Έντυπη Έκδοση

SOS ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΟΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Οι ανεξέλεγκτες χωματερές φυτρώνουν σαν μανιτάρια

Φαύλος κύκλος ευθυνών για τις ανεξέλεγκτες χωματερές που «ξεφύτρωσαν» σε διάφορες περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, μετά τη λειτουργία του νέου Χώρου Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, στη Μαυρορράχη.

Πάνω από 90 χωματερές εκτός ελέγχου στη Θεσσαλονίκη Πάνω από 90 χωματερές εκτός ελέγχου στη Θεσσαλονίκη Ο Σύνδεσμος ΟΤΑ έχει καταγράψει περισσότερες από 90, αλλά μέχρι στιγμής οι -ουκ ολίγες- «αρμόδιες» υπηρεσίες δεν έχουν επιβάλει κανένα πρόστιμο.

«Το φαινόμενο της ρίψης μπαζών σε ερημικές περιοχές και σε ρέματα έχει εξαπλωθεί. Οι δήμαρχοι πρέπει να αστυνομεύουν και ως νομαρχία έχουμε επισημάνει στους δήμους να συνεργάζονται με την Αστυνομία Περιβάλλοντος, δηλαδή την Αγροφυλακή. Δυστυχώς όμως, για κάποιες απ' αυτές τις χωματερές την ευθύνη έχουν οι ίδιοι οι δήμοι. Εχουμε κάνει καταγραφές. Κάποια στιγμή θ' αρχίσουμε να επιβάλλουμε και πρόστιμα. Προς το παρόν δίνουμε πίστωση χρόνου», λέει στην «Ε» ο αρμόδιος αντινομάρχης περιβάλλοντος Γιώργος Τσαμασλής.

Στον Δήμο Καλαμαριάς και μάλιστα δίπλα στο κτίριο που φιλοξενεί τη Σχολή Δικαστών, στην περιοχή Φοίνικα, έχει δημιουργηθεί μία απ' αυτές τις νέες χωματερές. Κλαδιά δέντρων, μπάζα από κατεδαφίσεις, παλιά έπιπλα, ογκώδη υλικά και γεμάτες σακούλες σχηματίζουν λοφίσκους. Κι όμως, είναι η εικόνα που αντικρίζει κανείς, λίγα μόλις μέτρα από το Αθλητικό Κέντρο της Μίκρας.

«Είναι σε γνώση μας η κατάσταση. Δεν υπερηφανευόμαστε γι' αυτήν. Δυστυχώς είναι μια αναγκαία προσωρινή λύση. Παλιότερα, όλα αυτά τα υλικά τα πηγαίναμε στο στρατόπεδο Κόδρα και στη χωματερή Ταγαράδων. Τώρα στη Μαυρορράχη δεν μπορούμε να ρίξουμε ογκώδη και αδρανή. Τα δίνουμε κάθε τόσο με δημοπρασία σε ιδιώτη», παραδέχεται ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, επισημαίνοντας ότι ο δήμος δεν έχει χρήματα και υποδομές για να λειτουργήσει διαφορετικά. «Χρειαζόμαστε άλλα δέκα απορριμματοφόρα, που κοστίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, περίπου τρία εκατομμύρια ευρώ. Δεν έχουμε τη δυνατότητα», εξηγεί.

Παρόμοιες περιπτώσεις προέκυψαν λίγο - πολύ στους περισσότερους δήμους του νομού, μετά τη λειτουργία του νέου ΧΥΤΑ Μαυρορράχης, αφού για να δεχθεί τα ογκώδη αντικείμενα των δήμων, τα μπάζα και τα νοσοκομειακά απόβλητα, θα πρέπει αυτά να έχουν υποστεί ειδική επεξεργασία σε ιδιωτικά εργοστάσια. Ο υπερσύγχρονος νέος ΧΥΤΑ δεν διαθέτει τέτοιες δυνατότητες.

«Τα ογκώδη των δήμων πρέπει να πηγαίνουν σε αδειοδοτημένες εταιρείες, να θρυμματίζονται σε μικρό μέγεθος τριών έως επτά εκατοστών και αφού ένα 30% πάει για ανακύκλωση, το 70% να καταλήξει στη Μαυρορράχη», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Γιάννη Ζουρνά. Αντί γι' αυτό έχουν προκύψει δεκάδες νέες χωματερές, αφού «πολλοί δήμαρχοι δεν θέλουν να πληρώσουν».

Προς το παρόν δεν έχει μπει κανένα πρόστιμο, αν και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπέκας, είναι ξεκάθαρος:

«Υπεύθυνοι γι' αυτά τα φαινόμενα, σύμφωνα με τον νόμο, είναι οι δήμοι. Αν ρίχνουν ιδιώτες τα μπάζα, έχουν υποχρέωση να περιφρουρήσουν και να τους πάνε κατηγορούμενους. Αν τα ρίχνουν οι ίδιοι, τότε οι δήμαρχοι πάνε κατηγορούμενοι. Τα πρόστιμα επιβάλλονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ, από την Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Πρόστιμα ώς 60 χιλιάδες ευρώ βεβαιώνονται από τη νομαρχία, από 60 έως 150 χιλιάδες ευρώ από την περιφέρεια και από 150 χιλιάδες ευρώ και πάνω από το ίδιο το υπουργείο». *

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Περιβάλλον & οικολογία