Έντυπη Έκδοση

Από φθινόπωρο τα σκληρά

Καλοκαιρινή «ανάσα» φαίνεται πως παίρνει η κυβέρνηση ενόψει της κρίσιμης για την Ελλάδα συνεδρίασης των υπουργών Οικονομίας της ευρωζώνης στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.

Κριστίν Λεγκάρντ και Πιρ Στάινμπρουκ δίνουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα. Κριστίν Λεγκάρντ και Πιρ Στάινμπρουκ δίνουν πίστωση χρόνου στην Ελλάδα. Αυτό προκύπτει τόσο από δηλώσεις των αρμοδίων όσο και από μία σειρά «ευνοϊκών συγκυριών» για την Αθήνα.

Ο Γ. Παπαθανασίου θα προσέλθει στη συνεδρίαση του εurogroup με μικρότερη πίεση απ' όση ανέμενε αρχικά:

1 Τόσο η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ όσο και ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ που είχαν ταχθεί υπέρ σκληρών μέτρων θα απουσιάζουν. (Μάλιστα η Κριστίν Λαγκάρντ σε πρόσφατη συνέντευξή της στην «Κ.Ε.» ζητούσε να ακολουθήσει η Ελλάδα «εδώ και τώρα» τον δρόμο της Ιρλανδίας).

Κατά μία «ευτυχή σύμπτωση» οι δύο σκληροί δεν θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση - η πρώτη γιατί πρέπει να μείνει στο Παρίσι κι ο δεύτερος γιατί θα διεξάγονται εθνικές εκλογές, στη χώρα του, το Λουξεμβούργο.

2 Ο τρίτος -και πιο σκληρός επικριτής της Ελλάδας, ο γερμανός υπουργός Οικονομίας, Πιρ Στάινμπρουκ, φαίνεται πως ικανοποιήθηκε από την αιφνίδια επίσκεψη του Γ. Παπαθανασίου στο Βερολίνο και την πρόθεση της Ελλάδας να προχωρήσει (;) στην αγορά Γιουροφάιτερ και υποβρυχίων τύπου 214 (βέβαια, ο Γ. Παπαθανασίου δεν είναι αρμόδιος για αυτά τα θέματα, όμως έχει το ταμείο). Το τερπνόν συνδυάζεται μετά του ωφελίμου: αφού η Αθήνα θα δαπανήσει χρήματα, επιζητεί και την εύνοια των Γερμανών στην προσπάθειά της να μην ανακοινώσει αντιλαϊκά μέτρα πριν από το φθινόπωρο.

3 Η επικείμενη συνεδρίαση του Eurogroup είναι άτυπη. Οι συζητήσεις θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών και οι διαρροές είναι συνήθως λίγες...

Ξεπερνώντας τον σκόπελο των τριών, μένει ο γρίφος Αλμούνια. Και εκεί, όμως, φαίνεται πως τα πράγματα χαλάρωσαν. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ύστερα από παρέμβαση έλληνα αξιωματούχου της Κομισιόν που είναι εδώ και 4 χρόνια το «δεξί χέρι» του επιτρόπου, ο Χοακίν Αλμούνια θα κρατήσει χαμηλούς τόνους.

«Θα περιμένουμε να ακούσουμε τι θα μας πει ο Γ. Παπαθανασίου. Θα είμαστε ευχαριστημένοι εάν εξαγγείλει σειρά διαρθρωτικών μέτρων, γιατί μόνο έτσι θα διορθωθούν τα μακροχρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας. Τα φοροεισπρακτικά μέτρα δεν είναι αυτοσκοπός. Θα αξιολογήσουμε τη συνολική προσπάθεια», δήλωσε στην «Κ.Ε.» αξιωματούχος από το στενό περιβάλλον του επιτρόπου.

4 Ο υπουργός Οικονομίας θα αποπειραθεί να πείσει για τη σοβαρότητα των προθέσεων της Ελλάδας, ακολουθώντας το τρίπτυχο «ανταγωνιστικότητα, δραστική περικοπή δαπανών και διαρθρωτικές αλλαγές».

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η πρόθεση να αναβληθούν οι σκληρές αποφάσεις μέχρι τον Οκτώβριο παραμένει. Ετσι, ο Γ. Παπαθανασίου στην παρουσίασή του θα επικεντρωθεί ξανά στο σχέδιο «δραστικής μείωσης των δαπανών που έχει δρομολογηθεί».

Ηδη έχουν εξαγγελθεί συγχωνεύσεις ή καταργήσεις 255 κρατικών οργανισμών, ενώ την πρώτη γεύση της σφιχτής πολιτικής πήραν πριν από λίγες μέρες όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς του Δημοσίου. Η εγκύκλιος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προς τα υπουργεία και τους οργανισμούς για τον προϋπολογισμό του 2010 προβλέπει:

*Πάγωμα των καταναλωτικών δαπανών στα επίπεδα της φετινής χρονιάς.

*Περικοπές στα έξοδα μετακίνησης και τις υπόλοιπες πρόσθετες δαπάνες, όπως π.χ. τις υπερωρίες.

*Πάγωμα και στις επιχορηγήσεις.

*Επιπλέον, πίστωση θα δοθεί μόνο στους φορείς που θα υποβάλουν σχέδιο ισοσκελισμένου προϋπολογισμού.

*Τα σχέδια προϋπολογισμού πρέπει να υποβληθούν από τα υπουργεία έως τις 19 Ιουνίου και από τις περιφέρειες έως τις 30 του ίδιου μήνα.

5 Ο έλληνας υπουργός Οικονομίας αναμένεται να «καθησυχάσει» τους εταίρους ότι η κυβέρνηση προτίθεται να επισπεύσει τη μεταρρύθμιση ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού και να τονώσει την ανταγωνιστικότητα μέσω χρηματοδοτήσεων στις επενδύσεις, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

6 Σε δεύτερη φάση και σε περίπτωση που το Eurogroup επιμείνει σε πιο δραστικά μέτρα, το υπουργείο Οικονομίας προσανατολίζεται σε αύξηση στους φόρους καυσίμων και κινητής τηλεφωνίας, ίσως και μέσα στο καλοκαίρι. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να παρθούν, όμως, με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

«Δεν σας βάζουμε το πιστόλι στον κρόταφο»

Με δήλωσή της στην «Κ.Ε.» η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λεγκάρντ, επιμένει στην εφαρμογή σκληρών μέτρων από την Ελλάδα, αλλά δείχνει να διευκολύνει την κυβέρνηση παρέχοντας πίστωση χρόνου:

«Η Ελλάδα δεν είναι υποχρεωμένη να μας παρουσιάσει όλα τα μέτρα στο Eurogroup. Αυτό περιμένουμε, όμως. Δεν έχουμε βάλει το πιστόλι στο κρόταφο του Γ. Παπαθανασίου. Από την άλλη, όμως, δεν υπάρχουν περιθώρια για χάρες. Οι 16 από τις 27 χώρες της Ε.Ε. παρουσιάζουν προβλήματα με ελλείμματα και χρέη. Πρέπει η Ελλάδα να μειώσει το έλλειμμα στο 3% ώστε να μην κινδυνεύσει το σύνολο της ευρωζώνης. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι διανύουμε περίοδο κρίσης και πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση μέσα από αυτό το πρίσμα. Η θέση μου παραμένει η ίδια και θα την εκφράσω, ίσως όχι σε αυτό το Eurogroup αλλά σε ένα από τα επόμενα».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Υπουργείο Οικονομικών