Έντυπη Έκδοση

Ο Ομπάμα παίζει στο Φεστιβάλ Μπέργκμαν

Ορισμένοι υποστηρίζουν πως ακόμα και ο τηλεφωνικός κατάλογος αποτελεί πρώτης τάξεως υλικό για θεατρική παράσταση. Γιατί όχι και ο επινίκιος λόγος του Ομπάμα; Ή μήπως αυτός ήταν γραμμένος εξ αρχής με τη λογική μιας εντυπωσιακής θεατρικής παράστασης;

«Ενας χαρισματικός άνθρωπος εκφωνούσε ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο -που πιθανότατα δεν έγραψε αυτός- απευθυνόμενος σε ένα τεράστιο κοινό που ταυτιζόταν μαζί του. Ο επινίκιος λόγος διέθετε θεατρικότητα και πολλά στοιχεία για να αναδείξει κανείς» λέει η Ιφιγένεια Ταξοπούλου «Ενας χαρισματικός άνθρωπος εκφωνούσε ένα πολύ καλογραμμένο κείμενο -που πιθανότατα δεν έγραψε αυτός- απευθυνόμενος σε ένα τεράστιο κοινό που ταυτιζόταν μαζί του. Ο επινίκιος λόγος διέθετε θεατρικότητα και πολλά στοιχεία για να αναδείξει κανείς» λέει η Ιφιγένεια Ταξοπούλου Το Σάββατο, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Ινγκμαρ Μπέργκμαν, στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου της Στοκχόλμης θα ανεβούν διαδοχικά εννιά ηθοποιοί-«Ομπάμα», ένας για καθεμία από τις συμμετέχουσες χώρες. Θα παρουσιάσουν από μια θεατρική εκδοχή του περίφημου λόγου που εκφώνησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο Σικάγο στις 5 Νοεμβρίου, μετά την εκλογική του νίκη. Είναι η πρώτη κοινή δράση του θεατρικού δικτύου Mitos21.

Το δίκτυο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2008 από μια ομάδα ανθρώπων του θεάτρου, που συνδέονται με μεγάλους δημόσιους θεατρικούς οργανισμούς της Ευρώπης - οι περισσότεροι από τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή: τα Εθνικά Θέατρα Σουηδίας, Δανίας και Μεγάλης Βρετανίας, τα φημισμένα Theatre Vidy Lausanne της Ελβετίας, Stary Teatr της Πολωνίας, Katonajoszefszinaz της Ουγγαρίας και Toneelgroep της Ολλανδίας, τα τέσσερα σπουδαιότερα της Γερμανίας (Thalia Theater του Αμβούργου, Dusseldorfer Schauspielhaus του Ντίσελντοφ, Deutsches Theater, Schauspel Frankfurt), αλλά και το δικό μας ΚΘΒΕ. Ανάμεσά τους και η Ιφιγένεια Ταξοπούλου, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του ΚΘΒΕ. Στη μοναδική του Ελληνίδα οφείλει το δίκτυο το αρχαιοελληνικό του όνομα Mitos (παραπέμπει στις λέξεις μίτος αλλά και μύθος), ενώ ο αριθμός 21 δηλώνει τον 21ο αιώνα.

Στην Ιφιγένεια Ταξοπούλου οφείλει το αρχαιοελληνικό του όνομα το νεοσύστατο δίκτυο Mitos21. Στο κέντρο της συζήτησης τίθεται ξανά το δημόσιο θέατρο Στην Ιφιγένεια Ταξοπούλου οφείλει το αρχαιοελληνικό του όνομα το νεοσύστατο δίκτυο Mitos21. Στο κέντρο της συζήτησης τίθεται ξανά το δημόσιο θέατρο «Δεν ξέρουμε και εμείς οι ίδιοι τι θα βγει», λέει η Ιφιγένεια Ταξοπούλου, «ποια θα είναι η αίσθηση μετά από όλες αυτές τις παρουσιάσεις. Αλλοι ίσως το δουν ρομαντικά και συναισθηματικά, άλλοι ίσως το δουν ως μια έκρηξη ναρκισσισμού ή σαν μια πολιτική ουτοπία».

Η ιδέα για τον λόγο του Ομπάμα ανήκει στον Στέφαν Χολμ, καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ Ινγκμαρ Μπέργκμαν, μέλος του δικτύου. Σε μια από τις πρώτες τους συναντήσεις τα μέλη του Mitos21 συζητούσαν για τη θεατρικότητα που διέθετε ο λόγος του.

«Ηταν ένας χαρισματικός άνθρωπος, που εκείνη τη στιγμή έδινε μια παράσταση. Αυτό είναι φανερό από τα ανεβάσματα και τα κατεβάσματα της φωνής του. Είχε και ένα τεράστιο κοινό, που τον παρακολουθούσε και ταυτιζόταν μαζί του. Γινόταν ο ίδιος φορέας ενός πολύ καλογραμμένου κειμένου, που πιθανότατα το είχε γράψει κάποιος άλλος», εξηγεί η Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Και προσθέτει: «Είναι ένα πολύ ενδιαφέρον υλικό με πολλά στοιχεία να ψάξει και να αναδείξει κανείς».

Πριν από την παράσταση θα γίνουν σεμινάρια και συζητήσεις γύρω από το θέμα της «ρητορικής» ως κοινού τόπου πολιτικής και θεάτρου. Οι «παραστάσεις» θα μαγνητοσκοπηθούν και θα σταλούν στον Λευκό Οίκο, μαζί με τις μαρτυρίες των καλλιτεχνών σχετικά με την εμπειρία της προετοιμασίας.

«Καμιά φορά είναι απλώς η χημεία των ανθρώπων», εξηγεί η Ιφιγένεια Ταξοπούλου την τεράστια δυναμική του δικτύου. Και έτσι είναι αν σκεφτεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν ακριβώς ένα χρόνο πριν, όταν δεκαπέντε άτομα, που γνωρίζονταν από θεατρικές διοργανώσεις, συναντήθηκαν στη Στοκχόλμη χωρίς ατζέντα και «στα τυφλά» για να δουν τι μπορούν να κάνουν. Γύρω από τον αρχικό πυρήνα προστέθηκαν κι άλλοι, κι άλλοι. Ολους τούς ενώνει μια κοινή παραδοχή: ότι στις σύγχρονες ιστορικές και πολιτικές συνθήκες πρέπει να αναθεωρηθεί και να δικαιωθεί με καινούργιους στόχους και μέσα η ανάγκη ύπαρξης μεγάλων, δημόσιων ευρωπαϊκών θεατρικών οργανισμών και θεατροδικτύων.

«Είναι μια προσπάθεια να θέσουμε και πάλι στο κέντρο της συζήτησης τα ζητήματα της τέχνης επί της ουσίας και να ξεφύγουμε από τα διαδικαστικά και γραφειοκρατικά», εξηγεί η Ιφιγένεια Ταξοπούλου. Γι' αυτό και το δίκτυο Mitos21 δεν έχει επίσημη θεσμική μορφή και τυπική εσωτερική οργάνωση. Ηδη όμως έχουν προγραμματιστεί οι επόμενες κοινές του δράσεις, τον Σεπτέμβριο στην Κρακοβία και μετά στην Κοπεγχάγη και το Λονδίνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Θέατρο