Έντυπη Έκδοση

Κρατούν σε ομηρία τα παιδιά του Δεκέμβρη

Πέντε μήνες μετά την κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη, η ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων της νεολαίας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Εξι από τους τριάντα προφυλακισμένους Ελληνες (ή διαμένοντες χρόνια στην Ελλάδα) για τα γεγονότα του περασμένου Δεκέμβρη παραμένουν έως σήμερα στη φυλακή. Οσον αφορά την τύχη των υπόλοιπων 32 αλλοδαπών που είχαν επίσης προφυλακιστεί για κακουργηματικές πράξεις, εκτιμάται ότι στην πλειονότητά τους, εάν δεν έχουν απελαθεί, μαζί με τους υπόλοπους συλληφθέντες μετανάστες, παραμένουν έγκλειστοι.

Στη Λάρισα, όπου 17 κατηγορούμενοι, μαθητές στην πλειονότητά τους, παραπέμφθηκαν με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, όλοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο οι βαριές κακουργηματικές κατηγορίες δεν έχουν ακόμη αποσυρθεί.

Την ίδια στιγμή, ένα νέο κεφάλαιο ποινικών διώξεων για τα γεγονότα του Δεκέμβρη άνοιξε αναδρομικά στην Ξάνθη. Οι τοπικές εισαγγελικές αρχές επιχειρούν να διώξουν τώρα με υπερβολικά τραβηγμένες κακουργηματικές κατηγορίες (απόπειρα ανθρωποκτονίας, βαριές σωματικές βλάβες κ.ά.), φοιτητές και άλλους νέους που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις.

Από τους έξι Ελληνες που παραμένουν ακόμη προφυλακισμένοι, οι τέσσερις συνελήφθησαν στις 10 Δεκεμβρίου 2008, στους γύρω χώρους του Πολυτεχνείου. Για όλους οι αστυνομικοί κατέθεσαν ότι συμμετείχαν στα επεισόδια και πετούσαν πέτρες και μολότοφ εναντίον τους.

Οι εισαγγελικές αρχές δεν έλαβαν υπόψη άλλες μαρτυρίες, ούτε τους ισχυρισμούς των περισσότερων, ότι δεν μετείχαν στα επεισόδια και ότι οι συλλήψεις τους έγιναν στο σωρό. Αντίθετα ο εισαγγελέας, στην πρότασή του προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, υιοθετεί πλήρως τις καταθέσεις των αστυνομικών, αναφέροντας ότι είναι «κατηγορηματικές και δεν καταλείπουν αμφιβολίες για τη δράση των κατηγορουμένων».

Είναι εν ολίγοις δεδομένο για τον εισαγγελέα, κατά ωμή παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, ότι οι κατηγορούμενοι όχι μόνο είναι ένοχοι, αλλά είναι λίαν πιθανό, λόγω της ιδιαίτερης εγκληματικής συμπεριφοράς τους, πως θα διαπράξουν και άλλα ανάλογα εγκλήματα στο μέλλον!

Αξιολογώντας τη συμπεριφορά τους, την οποία θεωρεί δεδομένη και αυταπόδεικτη, ο εισαγγελέας αναγορεύει ομαδόν τους «συλληφθέντες» σ' έναν νέο επικίνδυνο «εσωτερικό» εχθρό της συνταγματικής νομιμότητας. Τους αποδίδει «μανία καταστροφής και ολέθρου που ερείδεται σε τυφλό μίσος απέναντι στην έννομη τάξη», τη στιγμή που και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, πριν από ένα μήνα στη Φινλανδία, χαρακτήριζε παρήγορο ότι η νεολαία εξεγείρεται και εκδηλώνει την οργή της για όλα όσα την κάνουν να υποφέρει!

Στην πρότασή του ο αντεισαγγελέας Πρωτοδικών Στ. Καραμάνης επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «η ευκολία με την οποία έθεσαν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και κατέστρεψαν περιουσίες, κρατικές και ιδιωτικές, είναι εξόχως αντικοινωνική και δεν έχει ιδεολογικά ελατήρια που ενδεχομένως θα μπορούσαν να τους καταστήσουν συμπαθείς σε ένα κράτος δικαίου, όπως η χώρα μας, που βεβαίως δεν είναι ιδανικό αλλά αναμφισβήτητα επιτρέπει με θεσμικά κατοχυρωμένο τρόπο και με συνταγματική προστασία το δικαίωμα της συνάθροισης και διαμαρτυρίας, επιδεικνύοντας μάλιστα και μεγάλη ανοχή σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις που σε ημερήσια σχεδόν συχνότητα πραγματοποιούνται κυρίως στο κέντρο των Αθηνών».

