Έντυπη Έκδοση

Τι ελπίζει η κυβέρνηση, τι φοβάται η Κομισιόν

Ο Γ. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΣΤΗΝ Ε.Ε. ΔΥΟ ΠΑΚΕΤΑ ΜΕΤΡΩΝ, ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ «ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ» ΓΙΑ ΤΑ ΠΙΟ ΕΠΩΔΥΝΑ

ΜΕ ΤΟ βλέμμα στραμμένο στο εκλογικό αποτέλεσμα, η κυβέρνηση καλείται να διαπραγματευτεί με τις Βρυξέλλες. Θέλει να κερδίσει όσο χρόνο μπορεί πριν ανακοινώσει τα σκληρά μέτρα που θα απαιτηθούν για να φέρουν το έλλειμμα κάτω από το 3% μέχρι το τέλος του 2010, δεδομένου ότι ακόμα δεν έχει επισήμως ζητήσει παράταση για το 2011.

Αύριο, ενώπιον των εταίρων του στην ευρωζώνη, ο Γιάννης Παπαθανασίου καλείται να δώσει το πρώτο στίγμα, έχοντας πάρει εντολή από την κυβέρνηση να παρουσιάσει ένα μικρό πακέτο μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθεί τέλη Ιουνίου προς αρχές Ιουλίου και το μεγάλο (και πολιτικά πιο επίπονο) το φθινόπωρο, με την κατάθεση του προϋπολογισμού του 2010.

Ψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν αναφέρει στην «Κ.Ε.» ότι ο έλληνας υπουργός οικονομίας αναμένεται κινηθεί στον άξονα της δραστικής περικοπής δαπανών, σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές αλλαγές συν ένα μικρό πακέτο φόρων που θα αυξήσουν τα έσοδα του κράτους.

«Στις διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά η Κομισιόν έχει ζητήσει να υπάρξει λεπτομερές σχέδιο για σοβαρές και μόνιμες περικοπές στις δαπάνες, που είναι ένα από τα διαχρονικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», αναφέρει χαρακτηριστικά η κοινοτική πηγή. Προσθέτει μάλιστα ότι η στάση του επιτρόπου Χοακίν Αλμούνια (με τον οποίο ο Γ. Παπαθανασίου θα συναντηθεί στο περιθώριο του Eurogroup)

θα είναι πιο θετική εάν το «ελληνικό πλάνο συνδυάζεται με τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αρχής γενομένης από το ασφαλιστικό». Βέβαια, ουδείς μπορεί να αποκλείσει την πιθανότητα να αντιδράσει ο Βέλγος Ντ. Ρέιντερς, που πιθανότατα θα είναι ο νέος επικεφαλής του Eurogroup, στη διαλλακτική στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Ελλάδα.

Η μετριοπαθής στάση της Κομισιόν σχετίζεται και με την «αγωνία» της να μην εισέλθει η Ελλάδα σε «πολιτική αστάθεια, με παρατεταμένη προεκλογική περίοδο ή και αλλαγή κυβέρνησης, που θα προκαλούσε πάγωμα τον εισπρακτικών μηχανισμών ή και την καθολική καθυστέρηση του προγράμματος σύγκλισης».

Η Κομισιόν ανησυχεί επίσης ότι η αποτυχία της Λετονίας να δανειστεί μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και να συμπαρασύρει και άλλες προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Ηδη την Πέμπτη το σπρεντ του δεκαετούς ελληνικού ομόλογου σε σχέση με το αντίστοιχο γερμανικό ξεπέρασε τις 200 μονάδες βάσης, δύο μόλις μέρες μετά την επανέκδοση του νέου 10ετούς.

«Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι οι ανησυχίες των αγορών για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας παραμένουν», αναφέρει παράγοντας της Κομισιόν.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας θα γίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup και όχι στο ECOFIN της Τρίτης. Αυτό είναι ένα επικοινωνιακό πλεονέκτημα για τον Γ. Παπαθανασίου, καθώς το ECOFIN, που είναι και το επίσημο υπουργικό όργανο, θα ασχοληθεί με την Ελλάδα μόνο στις 27 Οκτωβρίου.

Οσο για την αναμενόμενη αναθεώρηση των στόχων του προϋπολογισμού; Προς το παρόν η κυβέρνηση θα υιοθετήσει το απαισιόδοξο σενάριο που υπέβαλε τον Ιανουάριο και κάνει λόγο για 0,5% ανάπτυξη.

Καραμπόλα από Λετονία

Η Κομισιόν ανησυχεί ότι η αποτυχία της Λετονίας να δανειστεί μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα στις αγορές και να συμπαρασύρει και άλλες προβληματικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Νέα Δημοκρατία
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κρατικός προϋπολογισμός