Ηλεκτρονική Έκδοση

Υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στη Μ. Ανατολή ο Ομπάμα

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε συνέντευξή του στο BBC, η οποία μεταδόθηκε σήμερα, εξέφρασε την επιθυμία «να θέσει εκ νέου σε τροχιά» τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διαμάχης.

"Ο ΗΠΑ μπορούν να θέσουν εκ νέου σε τροχιά τις διαπραγματεύσεις. Δεν είναι μόνον προς το συμφέρον των Παλαιστινίων να αποκτήσουν ένα κράτος, αλλά είναι και προς το συμφέρον των Ισραηλινών να σταθεροποιηθεί η κατάσταση. Και είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να υπάρχουν δυο κράτη, τα οποία θα ζουν το ένα δίπλα στο άλλο ειρηνικά και με ασφάλεια", πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του συνέντευξη στα βρετανικά ΜΜΕ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Ερωτηθείς σχετικά με την άρνηση της ισραηλινής κυβέρνησης να παγώσει τα εποικιστικά σχέδια, ο Ομπάμα ζήτησε να υπάρξει υπομονή. "Η διπλωματία είναι πάντα μια μακρόπνοη εργασία. Τα αποτελέσματά της δεν εμφανίζονται ποτέ γρήγορα", απάντησε, τονίζοντας ότι ή ίδια αρχή ισχύει και για το Ιράν. "Αυτό που λέω είναι ότι είναι προς το συμφέρον του κόσμου να παραμερίσει το Ιράν τις φιλοδοξίες του για την απόκτηση πυρηνικών όπλων. Ο καλύτερος τρόπος να συμβεί αυτό είναι να χρησιμοποιηθεί η απευθείας διπλωματία", τόνισε.

Πριν αρχίσει την περιοδεία του στη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και στη συνέχεια στην Ευρώπη, ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν τις αξίες τους σε άλλες χώρες με διαφορετική ιστορία και πολιτισμό. "Ομως, πιστεύω ότι αυτό που μπρούμε να κάνουμε πριν από όλα είναι να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Γι΄αυτό το λόγο, το να κλείσει το Γκουαντάναμο, είναι κατά την άποψή μου σημαντικό, όσο δύσκολο κι αν είναι", τόνισε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Παλαιστίνη
ΗΠΑ