Έντυπη Έκδοση

Η ανάκαμψη αργεί, αλλά οι τιμές στα ύψη

ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΗ ΙΣΩΣ ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΕΛΘΕΙ ΕΩΣ ΤΟ 2011, ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΕΙΩΣΕΙΣ

ΤΑ ΣΗΜΑΔΙΑ ομαλοποίησης που εμφανίζονται σε ορισμένες αγορές δεν φαίνεται να αγγίζουν ακόμα την κτηματαγορά. Οπως όλα δείχνουν θα χρειαστεί αρκετός καιρός προκειμένου οι μπουλντόζες να αρχίσουν και πάλι να κινούνται αλλά και οι αγοραπωλησίες να αυξηθούν σε βαθμό να καλυφθεί το τεράστιο στοκ.

Στελέχη της αγοράς προβλέπουν είτε σταθεροποίηση είτε περαιτέρω μεσοσταθμική μείωση των τιμών μέχρι το τέλος της χρονιάς, ενώ η μεγάλη πλειονότητα των ερωτηθέντων κατασκευαστών δεν βλέπει φως στην οικοδομή, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2009. Πραγματική ανάκαμψη της κτηματαγοράς και της οικοδομής δεν φαίνεται προς το παρόν στον ορίζοντα και ορισμένοι κατασκευαστές την τοποθετούν στο 2011 ή αργότερα.

«Είμαι από 20 χρόνων σ' αυτή τη δουλειά κι αν υπάρχει κάτι που βλέπω να επαναλαμβάνεται στην οικοδομή είναι οι κύκλοι. Κάθε 5 με 7 χρόνια έχουμε έναν ανοδικό ή καθοδικό κύκλο. Τώρα είμαστε σε καθοδικό κύκλο και δεν βλέπω την αγορά να παίρνει για τα καλά πάνω της πριν το 2011», τονίζει κατασκευαστής στα Μεσόγεια, διευκρινίζοντας όμως ότι δεν βλέπει τις τιμές να υποχωρούν κι άλλο.

Η συνεχιζόμενη ύφεση στον κλάδο θα έχει ως αποτέλεσμα αρκετά επαγγέλματα της οικοδομής (ιδίως εκείνα που δραστηριοποιούνται στις πρώτες φάσεις των έργων) να μην μπορέσουν να σηκώσουν κεφάλι αν δεν υπάρξει πραγματική ανάκαμψη της ζήτησης για κατοικίες.

Με τις οικοδομικές άδειες να μειώνονται εδώ και μήνες, είναι επόμενο αρκετά μελετητικά γραφεία, αρχιτέκτονες κ.λπ. να βλέπουν τις δουλειές να υποχωρούν μέχρι 60% σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με ανθρώπους της οικοδομής. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα περάσουν μήνες προτού υπάρξει ανάκαμψη στις κατασκευές.

Δύσκολες μέρες περνάνε επίσης αρκετοί μπετατζήδες, τουβλάδες, σοβατζήδες, αλουμινάδες και σιδεράδες, καθώς είτε δεν βρίσκουν δουλειά είτε δουλεύουν λιγότερα μεροκάματα το μήνα σε σχέση με πριν. Σε μεγάλο βαθμό η κατάσταση είναι απόρροια της άνθησης της οικοδομής τα προηγούμενα χρόνια, όταν δημιουργήθηκαν πολλά νέα συνεργεία, εκ των οποίων αρκετά από οικονομικούς μετανάστες.

Αρκετοί παλιοί κατασκευαστές πάντως, που βασίζονται κυρίως σε δικά τους κεφάλαια, δεν δείχνουν διάθεση να μειώσουν τις τιμές. Ωστόσο, ακόμη κι αυτοί αποδέχονται μειώσεις τιμών στα διαμερίσματα που θεωρούν μειονεκτικά, ενώ αντιστέκονται στις πιέσεις να κατεβάσουν τις τιμές στα καλά ακίνητα, π.χ. ρετιρέ, που μπορεί να είναι στην ίδια πολυκατοικία.

Βραχνάς ο δανεισμός

Αντίθετα, πιο ευάλωτοι είναι οι κατασκευαστές που μπήκαν στο χώρο τα τελευταία χρόνια και έχουν πάρει δάνεια για να χρηματοδοτήσουν αναπτύξεις. Οι τελευταίοι πιέζονται περισσότερο όσο δεν «φεύγει» το μίνιμουμ στοκ των αδιάθετων που έχουν, με αποτέλεσμα να αποδέχονται μειώσεις τιμών.

Διάφορες έρευνες κτηματομεσιτικών γραφείων όπως της Remax και της Aspis Real Estate, που βασίζονται σε πραγματικές συναλλαγές, καταγράφουν μονοψήφια υποχώρηση των τιμών κατά μέσο όρο το 1ο τρίμηνο, σε σχέση με το 2008.

Η ελληνική αγορά είναι κατακερματισμένη και γι' αυτό είναι δύσκολο να υπάρξει σύγκλιση απόψεων για την πορεία των τιμών τους επόμενους μήνες. Οι μεν αισιόδοξοι προβλέπουν σταθεροποίηση των τιμών τους επόμενους μήνες, οι δε απαισιόδοξοι περαιτέρω πτώση, που μπορεί να φθάσει μέχρι το 7,5% μεσοσταθμικά μέχρι το τέλος του 2009.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά