Έντυπη Έκδοση

Καταδίκη της Ελλάδας και αποζημίωση-μαμούθ για το Μαραθονήσι

Με το ποσό-μαμούθ των 2.000.000 ευρώ υποχρεούται να αποζημιώσει την εταιρεία «ΖΑΝΤΕ - Μαραθονήσι Α.Ε.» το ελληνικό κράτος, καταβάλλοντας παράλληλα και 25.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα, ύστερα από τη χθεσινή, τελεσίδικη, απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, με την οποία καταδικάστηκε η Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος προστασίας της περιουσίας.

Το τραγελαφικό της ιστορίας, όπως αυτή περιγράφεται στη σχετική απόφαση του δικαστηρίου, είναι ότι το ελληνικό κράτος καταδικάστηκε επειδή απαγόρευσε την τουριστική εκμετάλλευση στο Μαραθονήσι, στην εταιρεία που το είχε ήδη... πουλήσει.

Η εταιρεία σκόπευε να κατασκευάσει, στην περιοχή, ένα πολυτελέστατο συγκρότημα ξενοδοχείων με 1.500 κλίνες, αλλά λόγω της ύπαρξης χελωνών στην περιοχή, άλλαξε τα σχέδιά της, προτείνοντας την κατασκευή μίας μόνον ξενοδοχειακής μονάδας με 400 κλίνες, στα πρότυπα της νήσου Χερόν στο Κουίνσλαντ της Αυστραλίας.

Το Μαραθονήσι αναγνωρίστηκε, από το 1972, ως ιδιωτική περιουσία, αλλά οι ελληνικές αρχές απαγόρευαν την οικοδόμησή του, παρ' όλο που η υπηρεσία Δασών Ζακύνθου, το Νοέμβριο του 1991, επιβεβαίωσε ότι δεν αποτελεί δασική έκταση.

Σύμφωνα με τον ειδικό στην αγορά ακινήτων οίκο Deloitte, που κλήθηκε από την εταιρεία, προκειμένου να υπολογίσει τη ζημιά της από τη μη εκμετάλλευση της περιουσίας της, οι απώλειες που είχε η εταιρεία, από τη μη εφαρμογή και εκμετάλλευση του οικολογικού - τουριστικού πρότζεκτ, υπολογίστηκε, για το διάστημα 1985-2007, σε 9.357.768 ευρώ.

Προσφεύγοντας στο ΕΔΑΔ η εταιρεία ισχυρίστηκε ότι, στην περίπτωσή της, υπήρξε συστηματική παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, αφού δεν της αναγνωριζόταν το δικαίωμα για αποζημιώσεις, της στέρησαν το δικαίωμα οικοδόμησης, ενώ το ελληνικό κράτος, διά μέσου του Οργανισμού του Εθνικού Πάρκου Ζακύνθου, συμμετείχε στην τουριστική εκμετάλλευση του νησιού.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα