Έντυπη Έκδοση

ΜΙΧΑΛΗΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ

«Το ΚΚΕ ανάχωμα υπέρ της δεξιάς»

«Η Νέα Δημοκρατία εξαγοράζει πολιτικό χρόνο, σπαταλώντας δημόσιο χρήμα και υποθηκεύοντας κρίσιμες μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις». * Ο πρώην υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης επισημαίνει πως «ο Κ. Καραμανλής και η ομάδα του δεν θέλουν να παραδεχτούν ότι ηττήθηκαν» και υποστηρίζει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να γυρίσουμε στην «ηρωική εποχή» του 1974, ενώ το ΚΚΕ συνεχίζει να λειτουργεί ως ανάχωμα υπέρ της συντήρησης». * Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ της Β' Αθηνών αναφέρει ότι η διαφθορά είναι σύμφυτη της εξουσίας και «όχι μονοπώλιο συγκεκριμένων κομμάτων». Και τονίζει πως «πρέπει να μας προβληματίσει βαθιά η απαξίωση του πολιτικού συστήματος, η σχετικοποίηση των πάντων και η απονομιμοποίηση συνολικά κομμάτων και θεσμών».

* Είχατε προβλέψει πριν από καιρό ότι οι εκλογές είναι θέμα μερικών εβδομάδων. Η κυβέρνηση, ωστόσο, αντέχει.

- Η κυβέρνηση παραμένει γαντζωμένη στην εξουσία σε πείσμα της υπευθυνότητας που οφείλει να επιδεικνύει κάθε πολιτική ηγεσία σε περιόδους κρίσης. Είναι αδιανόητο εν μέσω της οικονομικής κρίσης, μια ισχνή κυβερνητική πλειοψηφία 150 και ενός βουλευτών, μια ανυπόληπτη κυβέρνηση, με τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ν.Δ., να μην προσφεύγει στις κάλπες για την ανανέωση της λαϊκής εντολής. Ακλόνητο δείγμα του πολιτικού ήθους του κ. Καραμανλή...

* Διαπιστώνετε δυσαρμονία της κυβέρνησης με την κοινωνία;

- Πρόκειται για μια κυβέρνηση που βρίσκεται πλέον σε βαθιά δυσαρμονία με το εκλογικό σώμα, κάτι που θα επικυρώσουν και οι επερχόμενες ευρωεκλογές. Είναι απαράδεκτο μια κυβέρνηση που στερείται επί της ουσίας πολιτική νομιμοποίηση να παραμένει στη θέση αυτή. Που παράγει σκάνδαλα, που ευτελίζει τους θεσμούς, που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας προκειμένου να εξασφαλίσει λίγες ακόμη εβδομάδες παραμονής στην εξουσία.

* Ξέρετε καμιά κυβέρνηση που να μην επιλέγει το χρόνο των εκλογών;

- Η Ν.Δ. εξαγοράζει στην ουσία πολιτικό χρόνο σπαταλώντας δημόσιο χρήμα -που στην πραγματικότητα δεν διαθέτει- και υποθηκεύοντας κατ' αυτό τον τρόπο κρίσιμες μελλοντικές πολιτικές αποφάσεις. Και όλα αυτά γιατί; Διότι ο κ. Καραμανλής και η ομάδα του δεν θέλουν να παραδεχθούν ότι δεν τα κατάφεραν. Οτι ηττήθηκαν.

* Εχετε, επίσης, μιλήσει για «καταστροφές και συμφορές» που θα προκαλέσει στη χώρα η οικονομική κρίση. Μέχρι τώρα δεν τις έχουμε δει στην έκταση που προβλέπατε. Μήπως μπερδεύετε την πραγματικότητα με την επιθυμία σας;

- Κάθε άλλο. Θα είχε ωστόσο ενδιαφέρον αυτή την ερώτηση να την απευθύνετε στις οικογένειες των 163.729 εργαζομένων που έχασαν τη δουλειά τους το τελευταίο 8μηνο, στις 100.000 επιχειρήσεις που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, στους 500.000 και πλέον μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας προκειμένου να λειτουργήσουν επαρκώς τις επιχειρήσεις τους, στα περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά που δυσκολεύονται να αποπληρώσουν τις δόσεις κάποιου δανείου. Απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα και μιλάει για παπαγαλάκια. Θα κριθεί και γι' αυτή την αλαζονεία της στις κάλπες.

* Οι πολίτες, πάντως, διαφωνούν και με τα «παπαγαλάκια» και με το σύνθημα «σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα».

- Ολα αυτά δεν είναι παρά «επικοινωνιακός θόρυβος» που παράγει η κυβέρνηση προκειμένου να μην ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα. Δικαίως, λοιπόν, αντιδρούν οι πολίτες. Κι εγώ διαφωνώ με τον τρόπο που διεξάγεται η προεκλογική μάχη.

* Ποιος ευθύνεται που δεν γίνεται συζήτηση επί της ουσίας;

- Αυτό, βέβαια, είναι αποτέλεσμα μιας πολύ συγκεκριμένης αντίληψης, που συμμερίζονται και κάποια ΜΜΕ και καλλιεργεί μέχρις εσχάτων η κυβέρνηση, η οποία επιμένει να αναδεικνύει σε σημαντικό το ασήμαντο, να θέτει ψευδή διλήμματα στην κοινή γνώμη, να δαιμονοποιεί τον αντίπαλο.

* Οι πολιτικές που περιγράφετε ως «βαρβαρότητα» ακολουθήθηκαν και από σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις. Δεν είστε άμοιροι ευθυνών.

- Εμείς έχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας κι έχουμε κριθεί γι' αυτές από τον ελληνικό λαό.

