Έντυπη Έκδοση

Για εξόφληση οφειλών τα νέα στεγαστικά

ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ ΚΑΙ ΚΑΡΤΩΝ

Η ΑΓΟΡΑ στεγαστικών δανείων εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, που όμως δεν δείχνουν αρκετά για να δώσουν την ώθηση που απαιτείται στην αγορά κατοικίας.

Η κτηματαγορά στηρίζει πολλά στην αύξηση των στεγαστικών δανείων για την αναζωπύρωση της ζήτησης και την απορρόφηση του μεγάλου στοκ των αδιάθετων νεόδμητων κατοικιών, εξέλιξη που θα βοηθούσε στη σταδιακή αποκατάσταση της ισορροπίας στη συγκεκριμένη αγορά. Είναι κοινώς αποδεκτό ότι η πλεονάζουσα προσφορά ξεπερνά τις 100.000 σπίτια. Οι περισσότεροι τοποθετούν το νούμερο μεταξύ 120.000 και 180.000, αν και υπάρχουν ορισμένοι που μιλάνε για πάνω από 200.000 σπίτια, δηλαδή διαμερίσματα, μεζονέτες και μονοκατοικίες, σε όλη τη χώρα.

Ακόμη όμως κι αν υποθέσει κάποιος ότι η αύξηση των στεγαστικών δανείων μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό της αγοράς κατοικίας (αν οι εκταμιεύσεις δανείων ενταθούν) μια πιο προσεκτική ανάλυση δείχνει ότι τα πράγματα ίσως δεν είναι τόσο ενθαρρυντικά, ειδικά για τα νεόδμητα.

Ολες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι ένα μέρος των νέων στεγαστικών δανείων είναι στην ουσία δάνεια συγκέντρωσης οφειλών καταναλωτικών δανείων με εξασφάλιση ακινήτου (Home Equity). Ουσιαστικά, οι τράπεζες διευκολύνουν τους πελάτες τους δίνοντας πιο μακροχρόνια δάνεια με χαμηλότερο επιτόκιο και επομένως χαμηλότερη μηνιαία δόση, ενώ οι ίδιες έχουν καλύτερη εξασφάλιση από πριν.

Επίσης, ένα μέρος των στεγαστικών δανείων είναι επισκευαστικά, που με τη σειρά τους εν μέρει είναι καταναλωτικά ή κατευθύνονται στην αποπεράτωση ακινήτων.

Το μεγαλύτερο κομμάτι βέβαια συνεχίζει να είναι για αγορά σπιτιού, όμως και εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά: το 60% με 80% κατευθύνεται στην αγορά μεταχειρισμένων κατοικιών, που είναι φθηνότερες. Επομένως, η απορρόφηση των νεόδμητων, όπου υπάρχει η πλεονάζουσα ρευστότητα, πρέπει να είναι είτε αργή είτε μικρότερη της νέας προσφοράς, οπότε το στοκ των αδιάθετων μπορεί να αυξάνεται αντί να μειώνεται.

Φυσικά, υπάρχει κόσμος που διαθέτει την ευχέρεια να πληρώσει το τίμημα σε ρευστό από την τσέπη του, χωρίς να καταφύγει στην τράπεζα και ο οποίος θα πρέπει να προσμετρηθεί στη ζήτηση. Ομως, οι εκτιμήσεις θέλουν το ποσοστό αυτό να είναι μικρό στο σύνολο της ζήτησης.

Τι λένε οι τραπεζίτες

Τραπεζίτες πάντως αναφέρουν ότι οι αιτήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια από τους καταναλωτές έχουν αυξηθεί το 2ο τρίμηνο, ενώ παράλληλα συνοδεύονται από αύξηση του ποσοστού των εγκρίσεων.

«Οι τράπεζες δέχονται περίπου 600 με 700 αιτήσεις την ημέρα, από τις όποιες εγκρίνονται οι 6 στις 10. Τους πρώτους μήνες της χρονιάς οι αιτήσεις δεν ξεπερνούσαν τις 300 έως 400 και αντίστοιχα το πράσινο φως δινόταν περίπου στο 40% αυτών», αναφέρει ένας εξ αυτών.

Στελέχη της κτηματαγοράς συμφωνούν ότι οι τράπεζες εμφανίζονται πιο πρόθυμες να προσφέρουν δάνεια από τον Απρίλιο και μετά. Οι λόγοι είναι πρακτικά δύο: Πρώτον, τα spread στα νέα στεγαστικά δάνεια κυμαίνονται πλέον μεταξύ 2% και 2,5%, οπότε κερδίζουν περισσότερα. Δεύτερον, τα πιστωτικά ιδρύματα μπορούν και σκοπεύουν να τιτλοποιήσουν αυτά τα δάνεια ώστε να αντλήσουν φθηνό χρήμα από την ΕΚΤ. Το κόστος άντλησης βραχυχρόνιας ρευστότητας με ενέχυρο τέτοιους τίτλους ανέρχεται περίπου στο 1% σήμερα.

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι τράπεζες διαπιστώνουν ανησυχητική αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια.

Τα νούμερα

Το υπόλοιπα χρηματοδότησης των στεγαστικών δανείων διαμορφώθηκαν στα 78,23 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, από 78,06 δισ. το Μάρτιο και 78 δισ. το Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Ομως, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης, που λαμβάνει υπόψη τις διαγραφές δανείων και τις συναλλαγματικές διαφορές διαμορφώθηκε στα 133 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο, από 199 εκατ. το Μάρτιο και 190 εκατ. το Φεβρουάριο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ακίνητα & κτηματαγορά