Έντυπη Έκδοση

Και ο Μίκης είναι Αρκάς

Ο ίδιος, για λόγους υγείας, δεν μπορούσε να παραστεί.

Ηταν όμως τα μέλη της αρκαδικής κοινότητας της Αθήνας που υπερπλήρωσαν το θέατρο του Αμερικανικού Κολεγίου Αγίας Παρασκευής για να τον τιμήσουν.

Την αρκαδική Ζάτουνα είχε επιλέξει, όπως είναι γνωστό, η χούντα για να τιμωρήσει τον Μίκη Θεοδωράκη, «διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», όπως αναφέρει ο ίδιος σ' ένα τραγούδι του.

«Μίκης Θεοδωράκης - Αρκαδία - Αγώνας - Ποίηση - Μουσική», ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που οργάνωσαν ο Σύλλογος Αρκάδων Αγίας Παρασκευής «Θόδωρος Κολοκοτρώνης», με τη συμπαράσταση του τοπικού δήμου, και το Μουσείο Μίκης Θεοδωράκης που έχει δημιουργηθεί στη Ζάτουνα.

Πού να φανταστούν οι τιμωροί του Θεοδωράκη ότι η Ζάτουνα θα ήταν χώρος έμπνευσης. Εκεί συνέθεσε, μεταξύ άλλων, και τη γνωστή σειρά «Αρκαδίες», όπου και οι υμνητικοί στίχοι του: «Ω βουνά πανάρχαια, της Αρκαδίας βουνά,/ βουνά περήφανα, βουνά ανυπόταχτα, τίμια βουνά».

Δεν ήταν ο Μίκης στην εκδήλωση, ήταν όμως η Μαρία Φαραντούρη, μία από τις πιο αντιπροσωπευτικές φωνές του, που δεν τραγούδησε μόνο τις «Αρκαδίες», αλλά και από άλλες σειρές του συνθέτη, συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας του, της «Οδύσσειας», σε ποίηση Κώστα Καρτελιά. Στο πιάνο, η Ιρίνα Βαλεντίνοβα.

Τραγούδησε ακόμα η σοπράνο Ειρήνη Σακαλή, ενώ κείμενα του Θεοδωράκη διάβασαν ο Αλέξης Κωστάλας και η ηθοποιός Λίνα Εξάρχου. Προηγήθηκε ντοκιμαντέρ από τη διαβίωση του συνθέτη στη Ζάτουνα, με αφηγητή τον ίδιο. Μίλησαν η πρόεδρος του Συλλόγου Αρκάδων, Σούλη Σταθοπούλου, ο δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Γιαννακόπουλος, και ο πρόεδρος του Μουσείου Θεοδωράκη, Τάσος Πετρόπουλος. Ο τελευταίος μετέφερε χαιρετισμό του συνθέτη, μαζί μ' ένα ιδιόγραφο σημείωμά του με τα λόγια: «Είμαι κι εγώ από την Αρκαδία».

Το μέλλον... του κλίματος

Διεθνές επιστημονικό συνέδριο με θέμα την κλιματική αλλαγή και πρόκληση για τις μελλοντικές γενιές πραγματοποιείται αύριο και μεθαύριο στο Μέγαρο Μουσικής.

Η διημερίδα διοργανώνεται με πρωτοβουλία της πρέσβεως Καλής Θελήσεως της UNESCO και προέδρου του «Ιδρύματος για το Παιδί και την Οικογένεια» Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη και του προέδρου της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ, η οποία τιμήθηκε με το Νόμπελ Ειρήνης 2007 και του γενικού διευθυντή του «The Energy and Resources Institute» (TERI), δρα Rajendra Pachauri, και σε συνεργασία με το World Sustainable Development Forum. Πληροφορίες τηλ.: 210-3617277. Ομιλητές του Συνεδρίου μεταξύ των άλλων είναι οι: Σταύρος Δήμας, επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον, Χρήστος Ζερεφός, ακαδημαϊκός, Γιώργος Χρούσος, διευθυντής της Πρώτης Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Αικατερίνη Μεταξωτού, ομότιμη καθηγήτρια Γενετικής κ.ά.

Αυλές της Κύπρου

«Ανοίγοντας και τις δύο πόρτες / στους ηλιακούς της Χώρας / για να φυσήσει δροσερός αέρας, / ριζώνοντας τα γιασεμιά και τα βασιλικά / στα στενά σοκκάκια / κρατάμε τις φωνές του χτες, του τώρα και του αύριο για το χατίρι σας, όταν ξυπνήσετε τ' απογεύματα / Ακούστε τις».

Παιδίατρος και ποιήτρια η Βάσω Παπαβασιλείου (απόσπασμα από τη συλλογή «Η αφετηρία, ο φάκελος»), πρόεδρος του «Τάματος» στη Λευκωσία, διοργανώνει έως τις 4 Ιουνίου έκθεση φωτογραφίας με θέμα τις «Κυπριώτικες αυλές» στην Ελληνική Τράπεζα - Πολιτισμικό Κέντρο, λεωφόρος Αθαλάσσας και Λεμεσού γωνία.

Επίτιμος διδάκτωρ ο Ν. Χουρμουζιάδης

*Επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών αναγορεύεται απόψε ώρα 8.00 ο ομότιμος καθηγητής Νίκος Χουρμουζιάδης, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, αίθουσα τελετών του παλαιού κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Ζητούνται πληροφορίες για κλεμμένο ΙΧ

* Αγνωστοι έκλεψαν το υπ' αριθμ. ΥΒΟ 2520 αυτοκίνητο μάρκας NISSAN, αυτόματο, χρώματος μπλε σκούρο από την οδό Αλιμούντος 52 στην Αργυρούπολη. Εντός του οχήματος βρισκόταν βιβλιάριο ασθενείας, ιατρικές εξετάσεις, άλλα έγγραφα. Παρακαλείται όποιος γνωρίζει κάτι ας επικοινωνήσει στα τηλ. 210-9915341, 6932-110889. Προσφέρεται αμοιβή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Ανθρώπινα