Έντυπη Έκδοση

Η μαρτυρία του Χατζιδάκι: σε επιστολή και χαρτοπετσέτα

Ο συνθέτης αυτοσχεδίασε ζωντανά στο πιάνο του ΕΙΡ τη μουσική του θεατρικού έργου. Στέλνει στον φίλο του Βασιλικό στη Θεσσαλονίκη λεπτομέρειες με λέξεις και σχεδιάκια

Ο Μάνος Χατζιδάκις τού γράφει το πρωί της Κυριακής 31 Οκτωβρίου 1954. Το βράδυ θα παιζόταν το θεατρικό έργο του Βασιλικού στο ραδιόφωνο.

Ο Χατζιδάκις περιγράφει ενδελεχώς το menu στο σπίτι της Καίτης Ταζεδάκη και βάζει όλους να υπογράψουν: Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Μάριο Βίτι, Καίη Τσιτσέλη, Μένης Κουμανταρέας κ.λπ. «Πόσο παιδί είσαι μερικές φορές», έγραφε το 1954 ο 29χρονος Μάνος Χατζιδάκις στον 20χρονο Βασίλη Βασιλικό Ο Χατζιδάκις περιγράφει ενδελεχώς το menu στο σπίτι της Καίτης Ταζεδάκη και βάζει όλους να υπογράψουν: Μαργαρίτα Λυμπεράκη, Μάριο Βίτι, Καίη Τσιτσέλη, Μένης Κουμανταρέας κ.λπ. «Πόσο παιδί είσαι μερικές φορές», έγραφε το 1954 ο 29χρονος Μάνος Χατζιδάκις στον 20χρονο Βασίλη Βασιλικό Ο Χατζιδάκις φαίνεται ενθουσιασμένος από αυτή τη συνεργασία. Στο επάνω μέρος σχεδιάζει και την εκτέλεση του έργου (Χατζηαργύρη, Διαμαντόπουλος, Γκάτσος και ενορχηστρωτής: «Εγώ»!).

«Πήρα σήμερα το γράμμα σου και μια που τυχαίνει να 'ναι Κυριακή, μόνη μέρα που μπορώ να γράψω μουσική, σου απαντώ αμέσως. Απ' ό,τι διάβασα, κατάλαβα και πως δεν πήρες ακόμη το τελευταίο μου γράμμα.

»Ο "Παύλος" σου είναι απόψε στις 9.10 από το "Εθνικό". Ελπίζω να τ' ακούσεις και να μου γράψεις τις εντυπώσεις σου. Τα κοψίματα που έγιναν, δυστυχώς ήταν απαραίτητα να γίνουν. Λυπήθηκα περισσότερο το ιντερλούδιο -όπως το θες. Είναι από τα πιο χαρακτηριστικά δείγματα του ταλέντου σου σαν πεζογράφου. Θα επαναληφθεί το Σάββατο στις 11 από το Β' Πρόγραμμα.

»Ακουσες το "Πένθιμο και ηρωϊκό άσμα για τον χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας" του Ελύτη με μουσική μου, την 28η Οκτωβρίου; Εργάζομαι σ' έναν εξαντλητικό ρυθμό. Προς το παρόν τελειώνω τη μουσική στο έργο του Θόρντον Ουάιλντερ που ανεβάζει την Παρασκευή ο Κουν, και το 2ο φιλμ από τα 6 που έχω να κόψω.

»Θα ήθελα πολύ να έρθω -κοινοτοπία να το επαναλαμβάνω- μα στο ορκίζομαι δεν ξέρω πότε θα εξοικονομήσω έστω και μία μέρα. Εσύ που τελειώνεις στις 30 Οκτωβρίου -δηλαδή χθες, καθώς γράφεις- δεν καταλαβαίνεις κι αυτό; Αλλωστε έχεις να... από τον Σταθμό γύρω στις 300 ή 400 δραχμές, για συγγρ. δικαιώματα απ' τον "Παύλο" σου. Αν δεν έρθεις στείλε μου ένα πληρεξούσιο να τα εισπράξω εγώ και να στα ταχυδρομήσω. Θα προτιμούσα πάντως να κατέβαινες -σε καμιά δεκαριά μέρες, που θα 'μαι σχετικά ελεύθερος απ' ό,τι είμαι αυτές τις μέρες.

»Τα ειλικρινά συγχαρητήριά μου για την επιτυχία σου στο Πανεπιστήμιο. Εύχομαι και στο επόμενο 1½ μάθημα να πήγες το ίδιο καλά. Χαίρομαι, επίσης, που κάμεις παρέα με τον Κρίτωνα. Δεν θα σ' αφήνει ο "άθλιος" ήσυχο, και θα σου παίζει συνεχώς μουσική μου. Είσαι πολύ λαμπρό παιδί. Προσωπική μου εντύπωση είναι πως η μουσική που μ' αντιπροσωπεύει μέχρι στιγμής περισσότερο και βαθύτερα είναι ο "Κύκλος του CNS". Πάντως σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Για την πρώτη παράγραφο του γράμματός σου σχετικά με τ' όνειρό σου, τι να σου πω; Μ' άφησε άφωνο. Ευτυχώς που γελάς στο τέλος. Δεν μπορούσα όμως κι εγώ με τη σειρά μου να μη χαμογελάσω σκεπτόμενος πόσο παιδί είσαι, μερικές φορές.

Σ' αφήνω για να μη γράψεις αμέσως πολλά.

Με φιλιά

Μάνος»

Το ίδιο βράδυ, φίλοι του Βασιλικού μαζεύτηκαν για ένα γεύμα. Ο Χατζιδάκις αναλαμβάνει να ενημερώσει τον απόντα Βασιλικό για τη συγκέντρωση στο σπίτι της Καίτης Ταζεδάκη και να περιγράψει ενδελεχώς τα του μενού. Το κάνει πάνω σε μια χαρτοπετσέτα. Επίσης, υπογράφουν κατά σειρά, αριστερά: η Ρίτα (Μαργαρίτα Λυμπεράκη), ο Mario Vitti, η Kay (Καίη Τσιτσέλη), ο Μένης (Κουμανταρέας), ο Γιώργος (Βασιλειάδης),η Καίτη (Ταζεδάκη), εκ νέου ο Mario (Vitti), ο Αλέξης (Διαμαντόπουλος) και ο Μάνος (Χατζιδάκις) [από τα σημειώματα της παρέας λείπει μόνο του Ν. Γκάτσου].

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσική
Ιστορία/Ιστορικά Γεγονότα