Ηλεκτρονική Έκδοση

Στην Ευρωβουλή οι ακροδεξιοί της Ολλανδίας

Το ακροδεξιό κόμμα ΡVV του ολλανδού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς, φαίνεται ότι θα μπει θριαμβευτικά στην Ευρωβουλή σύμφωνα με τα exit poll.

Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος PVV, Γκέερτ Βίλντερς Ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος PVV, Γκέερτ Βίλντερς Η Ολλανδία όπως και η Βρετανία ψήφισαν τρεις ημέρες νωρίτερα για τις Ευρωεκλογές, ενώ η Ολλανδία αγνόησε την προτροπή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην ανακοινώσει αποτελέσματα πριν από το βράδυ της Κυριακής.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του έξιτ πολ, το ακροδεξιό κόμμα PVV του ολλανδού βουλευτή Γκέερτ Βίλντερς έλαβε ποσοστό 15,3% στις ευρωεκλογές.

"Ελπίζω ότι στις επόμενες βουλευτικές θα πάμε ακόμη καλύτερα και θα γίνουμε το πρώτο κόμμα της Ολλανδίας" δήλωσε ο 45χρονος Βίλντερς μιλώντας στο κανάλι NOS.

Το PVV, το Κόμμα της Ελευθερίας, συμμετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές και αναμένεται ότι θα καταλάβει τέσσερις έδρες στο ευρωκοινοβούλιο.  Στην Κάτω Βουλή του ολλανδικού κοινοβουλίου έχει 9 έδρες (σε σύνολο 150).

"Είναι μια ημέρα τόσο ωραία όσο και όταν πήραμε από μηδέν εννέα έδρες στην Κάτω Βουλή το 2006", είπε ο Βίλντερς, προσθέτοντας ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αντιστοιχεί σε "24 έδρες στο κοινοβούλιο" της Ολλανδίας. "Οι ψηφοφόροι βαρέθηκαν αυτή τη μεγάλη Ευρώπη, με την προσθήκη τελικά και της Τουρκίας και την κατασπατάληση δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι άνθρωποι θέλουν μια άλλη κυβέρνηση και να φύγουν οι Μπαλκενέντε και Μπος", κατέληξε, αναφερόμενος στο Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε και τον υπουργό Οικονομικών, του Εργατικού κόμματος, Βούτερ Μπος.

Σύμφωνα με το έξιτ πολ, το PVV λαμβάνει ποσοστό 15,3% και έρχεται δεύτερο, πίσω από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα που λαμβάνει 19,6% και εκλέγει πέντε ευρωβουλευτές.

Οι Χριστιανοδημοκράτες φαίνεται ότι χάνουν σχεδόν 5 μονάδες σε σχέση με τις εκλογές του 2004, όταν είχαν λάβει ποσοστό 24,4%.

Το Εργατικό Κόμμα υποχωρεί επίσης και θα έχει μόλις 4 έδρες στο ευρωκοινοβούλιο, από 7 μέχρι σήμερα.

Το Φιλελεύθερο VVD και το αριστερό Φιλελεύθερο D66 εκλέγουν από 3 ευρωβουλευτές, ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα, οι Πράσινοι και τα θρησκευτικά Χριστιανικά κόμματα καταλαμβάνουν από 2 έδρες το καθένα.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ολλανδία
Ευρωεκλογές