Έντυπη Έκδοση

ΓΕΡΜΑΝΟΙ: ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΓΡΑΦΕΙ ΤΑ ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ * ΖΗΤΟΥΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Ανεκτέλεστο το ένταλμα για Χριστοφοράκο

«Πατήματα» στο γερμανικό δίκαιο προκειμένου να ξεπεράσουν τη «σκόπελο» της παραγραφής των αδικημάτων, που επισήμως προβάλλει η Εισαγγελία του Μονάχου, αναζητούν τώρα οι ελληνικές δικαστικές αρχές προκειμένου να υποστηρίξουν το «προβληματικό» ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου.

Ελεύθερος κυκλοφορεί ο Μιχ. Χριστοφοράκος Ελεύθερος κυκλοφορεί ο Μιχ. Χριστοφοράκος Και μέχρι βεβαίως να κριθεί από τους Γερμανούς αν οι ελληνικές αιτιάσεις έχουν έδαφος στο γερμανικό δίκαιο, το περιβόητο ένταλμα σύλληψης θα παραμένει ανεκτέλεστο.

Σύμφωνα με τις νεότερες, ανεπίσημες, πληροφορίες από την Εισαγγελία Εφετών Αθήνας, οι Γερμανοί γνωστοποίησαν εγγράφως ότι τα αδικήματα για τα οποία ζητείται η σύλληψη του κ. Χριστοφοράκου είναι πλημμελήματα στη χώρα τους και έχουν ήδη παραγραφεί από τον Οκτώβριο του 2008, καθώς ως καταληκτικός χρόνος τέλεσής τους στο ελληνικό κατηγορητήριο είναι το 2003. Για τον λόγο αυτό ζητούν πρόσθετες διευκρινίσεις για τις ανακριτικές πράξεις που έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα σε σχέση με τον Μιχ. Χριστοφοράκο, ώστε να κρίνουν αν με βάση τις ρυθμίσεις που θέτει το γερμανικό δίκαιο σχετικά με την αναστολή παραγραφής των αδικημάτων, υπάρχει έδαφος εκτέλεσης του εντάλματος σύλληψης.

Από την πλευρά τους οι ελληνικές Αρχές φέρεται να έχουν ήδη απαντήσει εγγράφως στην Εισαγγελία Μονάχου ότι τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής από τους Ελληνες δικαστές, η κλήση του κ. Χριστοφοράκου από τον εισαγγελέα Παν. Αθανασίου, ως υπόπτου, το καλοκαίρι του 2008, και η άσκηση στη συνέχεια της ποινικής δίωξης, είναι πράξεις ικανές να αναστρέψουν την αρχική εκτίμηση περί παραγραφής και να οδηγήσουν στην εκτέλεση του εντάλματος. Διατείνονται ακόμη ότι οι πρόσθετες διευκρινίσεις που ζητούν οι Γερμανοί δεν καταδεικνύουν «αοριστία και κενά» του εντάλματος σύλληψης.

Την τελική κρίση για το αν οι ισχυρισμοί της ελληνικής Δικαιοσύνης μπορούν να «παγώσουν» την παραγραφή στη Γερμανία, θα την έχει η Εισαγγελία του Μονάχου, που φέρεται να «σκοντάφτει» ακόμη:

**Στη δυσαναλογία που ανακύπτει μεταξύ ελληνικού και γερμανικού δικαίου ως προς το οριζόμενο ύψος των ποινών για τις πράξεις τις οποίες αντιμετωπίζει ο Μιχ. Χριστοφοράκος.

**Σε «αοριστία» του κατηγορητηρίου ως προς τις συνθήκες τέλεσης των περιγραφόμενων αδικημάτων.

Η πρώτη φωτογραφία

Για πρώτη φορα χθες στη Γερμανία κυκλοφόρησε η φωτογραφία του Νο 1 της Sienens Ελλάς, Μιχ. Χριστοφοράκου, μέσα από την έκδοση της «Suddeutsche Zeitung» που φιλοξένησε άρθρο με τον τίτλο «Κρυμμένος στο Μόναχο». Το άρθρο που αναπαρήχθη από το AFP (Γαλλικό Πρακτορείο) περιγράφει τον Μιχ. Χριστοφοράκο ως τον μάνατζερ με τις υψηλές διασυνδέσεις σε επιχειρηματικό και πολιτικό επίπεδο.

Η «S.D.» επικαλείται έγγραφο που βρίσκεται στο Πρωτοδικείο Μονάχου από την ενάγουσα Siemens AG κατά Χριστοφοράκου (τον οποίο κατηγορεί για συμμετοχή σε απιστία), στο οποίο αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Απαιτούσε από τη Siemens χρήματα και ήθελε στην Ελλάδα να εκλέγονται πολιτικοί οι οποίοι θα εργάζονταν για τα συμφέροντα του ομίλου». Στο ίδιο άρθρο γίνεται η εκτίμηση ότι ο Χριστοφοράκος είναι το πρόσωπο-κλειδί σε ένα σκάνδαλο που θα μπορούσε να δημιουργήσει πολιτικό σεισμό στην Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