Οι εισαγγελικές αρχές, όχι μόνο απορρίπτουν τις καταθέσεις ενός δημοσιογράφου που είδε τους άνδρες των ΜΑΤ να ενεργούν επίθεση και μεμονωμένες συλλήψεις ατόμων που δεν είχαν προβεί σε ρίψη μολότοφ, αλλά αναφέρει ως επιβαρυντική περίσταση (πριν δηλαδή ψηφιστεί ο νόμος Δένδια για τους κουκουλοφόρους και όσους καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους) το γεγονός ότι πάνω στους συλληφθέντες βρέθηκαν κασκόλ, ή μάσκες χειρουργικές, τα οποία είχαν προφανώς για να προστατευθούν από τα χημικά των αστυνομικών δυνάμεων.

«Η συνεχιζόμενη προσωρινή κράτηση συλληφθέντων κατά τα γεγονότα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, αναδεικνύει τη μεροληπτική στάση τής, κάθε άλλο παρά ανεξάρτητης, Δικαιοσύνης, η οποία πλέον λειτουργεί αμιγώς ως κατασταλτικός μηχανισμός ενάντια στους κοινωνικοπολιτικούς αγώνες», υπογραμμίζει η δικηγόρος Αντωνία Λεγάκη, που έχει ασχοληθεί με τις υποθέσεις αυτές. Και επισημαίνει με νόημα:

«Οι αιτιάσεις περί "εξουδετέρωσης των κατηγορουμένων μέχρι την επιβολή της ποινής", οι οποίες περιέχονται στο σκεπτικό ανακριτικών διατάξεων, παραβιάζουν το σύνολο των συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν το τεκμήριο αθωότητας, την ελεύθερη έκφραση του πολιτικού φρονήματος και την μη ποινικοποίησή του, την οριστική κρίση των Δικαστηρίων της ουσίας περί τυχόν παράνομης πράξης». Και καταλήγει:

«Στο βαθμό που η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει την "εξουδετέρωση του εσωτερικού εχθρού" προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκάστοτε επιλογές της εκτελεστικής εξουσίας, υπενθυμίζουμε ότι το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων που αποτυπώνονται στο Σύνταγμα έχουν κατακτηθεί με πράξεις διαδηλώσεων, καταλήψεων κ.λπ., που κάποτε κρίθηκαν παράνομες...». *

Καμιά επιείκεια για τον Βορειοηπειρώτη

Ο 18χρονος μαθητής νυκτερινού λυκείου Σταύρο Βαγγελάκι από την Αλβανία δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το σκάνδαλο της Siemens.

Δεν γνωρίζει τις ύποπτες συμβάσεις του ΟΤΕ, δεν συμμετείχε στο πάρτι των μιζών με τα εκατομμύρια μάρκα που διοχετεύθηκαν στο ελληνικό πολιτικό σύστημα και φυσικά δεν είχε την... ευκαιρία να το σκάσει στο εξωτερικό.

Είχε απλώς την... ατυχία, λόγω του νεαρού της ηλικίας του, να πάρει μέρος στα επεισόδια που συντάραξαν την Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο, μετά τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου από τους ειδικούς φρουρούς στα Εξάρχεια. Συνελήφθη από αστυνομικούς έξω από το Πολυτεχνείο, κατηγορήθηκε για ρίψη μολότοφ (ο ίδιος το αρνείται) και προφυλακίστηκε με συνοπτικές διαδικασίες. Εδώ και τέσσερις μήνες παραμένει στις φυλακές Αυλώνα καθώς οι δικαστικές αρχές τον θεωρούν επικίνδυνο για την κοινωνική ειρήνη!

Ο νεαρός μαθητής είναι ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για τον άνισο κοινωνικά τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το δικαστικό σύστημα στη χώρα. Ηρθε σε ηλικία 4 ετών από την Αλβανία με την οικογένειά του. Η μητέρα του έχει μίνι μάρκετ και ο πατέρας του καφενείο. Μένει με την οικογένειά του σε ιδιόκτητο διαμέρισμα στον Αγιο Παντελεήμονα Αχαρνών. Ο ίδιος είναι μαθητής της Α' Λυκείου στο ΕΠΑΛ Περιστερίου, αλλά ο εισαγγελέας τον αναφέρει απλώς ως υδραυλικό!

