Έντυπη Έκδοση

Μικρή η κάμψη για τους μεγάλους του λιανεμπορίου

**Στον χώρο του εμπορίου η πτώση στην κατανάλωση δεν επηρέασε τον όμιλο Φουρλή στον βαθμό που επηρέασε άλλες εταιρείες.

Κι αυτό γιατί διαθέτει καταστήματα λιανικής και τα βασικά του είδη, ΙΚΕΑ και Intersport, συνδυάζουν ισχυρό εμπορικό σήμα και καλές τιμές. Ετσι, οι απώλειες ήταν μικρές. Ηρθαν από τη μείωση των πωλήσεων της τρίτης βασικής κατηγορίας προϊόντων, των ηλεκτρικών και από τις συναλλαγματικές ισοτιμίες, καθώς ο όμιλος έχει μεγάλο αριθμό καταστημάτων αθλητικών ειδών Intersport στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Ετσι, τα έσοδα μειώθηκαν μόνο 5% και διαμορφώθηκαν στα 152,95 εκατ. ευρώ. Αντίθετα τα, καθαρά κέρδη βελτιώθηκαν 9,4%, στα 4,89 εκατ. ευρώ.

**Αντίθετα ο όμιλος Γρ. Σαράντης που εμπορεύεται και παράγει καταναλωτικά αγαθά αλλά μέσω άλλων εμπόρων και έχει σημαντική παρουσία σε χώρες της ΝΑ Ευρώπης επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό. Ο όμιλος εμφάνισε πτώση 81% στα καθαρά κέρδη, αλλά μικρότερη κάμψη (17%) στις πωλήσεις του. Τα αποτελέσματα αντανακλούν τη συγκράτηση της κατανάλωσης σε Ελλάδα, Πολωνία και Ρουμανία και κυρίως τις δυσμενείς συναλλαγματικές ισοτιμίες στις χώρες όπου δραστηριοποιείται (κυρίως σε Πολωνία και Ρουμανία). Πάντως η κατάσταση του πρώτου τριμήνου έχει βελτιωθεί, τουλάχιστον ως προς τις ισοτιμίες.

**Η Folli-Follie, που διαθέτει μεγάλο χαρτοφυλάκιο δραστηριοτήτων (από παραγωγή και διάθεση κοσμημάτων μέχρι εκμετάλλευση πολυκαταστημάτων) και έκανε εξαγορές τα τελευταία χρόνια, βελτίωσε κατά 115 εκατ. τα έσοδα, στα 210 εκατ. ευρώ, αλλά κυρίως κατά 29% τα καθαρά της κέρδη τα οποία έφθασαν τα 24,9 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία πέτυχε να μειώσει το χρηματοοικονομικό κόστος προς τις τράπεζες.

**Η Sprider κατάφερε να ολοκληρώσει το πρώτο τρίμηνο του έτους με αύξηση των εσόδων και των κερδών, παρότι η κρίση την «πέτυχε» σε φάση έντονης ανάπτυξης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια