Ηλεκτρονική Έκδοση

«Δανεικά» βρέφη σε γερμανικό ριάλιτι

Η τηλεοπτική εκπομπή ριάλιτι «Προσπάθησε να φερθείς σαν ενήλικας» (Try being Adult) στην οποία γονείς «δανείζουν» τα μωρά τους σε εφήβους θα βγει σήμερα κανονικά στον αέρα αποφάνθηκε γερμανικό δικαστήριο. Την ακύρωσή της είχε ζητήσει και η γερμανίδα υπουργός Οικογενειακών Υποθέσεων.

Ερήμην... σε ρεάλιτι Ερήμην... σε ρεάλιτι Το Διοικητικό Δικαστήριο στην Κολωνία απέρριψε την προσφυγή της οργάνωσης Familiennetzwerk για την προάσπιση των δικαιωμάτων της οικογένειας -οργάνωση ομπρέλα που εκπροσωπεί εκατό διαφορετικές οργανώσεις- που ζητούσε την απαγόρευση της μετάδοσης της εκπομπής "Προσπάθησε να φερθείς σαν ενήλικας", που πρόκειται να βγει στον αέρα απόψε το βράδυ από το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL.

Στην εκπομπή, που έχει προκαλέσει οργή στη Γερμανία, εμφανίζονται ζευγάρια εφήβων που παρουσιάζονται ως γονείς έχοντας αληθινά βρέφη που έχουν "δανειστεί" για τις ανάγκες του ριάλιτι. Η Familiennetzwerk υποστηρίζει ότι η εκπομπή "παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα" και δίνει την εντύπωση ότι "ο δανεισμός των βρεφών είναι κάτι το φυσιολογικό".

Στην απορριπτική απόφαση το δικαστήριο αναφέρει ότι το ριάλιτι έχει ήδη κινηματογραφηθεί και δεν είναι πλέον δυνατό να παρασχεθεί κάποια βοήθεια προς τα βρέφη εάν τέτοια βοήθεια κρινόταν αναγκαία.

Εκπρόσωπος του RTL, χαιρετίζοντας την απόφαση του δικαστηρίου, ανέφερε ότι σκοπός της εκπομπής είναι "να προετοιμαστούν οι έφηβοι για τον ρόλο του γονέα και να είναι σε θέση να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στα βρέφη". Στο "Προσπάθησε να φερθείς σαν ενήλικας", ζευγάρια εφήβων αλλάζουν πάνες, παραμένουν άγρυπνα τη νύχτα και αντιμετωπίζουν το κλάμα των βρεφών, ενώ οι πραγματικοί γονείς τους παρακολουθούν από ένα γειτονικό κτίριο.

Σύμφωνα με το RTL τα βρέφη που "δανείζονται" στους εφήβους για την εκπομπή παρακολουθούνται συνεχώς από παιδοψυχολόγους και γιατρούς.

Η υπουργός για τις Οικογενειακές Υποθέσεις Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε κάνει νωρίτερα έκκληση για ακύρωση της μετάδοσης της εκπομπής λέγοντας ότι αγνοεί τα δικαιώματα των παιδιών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)
Γερμανία
Παιδί
Στο διαδίκτυο