Έντυπη Έκδοση

ΝΟΡΑ ΙΚΣΤΕΝΑ

«Το Ακαθόριστο Ηταν»

Συνέντευξη στον Γιώργο Χαντζή

1. Συνεργαστήκατε με τον ποιητή Ιμάντς Ζιντόνις (Imants Ziedonis), στο βιβλίο «Το Ακαθόριστο Ηταν». Μιλήστε μας γι' αυτό.

Μετά την ασθένειά του, ο Ιμάντς Ζιντόνις ήθελε απεγνωσμένα να γράψει, παρότι είχε χάσει την ικανότητά του να γράφει, να διαβάζει και σχεδόν να μιλάει. Αυτό αποτέλεσε «το σημείο μηδέν» της συγγραφής του βιβλίου. Κάποιες φορές αναζητούσαμε μία λέξη για ώρες. Αισθάνομαι την πραγματοποίηση του βιβλίου σαν θαύμα, σαν πράξη βαθιάς κατανόησης και ενορατικής επαφής μεταξύ δύο συγγραφέων.

2. Πού θα τοποθετούσατε τον εαυτό σας ανάμεσα στην ποίηση και την πεζογραφία;

Ολοι οι δρόμοι μπορούν να οδηγήσουν στην καλή λογοτεχνία. Το σημαντικότερο είναι η αναδημιουργία της πραγματικότητας. Δεν πιστεύω στη λέξη «μυθιστόρημα», διότι όταν αναδημιουργείς την πραγματικότητα εντός μιας ιστορίας, αυτή η ιστορία καθίσταται πραγματική.

3. Θα λέγατε πως υπάρχουν «ποιητικά μέσα» στη γραφή, και αν ναι, ποια η χρήση τους στην πεζογραφία;

Θεωρώ ότι ο πεζός λόγος οφείλει να περιλαμβάνει ποιητική αίσθηση και ρυθμό. Διαβάζω πολύ ποίηση για να έχω έμπνευση στην πεζογραφία μου. Η φιλοφρόνηση: «η πρόζα σας ηχεί σαν ποίηση» σημαίνει για τον πεζογράφο ότι πέρασε κάποιες υψηλών απαιτήσεων εξετάσεις.

4. Θα μπορούσαμε να πούμε πως υπάρχει η φιλοδοξία να μη γράψετε μυθιστόρημα αλλά να δείτε τη ζωή του ως μυθιστόρημα;

Είναι σημαντικό για μένα να αισθανθώ τη ζωή και την πραγματικότητα σε όλο τους το εύρος. Μολαταύτα, αυτό που με κινητοποιεί είναι η πράξη της αναδημιουργίας. Να φτιάχνω νέα πραγματικότητα σε ιστορίες που πηγάζουν από τα βάθη της ζωής και των εμπειριών. 5. «Κομμάτι ζωής» - «Μία καλή ιστορία». Ποιο από τα παραπάνω θα σας ενθάρρυνε στο επόμενο βιβλίο σας;

«Κομμάτι ζωής». Ευχαριστώ πολύ γι' αυτό. Είναι ακριβώς το νόημα του τελευταίου μου βιβλίου, Amour Fou. Κομμάτι ζωής που οφείλει να αναδημιουργείται σε μία νέα ιστορία και διερεύνηση της γλώσσας μέσω της οποίας θα διατυπωθεί. Θα έλεγα πώς όλα τα βιβλία μου αποτελούν κομμάτια ζωής: να είσαι έτοιμος να κόψεις και να σμιλέψεις κομμάτια που θα γίνουν μία καλή ιστορία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Βιβλίο
Με λέξεις-κλειδιά
Λογοτεχνία