Έντυπη Έκδοση

Η Βουλή έκλεισε και έμειναν οι εκκρεμότητες

Ομηροι των κυβερνητικών εξαγγελιών που παραμένουν στα... χαρτιά καθίστανται οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων.

Τα εμπλεκόμενα υπουργεία Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ έχουν αφήσει εκκρεμότητες για μετά τις ευρωεκλογές οι οποίες, όπως υποστηρίζουν στελέχη της κτηματαγοράς, αποθαρρύνουν τους αγοραστές από το να βάλουν την υπογραφή τους στο συμβόλαιο. Η εξαγγελία για «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων προς το παρόν έχει γυρίσει μπούμερανγκ, καθώς ελάχιστοι κλείνουν οριστικές συμφωνίες αν δεν ξεκαθαρίσει το τοπίο. Στάση αναμονής τηρούν υποχρεωτικώς και όσοι θέλουν να χρηματοδοτήσουν την αγορά ακινήτου εξ ολοκλήρου με δανεικά. Η κυβερνητική εξαγγελία για παροχή εγγυήσεων από την πλευρά του Δημοσίου δεν έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και οι τράπεζες δεν τη λαμβάνουν υπόψη.

Το τηλέφωνο των μεσιτών και των κατασκευαστών έχει αρχίσει να χτυπάει ξανά τις τελευταίες εβδομάδες. Η πτώση στις τιμές των ακινήτων κατά το πρώτο τετράμηνο του έτους, αλλά και η προοπτική να εκταμιεύσει κάποιος ένα δάνειο το οποίο θα «πριμοδοτείται» από το κράτος μέσω της εφορίας, έχει ωθήσει τους Ελληνες στο να ψάξουν. Βέβαια, όπως αναφέρουν τα στελέχη της αγοράς, το ενδιαφέρον δεν μετουσιώνεται σε πράξη, καθώς οι εκκρεμότητες λειτουργούν αυτή τη στιγμή σαν «βαρίδι» για την αγορά.

Ανοιχτά μέτωπα

*Δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη το αν, πώς και πότε θα προχωρήσει η λεγόμενη «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων. Στελέχη της κτηματαγοράς ισχυρίζονται ότι οι υποψήφιοι αγοραστές είναι ιδιαίτερα διστακτικοί στο να υπογράψουν συμβόλαιο αγοράς ακινήτου χωρίς να γνωρίζουν τι θα τους... ξημερώσει με το θέμα των ημιυπαίθριων. Ο λόγος της διστακτικότητας προκύπτει από το ακόλουθο παράδειγμα: ο υποψήφιος αγοραστής που θέλει να αποκτήσει ακίνητο με αντικειμενική αξία 250.000 ευρώ, γνωρίζει ότι η αναλογία των ημιυπαίθριων χώρων στη συνολική επιφάνεια του σπιτιού είναι τουλάχιστον 20%. Αυτό σημαίνει ότι για τμήμα της αξίας του ακινήτου αξίας 50.000 ευρώ ο υποψήφιος αγοραστής γνωρίζει ότι κάποια στιγμή θα έρθει αντιμέτωπος με μια μεγάλη οικονομική εκκρεμότητα. Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσα χρήματα θα ζητήσει αν προχωρήσει τελικώς στην τακτοποίηση των ημιυπαίθριων. Αν για παράδειγμα αξιώσει το 10% της αντικειμενικής αξίας, ο αγοραστής του ακινήτου θα κληθεί να πληρώσει άλλα 5.000 ευρώ. Με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 20%, η επιβάρυνση εκτοξεύεται αντίστοιχα στις 10.000 ευρώ. Είναι προφανές ότι ένας υποψήφιος αγοραστής ο οποίος εκτός από το τίμημα της αγοράς έχει να αντιμετωπίσει τις αμοιβές του συμβολαιογράφου και του δικηγόρου, την εφορία και τα μεσιτικά, λαμβάνει σοβαρά υπόψη του την εκκρεμότητα με τους ημιυπαίθριους.

*Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Βουλή είχε ως αποτέλεσμα να μην νομοθετηθεί η εγγύηση του Δημοσίου στη χορήγηση των στεγαστικών δανείων. Ο υπουργός Οικονομίας έχει δεσμευτεί με πολιτική δήλωση ότι θα ψηφιστεί η σχετική ρύθμιση μόλις ξανανοίξει η Βουλή, ωστόσο, στην αγορά, δάνεια τα οποία αντιστοιχούν στο 100% της πραγματικής αξίας των ακινήτων δεν χορηγούνται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. Τα λιγοστά στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αντιστοιχούν σε περισσότερο από το 70% της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Οσο για τη φορολογική έκπτωση που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση (προβλέπει ότι θα αφαιρείται το 40% των τόκων από τον φόρο εισοδήματος) επίσης δεν έχει περάσει από τη Βουλή.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά
Βουλή