Ηλεκτρονική Έκδοση

Δυσαρέσκεια Πεκίνου προς ΗΠΑ για τα γεγονότα της Τιενανμέν

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα τη «βαθιά της δυσαρέσκεια» για τη χθεσινή δήλωση της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, η οποία κάλεσε το Πεκίνο να δημοσιεύσει τα ονόματα των ανθρώπων που σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν ή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της καταστολής των διαδηλώσεων του Ιουνίου του 1989.

"Αυτή η ενέργεια των Ηνωμένων Πολιτειών βασίζεται σε αστήρικτες κατηγορίες εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης. Εκφράζουμε τη βαθιά μας δυσαρέσκεια", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Κιν Γκανγκ κατά τη διάρκεια τακτικής συνέντευξης τύπου.

Η Χίλαρι Κλίντον, με χθεσινή ανακοίνωσή της την οποία διάβασε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Π. Τζ. Κρόουλι, είχε καλέσει την κινεζική κυβέρνηση να κάνει τον απολογισμό των επεισοδίων και "εξετάσει ανοιχτά τις σκοτεινές σελίδες του παρελθόντος της".

Τη νύχτα της 3ης προς 4ης Ιουνίου του 1989, εκατοντάδες, μπορεί και χιλιάδες, διαδηλωτές -φοιτητές στην πλειοψηφία τους- σκοτώθηκαν από τα τανκς του κινεζικού στρατού, ο οποίος εισέβαλε στους δρόμους του Πεκίνου, προκειμένου να καταστείλει ειρηνικές διαδηλώσεις που το κομμουνιστικό καθεστώς είχε χαρακτηρίσει ως "εξέγερση εναντίον της επανάστασης".

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Κίνα