* Εχετε υποστηρίξει ότι η μεταπολίτευση έχει φτάσει στο τέλος της. Το ίδιο είπε και ο πρόεδρος του ΣΕΒ. Εχετε την ίδια αντίληψη για το μέλλον της χώρας;

- Στον αντίποδα σας θυμίζω πως το ίδιο υποστηρίζει και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ! Κάθε σκεπτόμενος πολίτης, από οποιαδήποτε ιδεολογική αφετηρία και αν προέρχεται, αντιλαμβάνεται τα αδιέξοδα που συσσωρεύονται τα τελευταία χρόνια στην οικονομία, στην εργασία, στους θεσμούς, στο πολιτικό σύστημα. Αυτό, συνεπώς, είναι μια κοινή διαπίστωση.

* Το θέμα είναι οι προτάσεις...

- Ο ΣΥΡΙΖΑ, για παράδειγμα, εννοεί να γυρίσουμε πίσω στην «ηρωική εποχή» του 1974. Ο ΣΕΒ, αντίστοιχα, θέλγεται από το ανεκπλήρωτο όνειρο του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα.

* Εσείς τι λέτε;

- Προσωπικά πιστεύω ότι η αλλαγή πρέπει να έρθει από την ίδια την πολιτική. Απαιτούνται, δηλαδή, εδώ και τώρα ευρύτατες αλλαγές που να ξεκινούν από το εκλογικό σύστημα και τη χάραξη νέων μονοεδρικών περιφερειών, τον περιορισμό του πολιτικού χρήματος, τη θέσπιση θεσμικών αντίβαρων στην πολιτική διαδικασία, τον καλύτερο έλεγχο των ΜΜΕ, τους μηχανισμούς πολιτικής αξιολόγησης και λογοδοσίας, την αυτόνομη, ανεξάρτητη και χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις λειτουργία της Δικαιοσύνης.

* Αποχή, χαμηλό ποσοστό δικομματισμού, άνοδος των Οικολόγων, ψήφος διαμαρτυρίας, το «κόμμα του κανένα» πρώτο σε πολλά πεδία: Ο κόσμος «ψάχνεται», λοιπόν. Σύμπτωμα υγείας;

- Αναμφίβολα σύμπτωμα υγείας. Πρέπει να μας προβληματίσει βαθιά η συνολική απαξίωση του πολιτικού μας συστήματος, η σχετικοποίηση των πάντων και η απονομιμοποίηση συνολικά κομμάτων και θεσμών. Αν η ψήφος δεν ήταν υποχρεωτική και αν δεν υπήρχαν πιέσεις εντός της οικογένειας από τα μεγαλύτερα στα νεότερα μέλη, η αδιαφορία των πολιτών απέναντι στην πολιτική θα ήταν συντριπτική.

* Πού οφείλεται η στάση δυσφορίας;

- Οφείλεται πρωτίστως σε δύο λόγους: στην αδυναμία του κομματικού συστήματος να υπηρετήσει το φαντασιακό και να δημιουργήσει ταυτίσεις, αλλά ταυτόχρονα να παράγει και αποτελέσματα σε κρίσιμα πεδία, όπως η εργασιακή ασφάλεια και η επαγγελματική εξέλιξη, τα συλλογικά αγαθά και η δημόσια ασφάλεια.

* Μια διαφορά κάτω από το 3% θα δημιουργήσει πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ και θα δώσει ανάσα στην κυβέρνηση;

- Αγωνιζόμαστε για τη νίκη. Για ένα ευανάγνωστο πολιτικό μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής. Και θα το πετύχουμε. Η συζήτηση περί ποσοστών είναι εφεύρημα του Μαξίμου που θέλουν πάση θυσία να μεταφέρουν την πίεση στο ΠΑΣΟΚ.

* Στα θέματα διαφθοράς και εσείς και η Ν.Δ. δεν πείθετε. Σας έχουν δοκιμάσει οι πολίτες και τους δύο και είναι κουμπωμένοι. Γιατί να σας εμπιστευθούν;

- Η διαφθορά είναι σύμφυτη της εξουσίας. Και όχι μονοπώλιο συγκεκριμένων κομμάτων. Η δική μας δέσμευση είναι σαφής: θεσμικά αντίβαρα που θα ενισχύουν τη διάκριση και τον έλεγχο των εξουσιών, περιορίζοντας την αυθαιρεσία της εκτελεστικής.

* Αντικομμουνισμός είναι, κατά την κ. Παπαρήγα, να πολεμάς το ΚΚΕ με ανήθικα μέσα. Κι αυτό κάνει η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ισχυρίζεται το ΚΚΕ.

- Το ΠΑΣΟΚ σέβεται όλους τους πολιτικούς χώρους και διατυπώνει την κριτική του πάντοτε με πολιτικούς όρους. Ωστόσο, η «πολιτική ασυλία» που επιδιώκει το ΚΚΕ είναι αναντίστοιχη με την ιστορική συγκυρία, το σημερινό πολιτικό περιβάλλον αλλά και με την πρακτική της ισοπεδωτικής ταύτισης ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. που ακολουθεί αταλάντευτα χρόνια τώρα. Πρέπει επιτέλους όσοι επικαλούνται την πρόοδο σε αυτή τη χώρα να πάρουν θέση και να συνταχθούν σε ένα ευρύτερο μπλοκ προοδευτικών δυνάμεων που επιθυμούν να φέρουν μόνιμες, κοινωνικά δίκαιες και ουσιαστικές αλλαγές στη χώρα. Το ΚΚΕ με τη στάση απόλυτης άρνησης σε αυτό το αίτημα δηλώνει ουσιαστικά ότι επιθυμεί να συνεχίσει να λειτουργεί σαν βασικό ανάχωμα υπέρ της συντήρησης.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΠΑΣΟΚ