Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην Αριάν Μνούσκιν το βραβείο Ίψεν

Στη γαλλίδα σκηνοθέτιδα Αριάν Μνούσκιν, ιδρύτρια του Θεάτρου του Ήλιου στο Παρίσι, απονεμήθηκε σήμερα το Διεθνές Βραβείο Ίψεν 2009.

Η 70χρονη σκηνοθέτιδα ίδρυσε το 1964 το Θέατρο του Ήλιου, οι παραγωγές του οποίου ξεκινούν από τους αρχαίους έλληνες τραγικούς και φθάνουν ως τους Σαίξπηρ,  Μολιέρο και Άρνολντ Ουέσκερ. Η απονομή του βραβείου, που συνοδεύεται από έπαθλο 285.000 ευρώ, θα πραγματοποιηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου στο Όσλο.

Στη σχετική ανακοίνωση της επιτροπής του βραβείου Ίψεν αναφέρεται ότι οι θεατρικές παραγωγές της Μνούσκιν δίνουν στο κοινό το αίσθημα "ότι συμμετείχε σε μια γοητευτική αφήγηση. Μια αφήγηση με διαστάσεις πληθωρικές, υπερφυσικές, που όμως ταυτόχρονα αποκαλύπτει τη ζωή", καθώς και ότι στο έργο της έχει ασχοληθεί με "ιστορίες των μεγάλων κρίσεων του πολιτισμού, με μάχες που έγιναν πριν από πολύ καιρό και με τις διώξεις και την απελπισία των προσφύγων στην εποχή μας".

Επικεφαλής του βραβείου φέτος είναι η ηθοποιός Λιβ Ούλμαν, ενώ πέρυσι είχε απονεμηθεί στο βρετανό σκηνοθέτη Πίτερ Μπρουκ.

Το Διεθνές Βραβείο Ίψεν θεσπίστηκε από τη νορβηγική κυβέρνηση στη μνήμη του νορβηγού θεατρικού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν (1828-1906).
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο
Στο διαδίκτυο