Έντυπη Έκδοση

Φοιτητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις

Η επικοινωνία των φοιτητών

Κάποιες ομάδες φοιτητών στα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν στήσει εδώ και χρόνια μια περίεργη κατάληψη. Μια κατάληψη που δεν έχει λουκέτα, ντουντούκες και αφισοκολλήσεις. Εχει όμως πολλές δημιουργικές δραστηριότητες. Και είναι από τα λίγα πράγματα που συνδέουν το ελληνικό πανεπιστήμιο με την πραγματική ζωή.

Πώς μαθαίνεις να συνυπάρχεις και να συνεργάζεσαι με άτομα που δεν γνωρίζεις; Πώς διοργανώνεις μια διεθνή εκδήλωση; Πώς ταξιδεύεις και εργάζεσαι στο εξωτερικό; Πώς συμμετέχεις στα κοινά χωρίς να εντάσσεσαι σε πολιτική παράταξη; Πώς εμπλουτίζεις τις γνώσεις σου σε θέματα που το ελληνικό πανεπιστήμιο αδυνατεί να αγγίξει; Οι φοιτητικές μη κερδοσκοπικές οργανώσεις (ΜΚΟ) δεν εμφανίστηκαν σήμερα. Είναι, όπως οι ίδιοι οι εκπρόσωποί της ισχυρίζονται, κομμάτι της κοινωνίας των πολιτών, εθελοντικές, μη κομματικές -αλλά όχι α-πολιτικές- συλλογικότητες που έχουν ένα και μόνο στόχο: τη χωρίς όρους και σύνορα επικοινωνία των νέων όλου του κόσμου. Τέσσερις από αυτές μάς ξανασυστήνονται.

BEST

Από το 1989

Μάρκος Ιερείδης, 22 ετών, φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός ΕΜΠ

«Κάπου στο Βερολίνο, το 1989, μια παρέα φοιτητών είχε την ιδέα να δημιουργήσει έναν οργανισμό, μέσω του οποίου οι Ευρωπαίοι φοιτητές μηχανολογίας να μπορούν να έρθουν σε επαφή. Είκοσι χρόνια μετά, η BEST (Board of European Students of Technology) αριθμεί 82 πανεπιστήμια σε 30 χώρες της Ευρώπης, με πάνω από 3.000 ενεργά μέλη, ενώ απευθύνεται σε 1.000.000 φοιτητές. Κύριος στόχος της είναι να προσφέρει συμπληρωματική εκπαίδευση ακαδημαϊκού επιπέδου μέσω δραστηριοτήτων, όπως σεμινάρια και επιστημονικά φόρουμ. Ολα αυτά αφορούν τεχνολογικά θέματα, αλλά επεκτείνονται και σε τομείς όπως marketing, τέχνη, ακόμη και οινογευσία!».

Τα μέλη της απολαμβάνουν τις δυνατότητες που παρέχει, ενώ πληρώνουν ένα μικρό ποσό (0Α - 45Α) για τη συμμετοχή στις δραστηριότητες. «Γι' αυτό λέμε ότι η BEST κάνει πράξη τη δωρεάν εκπαίδευση. Αλλά είναι κάτι περισσότερο από αριθμούς... Για μένα BEST είναι να συμπληρώνεις γνώσεις σε θέματα που δεν διδάσκονται στο πανεπιστήμιο, σε προορισμούς που δεν θα ταξίδευες ποτέ. Να μαγειρεύεις μουσακά στην κουζίνα ενός Ιταλού στο Παρίσι. Να προσπαθείς να μάθεις το "κοκοράκι" σε μια φίλη από την Ουγγαρία στις 3 το πρωί. Με τη BEST έχω κάνει δεκάδες ταξίδια και έχω αποκτήσει φίλους σε όλο τον κόσμο. Οπως λέμε χαρακτηριστικά, "κάποιοι την αποκαλούν Ευρώπη -εμείς τη λέμε σπίτι μας"».

Πληροφορίες: www.best.eu.org, www.ntua.gr/best

AIESEC

35.000 μέλη, 1.700 πανεπιστήμια

Γιάννης Χρηστίδης, 21 ετών, φοιτητής Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών

«Επόμενος προορισμός: Λατινική Αμερική!». Η AIESEC (Association Internationale des Etudiants en Sciences Economiques et Commerciales), με 35.000 μέλη και παρουσία σε 107 χώρες και 1.700 πανεπιστήμια, είναι ο μεγαλύτερος παγκόσμιος εθελοντικός οργανισμός που διοικείται αποκλειστικά από φοιτητές. «Σκοπός του είναι να δώσει στους νέους τη δυνατότητα ανακαλύψουν τις δεξιότητές τους, να ταξιδέψουν και να εργαστούν στο εξωτερικό, να συμμετέχουν σε ομάδες που ασχολούνται με κοινωνικά θέματα και σε διεθνή συνέδρια».

Με το δημοφιλές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης και ανταλλαγών, τα μέλη της AIESEC έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν και να εργαστούν σε κάποια από τις δεκάδες χώρες που δραστηριοποιείται ο οργανισμός. Ετσι, όχι μόνον αποκτούν εμπειρία σ' αυτό που σπουδάζουν, αλλά παράλληλα έρχονται σε επαφή με τον πολιτισμό και την κουλτούρα της ξένης χώρας. «Εγώ εντάχθηκα στην AIESEC στο 2ο έτος των σπουδών μου. Από τότε είχα την ευκαιρία να γνωρίσω νέους από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και να ζήσω συναρπαστικές εμπειρίες».

