάζουν σε αυτές μιας πολεμικής επιχείρησης.

Σε συνθήκες πραγματικής μάχης ρίχτηκαν οι φαντάροι της 193 ΜΠΕΠ στην Ελευθερούπολη. Σε συνθήκες πραγματικής μάχης ρίχτηκαν οι φαντάροι της 193 ΜΠΕΠ στην Ελευθερούπολη. Γίνεται στην 193 ΜΠΕΠ, όπου έχει μεταβεί κλιμάκιο ανώτατων αξιωματικών, που θα αξιολογήσει την κινητοποίηση-εξομοίωση μάχης. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την κορύφωση των προετοιμασιών, δύο εβδομάδες πριν ξεκινήσει, η άσκηση αυτή αναφερόταν ανεπίσημα από το προσωπικό ως «ο πόλεμος».

*Υποτίθεται ότι ο «συναγερμός» είναι ξαφνικός προκειμένου να εξαχθούν συμπεράσματα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Οι προετοιμασίες, ωστόσο, ξεκίνησαν τουλάχιστον ένα δίμηνο πριν, κάνοντας κάποιους να αναρωτιούνται: «Αν δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε και να δράσουμε όταν γνωρίζουμε την άσκηση τόσον καιρό πριν, τότε για ποια ετοιμότητα μιλάμε;».

*Τον προηγούμενο μήνα, όπως μεταδίδουν ανταποκριτές μας, «όλες, μα όλες, οι αποθήκες υλικού άδειασαν και τακτοποιήθηκαν ξανά και ξανά, τα υλικά εκστρατείας φορτώθηκαν και ξεφορτώθηκαν στα φορτηγά εξίσου πολλές φορές και η κάθε πυροβολαρχία έκανε από έναν δικό της, ξεχωριστό "συναγερμό" για να δουν την ετοιμότητά της: φόρτωσε τα πάντα στα οχήματα και βγήκε από το στρατόπεδο για μια μέρα σαν να πηγαίνει για πόλεμο», περιγράφουν.

*Σε συνθήκες έντονης πίεσης βρισκόταν και το προσωπικό. Φαγητό προβλεπόταν μόνο για τους φαντάρους, ενώ οι μόνιμοι (έμεναν μέσα μέχρι τις 6 με 8 το βράδυ) καλούνταν να παραγγέλνουν απ' έξω: Είχαν χρόνο 40 λεπτών για να φάνε.

*Ταυτόχρονα οι αξιωματικοί προετοίμαζαν ψυχολογικά τους φαντάρους για καταστάσεις που θα αντιμετωπίσουν και θα θυμίζουν «αυτούς που γύρισαν από το μέτωπο». «Ούτε για κατούρημα δεν θα πηγαίνετε τη νύχτα χωρίς κράνος» ή «Ο στρατός είναι σκληρός, μπορεί να μη φάτε για μια μέρα εάν μας έρχονται εντολές για βολή», ακούστηκαν μεταξύ άλλων.

*Το χειρότερο, όμως, είναι ότι στο βωμό της αξιολόγησης και του αξιόμαχου θυσιάστηκε κάθε μέσο αυτοπροστασίας από τα στοιχεία της φύσης: «Ξεχάστε κονσέρβες, νερά, χυμούς, πλαστικά πιατάκια, ατομικούς υπνόσακους, νάιλον για προστασία της σκηνής από τη βροχή, έστω αντηλιακό», διέταξαν Η μετάφραση; Την περιγράφουν οι ανταποκριτές. «Το ότι δεν έχεις νερό σημαίνει ότι αρκείσαι στα αμφιβόλου καθαρότητας αποθέματα των υδροφόρων. Το ότι δεν παίρνεις δικό σου υπνόσακο, θα κοιμάσαι σε ένα είδος αρχαίου, οικτρά βρόμικου υπνόσακου του στρατού και για υπόστρωμα ούτε λόγος. Οσο για την ατομική μας υγιεινή, θα την ξεχάσουμε καθώς για τέσσερις ημέρες δεν προβλέπεται μπάνιο. Το ξύρισμα όμως ξύρισμα!

*Τέλος, να επισημάνουμε ότι μεγάλος κίνδυνος για τη ζωή των φαντάρων υπάρχει από τα φίδια, τα οποία αφθονούν στην περιοχή και για τα οποία δεν έχει ληφθεί κανένα μα κανένα μέτρο προστασίας και ούτε πρόκειται, καθώς δεν διαθέτουμε θειάφι», μετέδιδαν λίγο πριν από την αναχώρησή τους για το μέτωπο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Φαντάρε πού πας