Ηλεκτρονική Έκδοση

Έρευνα για τη σφαγή στην Τιεν Αν Μεν, ζητεί η Διεθνής Αμνηστία

Το ζήτημα της προ εικοσαετίας στρατιωτικής καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην πλατεία Τιεν Αν Μεν του Πεκίνου, ανακινεί η Διεθνής Αμνηστία, ζητώντας σήμερα από τις κινέζικες αρχές την διεξαγωγή ανεξάρτητης έρευνας για τη διαλεύκανση των συμβάντων της 4ης Ιουνίου 1989.

Με ανοιχτή επιστολή της, προς τον Βου Μπανγκούο, τον πρόεδρο του κινεζικού κοινοβουλίου και δεύτερο στην ιεραρχία του Κομμουνιστικού Κόμματος, η υποδιευθύντρια του τμήματος Ασίας-Ειρηνικού της Διεθνούς Αμνηστείας, Ροζάν Ράιφ, ζητά να "πέσει" φως στα δραματικά γεγονότα του 1989 όπου αδιευκρίνιστος αριθμός αντιφρονούντων τραυματίσθηκε, σκοτώθηκε ή φυλακίσθηκε από τις κινεζικές αρχές.

"Οι κινεζικές αρχές απέρριψαν όλες τις προσπάθειες που είχαν ως στόχο να ρίξουν φως στη στρατιωτική καταστολή, η οποία οδήγησε στο θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων ανθρώπων τον Ιούνιο του 1989" αναφέρεται στην επιστολή της οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα και προστίθεται ότι "η κινεζική κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει επισήμως κανένα νούμερο, όμως πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπολογίζουν ότι τουλάχιστον 20, ίσως και μέχρι 200 άνθρωποι κρατούνται μέχρι και σήμερα για τη συμμετοχή τους στις φιλοδημοκρατικές διαδηλώσεις του 1989".

Η Ροζάν Ράιφ, κάλεσε το Πεκίνο να απελευθερώσει αμέσως αυτούς τους κρατούμενους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης η κινεζική κυβέρνηση απέδειξε τις ηγετικές ικανότητές της σταθεροποιώντας το οικονομικό σύστημα του πλανήτη. Όμως όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η κινεζική κυβέρνηση δεν καταφέρνει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες".

Σημειώνεται ότι η Διεθνής Αμνηστία, υποστηρίζει ότι καθώς πλησιάζει η 20ή επέτειος από τις διαδηλώσεις, οι αρχές ενέτειναν τα κατασταλτικά μέτρα εναντίον αντιφρονούντων και δικηγόρων.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Κίνα
Ανθρωπιστικές οργανώσεις
Για το ίδιο θέμα
Διαδικτυακό «σινικό τείχος» για την επέτειο της Τιεν Αν Μεν