Πληροφορίες: AIESEC Hellas, Ερμού 64, Αθήνα, 211-7109047, www.aiesec.gr

HelMSIC

Ανταλλαγές φοιτητών Ιατρικής

Ιωάννα Μανιού, 21 ετών, φοιτήτρια Ιατρικής

Συνέδρια, σεμινάρια, εκδηλώσεις, έρευνες. «Οι φοιτητικές μη κυβερνητικές οργανώσεις προσφέρουν πολλά παραπάνω από τη ζωή που υπόσχεται το πανεπιστήμιο», υποστηρίζει η Ιωάννα. «Η HelMSIC, η Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ανταλλαγών Φοιτητών Ιατρικής, ιδρύθηκε το 1958. Μέλη της είναι οι τοπικές επιτροπές από τις 7 Ιατρικές Σχολές που εδρεύουν στην Ελλάδα και, κατ' επέκταση, όλοι οι φοιτητές Ιατρικής. Ο πυρήνας των δράσεών της είναι οι ανταλλαγές: σε περισσότερους από 200 φοιτητές δίνεται η ευκαιρία να εκπαιδευτούν σε νοσοκομεία και εργαστήρια των Ιατρικών Σχολών 85 χωρών, να έρθουν σε επαφή με μία άλλη εκδοχή της Ιατρικής και να γευτούν μοναδικές εμπειρίες».

Η HelMSIC εκπροσωπεί την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή οργάνωση φοιτητών Ιατρικής, συμμετέχοντας σε διάφορους τομείς δράσης. Είναι πιστοποιημένη από το υπουργείο Υγείας, ενώ πρωτοστατεί σε διάφορα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας. «Η δράση μου στη HelMSIC ξεκίνησε το 2006, δύο εβδομάδες μετά την εγγραφή μου στην Ιατρική Σχολή Αθηνών. Μπήκα στο γραφείο της HelMSIC για να μάθω περισσότερα και από τότε, μια νέα δημιουργική πορεία χαράχτηκε στη ζωή μου. Εκπροσώπησα την οργάνωση σε ευρωπαϊκά συμβούλια, σε παγκόσμιες συνεδριάσεις, συνέβαλα στον συντονισμό εκδηλώσεων... Στο τρίτο έτος της Ιατρικής και σε ηλικία μόλις 21 ετών, οι εμπειρίες που έχω αποκομίσει μέσα από τη HelMSIC είναι ήδη ανεπανάληπτες».

Πληροφορίες επικοινωνίας: www.helmsic.gr, Μικράς Ασίας 75, τηλ.: 210-7462033.

AEGEE

Προώθηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης

Δώρα Μονογυιού, 22 ετών, φοιτήτρια Εμπορίας και Διαφήμισης στο ΤΕΙ Αθήνας

«ΗΕυρώπη είναι ο παιδότοπός μας... Μ' αυτό το σύνθημα η AEGEE εισέβαλε στη ζωή μου πριν από λίγα χρόνια, κάνοντάς με φανατικό μέλος της. Ζάγκρεμπ, Βελιγράδι, Νόβι Σαντ, Κρακοβία, Βρυξέλλες, Μάλτα, Λιουμπλιάνα, Τορίνο... θα έκανα τέτοια ταξίδια αν δεν υπήρχε η AEGEE;».

Η AEGEE (Association des Etats Generaux des Etudiants de l' Europe-Κίνηση φοιτητών για την ένωση της Ευρώπης) έχει βασικό στόχο την προώθηση της ιδέας της ενωμένης Ευρώπης, μέσω της συνεργασίας των νέων. Οι «αντένες» της, δηλαδή τα τοπικά παραρτήματα, ανέρχονται στα 232 σε πανεπιστημιουπόλεις της Ευρώπης και χώρες της Μ. Ανατολής (Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία). Εχει την υποστήριξη της Επιτροπής της Ε.Ε., ενώ συνεργάζεται με το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον ΟΗΕ, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Νέων και την UNESCO. Στην Ελλάδα θα βρείτε παραρτήματα στην Αθήνα, τον Πειραιά, την Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τη Ρόδο.

«Η AEGEE απευθύνεται σε νέους όλων των σχολών, από 18-30 ετών, που εργάζονται αντλώντας προσωπική ικανοποίηση και την ελπίδα ότι επηρεάζουν, έστω και στο ελάχιστο, την πορεία των πραγμάτων».

Διοργανώνει συνέδρια και επισκέψεις μελέτης σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, μεγάλης κλίμακας προγράμματα (όπως το «Υ Vote», με σκοπό να παρακινήσει τους νέους να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές) και project όπως τα «θερινά πανεπιστήμια». «Ας μην τρομοκρατούνται οι ενδιαφερόμενοι: οι φοιτητικές οργανώσεις δεν είναι μόνο συζητήσεις και προβληματισμοί για τα διεθνή ζητήματα. Είναι, κυρίως, ένα μέσο για κάθε νέο να ταξιδέψει, να γνωρίσει πώς σκέφτονται άλλοι νέοι, να διασκεδάσει και να ωριμάσει μέσα από πρωτόγνωρες εμπειρίες και μέσα από την πολυπολιτισμική επαφή με το διαφορετικό».

Πληροφορίες επικοινωνίας: www. aegee.org, www.aegee-athina.gr, 210-8203266, Δεριγνύ 1 και Μαυρομματαίων.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ακτιβισμός και ΜΚΟ
Εκπαίδευση