Πριν από τη σύλληψή του εργαζόταν τα πρωινά στο μίνι μάρκετ της μητέρας του και το απόγευμα πήγαινε στο νυχτερινό σχολείο. Ο λυκειάρχης του κατέθεσε στον 31ο τακτικό ανακριτή ότι ήταν καλός μαθητής, ήσυχος και δεν δημιουργούσε προβλήματα στο σχολείο. Ομως ο εισαγγελέας δεν αξιολογεί ως σοβαρή την κατάθεση αυτή.

Λίγο μετά το Πάσχα ένας άλλος Ελληνας 18χρονος συγκρατούμενός του αφέθηκε προσωρινά ελεύθερος. Για τον νεαρό που ήρθε από την Αλβανία, ωστόσο, ο εισαγγελέας παραμένει αρνητικός. Στην πρότασή του επικαλείται τη μαρτυρία δύο αστυνομικών (ο ένας καταθέτει ότι πετούσε μόνο πέτρες) και το γεγονός ότι όταν συνελήφθη φορούσε πλαστικά γάντια. Ο κατηγορούμενος υποστήριξε ότι παρασύρθηκε από συμμαθητές του να συμμετάσχει στις διαμαρτυρίες και ότι το μόνο που έκανε ήταν να πετάξει κάποια πέτρα κατά των αστυνομικών και όχι βόμβες μολότοφ, αφού δεν ξέρει πώς κατασκευάζονται.

Χωρίς δεύτερη σκέψη απορρίπτεται και ο ισχυρισμός ότι «τα πλαστικά γάντια του τα είχαν δώσει τα παιδιά», δηλαδή οι σύντροφοί του, προσθέτει αυτοβούλως ο εισαγγελέας, για να απωθεί τα δακρυγόνα.

Ο 18χρονος αναφέρει στην αίτηση αποφυλάκισης που κατέθεσε: «... Η συμμετοχή μου στα επεισόδια του Δεκεμβρίου υπήρξε ένα μεμονωμένο περιστατικό... Εχοντας ήδη συμπληρώσει 5 μήνες στη φυλακή έχω απολύτως συνειδητοποιήσει τις καταστροφικές συνέπειες και τα αδιέξοδα στα οποία με οδήγησε η επιπόλαιη συμπεριφορά μου... βλέπω διαφορετικά την πορεία της ζωής μου... Η βορειοηπειρώτικη καταγωγή μου υπήρξε πάντοτε η αιτία δημιουργίας έντονου συναισθήματος κατωτερότητας έναντι των Ελλήνων συμμαθητών μου, οι οποίοι με αντιμετώπιζαν δυστυχώς με αρνητική και απομονωτική διάθεση...».

Ο νεαρός είχε παρακολουθηθεί από ειδικούς λόγω κάποιας παραβατικής συμεριφοράς σε μικρότερη ηλικία, την οποία ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλείται εναντίον του, αποκαλώντας τον «άτομο με βεβαρημένο ποινικό παρελθόν ως ανήλικος»!

Απαξιωτικός ο εισαγγελέας για το ΕΜΠ!

Αίσθηση προκαλεί η απαξιωτική αναφορά του εισαγγελέα στο «κάποτε σπουδαίο» Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και στον εντελώς «παρεξηγημένο νόμο περί προστασίας του πανεπιστημιακού ασύλου».

Με αφορμή την κατάθεση δημοσιογράφου, ότι εκείνη προσκάλεσε κάποιον από τους κατηγορούμενους να παρακολουθήσει διάφορες εκδηλώσεις στο ΕΜΠ, στις οποίες συμμετείχαν ελεύθερα και ανεξέλεγκτα όποιοι το επιθυμούσαν, χωρίς να είναι σπουδαστές, ο εισαγγελέας σημειώνει χαρακτηριστικά: «...Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί έκπληξη αφού είναι γνωστό πλέον ότι ο χώρος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου είναι σχεδόν μονίμως κατειλημμένος από διάφορα άτομα που δεν ανήκουν στο δυναμικό του, το διδακτικό προσωπικό αυτού και οι σπουδαστές τελούν σε ομηρία και η όποια υποτυπώδης λειτουργία του κάποτε σπουδαίου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος που χειμάζεται από συνεχείς καταστροφές της υλικής υποδομής και του εξοπλισμού του, τελεί υπό αίρεση και εξαρτάται από τις καλές διαθέσεις των προμνημονευόμενων ατόμων του λεγόμενου "αντιεξουσιαστικού χώρου"».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Απεργίες και εκδηλώσεις διαμαρτυρίας