Έντυπη Έκδοση

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΝΤΖΗΣ

Τι είναι ένα λογοτεχνικό φεστιβάλ

1. Ενας χώρος

Ολα ξεκινούν από έναν χώρο κατάλληλης πνευματικής θερμότητας για να υποδεχτεί και να ενθαρρύνει την ώσμωση της συνεύρεσης. Το cafe Dasein, με συνεχή φιλοσοφική και λογοτεχνική δράση, πληροί αυτές τις προϋποθέσεις, εμπλέκοντας τη Φιλοσοφία με τα σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα και αναζητώντας καταξιωμένες, αλλά και νέες φωνές ενός διερευνητικού λόγου περί της γραφής και της πρόσληψης των λογοτεχνικών έργων.

2. Ενα κοινό

Αξία σε κάθε λογοτεχνικό φεστιβάλ (πέρα από την επιλογή των προσκεκλημένων) προσδίδει ένα κοινό ασκημένο σε ερωτήσεις και τοποθετήσεις, ώστε τα δρώμενα να διαμορφώνουν μία διάδραση, παρά μια μονόδρομη εισήγηση-ακρόαση. Το επιδιωκόμενο είναι η συμμετοχή και οι διατυπώσεις απόψεων που εμπλουτίζουν τη συζήτηση, φέρνοντας στο προσκήνιο νέα αναλυτικά λεξιλόγια.

3. Τρεις ρόλοι

Κατά τη διάρκεια ενός λογοτεχνικού φεστιβάλ, οι ρόλοι των προσκεκλημένων (Αναγνώστες) καθώς και του κοινού (Ακροατές) κάποια στιγμή εξομοιώνονται. Μετά το πέρας της ανάγνωσης, με την έναρξη της συζήτησης ανοίγεται ένα τρίτο «πεδίο» (Διάλογος), όπου όλοι αναζητούν να νοηματοδοτήσουν την ανάγνωση που περατώθηκε, τα κείμενα που ακούστηκαν και τις ιδέες που προέκυψαν.

4. Η επιστροφή στην ομιλία

Ο προφορικός λόγος της απαγγελίας/ανάγνωσης υποχρεώνει το κείμενο να εξανθρωπιστεί, να επιστραφεί στη στοματική κοιλότητα, στις χειρονομίες, στη φωνή. Το κείμενο δεν κείται αλλά αιωρείται στην αίθουσα. Συνεπώς, η αποκειμενικοποίηση των έργων επαναφέρει εκείνη την αρχέγονη λειτουργία της λογοτεχνίας που δρα από το στόμα στο αυτί και όχι από το μάτι στον εγκέφαλο. Η λογοτεχνία επιστρέφει ξανά στο ακρόαμα.

5. Η εγγύτητα της συνεύρεσης

Τα καλλιτεχνικά φεστιβάλ αποτελούν μια έμπρακτη διαδικασία αποδοχής. Ο καλλιτέχνης αποδέχεται το κοινό που τον παρακολουθεί, κι εκείνο ανταποδίδει την εμπιστοσύνη του. Βεβαίως αυτή δεν είναι μια άκριτη αποδοχή -μπορεί και να απολεσθεί- αλλά σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια κοινή αρχική επιθυμία: όλοι προσέρχονται αναζητώντας εκείνον τον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που θα επιτρέψει την επικοινωνία.

Ας είναι αυτή μια καταληκτική διαπίστωση της ανθρωπιστικής κληρονομιάς της λογοτεχνίας, σε μια συγκυρία που καθιστά όλο και δυσκολότερη την υπεράσπισή της.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία