Έντυπη Έκδοση

Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης για τους ανήλικους πρόσφυγες

Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης, που δεν εγγυώνται ούτε καν την ασφάλεια ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων, επιβατών και κοινωνικών λειτουργών, υποκρισία, γραφειοκρατικό αλαλούμ, νομικά κενά και μετατροπή του κοινωνικού λειτουργού ενίοτε και σε δεσμοφύλακα, καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος-Νομαρχιακό Τμήμα Σάμου.

Με απογοήτευση, τονίζει στο υπόμνημά του που κοινοποιείται προς όλους τους συναρμόδιους φορείς (πολιτικά κόμματα, υπουργεία, Τ.Α., μη κυβερνητικές οργανώσεις), διαπιστώνει ότι η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες εξακολουθούν ν' αντιμετωπίζουν τους ανήλικους πρόσφυγες με προχειρότητα, ενώ περισσεύει η υποκρισία και η μετάθεση ευθυνών.

Οι ανήλικοι ασυνόδευτοι πρόσφυγες που καταφθάνουν με τις καραβιές του δουλέμπορων στα νησιά του Αιγαίου, σημειώνει ο ΣΚΛΕ-Ν.Α.Σάμου, μεταφέρονται υποχρεωτικά στο ίδρυμα «Θεομήτωρ» στη Λέσβο, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να παραμείνουν. Το ίδρυμα αδυνατεί να φιλοξενήσει όλα τα παιδιά που καταφθάνουν καθημερινά στο Αιγαίο. Παρόλα αυτά ο εκάστοτε κοινωνικός λειτουργός-επίτροπος, που ορίζεται από τον εισαγγελέα για να τα συνοδεύσει (10-20 παιδιά) σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, είναι υπόλογος στην ελληνική δικαιοσύνη, ώσπου να ενηλικιωθούν, όπου κι αν βρίσκονται!

«Δεν ανεχόμαστε τη μετατροπή του κοινωνικού λειτουργού σε συνοδό, δεσμοφύλακα, σεκιούριτι, κούριερ ανήλικων ψυχών», τονίζουν οι κοινωνικοί λειτουργοί της Σάμου. «Δεν συναινούμε στον εκφυλισμό του θεσμού της Επιτροπείας, ώστε να γίνει «άλλοθι της απουσίας μηχανισμού προστασίας των ανήλικων προσφύγων».

Ζητούν να γίνουν σεβαστές οι επιθυμίες των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων, οι οποίοι έχουν διασχίσει με τα πόδια τη μισή Ασία ή τη μισή Αφρική. Να τους δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι αν θα πάνε ή όχι στο ίδρυμα «Θεομήτωρ» ή σε άλλες υποστηρικτικές δομές, να παρέχεται η δυνατότητα εκπαίδευσης, να πληροφορούνται οι ίδιοι από δικηγόρο και μεταφραστή τι συμβαίνει και να μεταφέρονται υπό συνθήκες που δεν θα ρισκάρεται ούτε η ασφάλεια των ίδιων ούτε των επιβατών ή των επιτρόπων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Μετανάστες και πρόσφυγες