Έντυπη Έκδοση

Πιο ακριβό το ένσημο από το μεροκάματο

«Γνωρίζετε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, το ένσημο του ΙΚΑ έχει γίνει ακριβότερο απ' ό,τι το μεροκάματο;».

Η διαπίστωση εργολάβου, με χρόνια εμπειρίας στην οικοδομή, έχει αποκτήσει βάση το τελευταίο χρονικό διάστημα. Με την οικοδομική δραστηριότητα να υποχωρεί ακόμη και κατά 40% σε ορισμένες περιοχές της χώρας, τα μεροκάματα στην οικοδομή αναγκαστικά προσαρμόζονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με τις ασφαλιστικές εισφορές, οι οποίες ακολουθούν τη δική τους πορεία και δεν προσαρμόζονται στις συνθήκες της αγοράς. Το αποτέλεσμα; Ενα ένσημο -το οποίο στην οικοδομή υπολογίζεται με τεκμαρτό τρόπο και όχι ως συνάρτηση της αμοιβής του εργάτη- φτάνει να κοστίζει έως και 86 ευρώ. Το αποτέλεσμα; Οι εργολάβοι δεν «κολλούν» παρά τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων (αυτόν που προβλέπει η άδεια οικοδομής) και η εισφοροδιαφυγή οργιάζει.

Το παράδειγμα με τα ένσημα του ΙΚΑ δεν είναι το μοναδικό. Από το 2007, το κόστος για την έκδοση των οικοδομικών αδειών διπλασιάστηκε εν μια νυκτί. Για μια τετραόροφη πολυκατοικία, το κόστος έκδοσης της άδειας μπορεί να υπερβεί τις 60.000-70.000 ευρώ, ενώ ακόμη και για μια μονοκατοικία απαιτούνται περισσότερα από 20.000-25.000 ευρώ. Πριν από δύο χρόνια, το πολυπόθητο χαρτί δεν κόστιζε περισσότερο από 10.000-12.000 ευρώ. Η κρίση γκρέμισε την οικοδομική δραστηριότητα. Η δουλειά στα γραφεία των μηχανικών και των αρχιτεκτόνων έχει υποχωρήσει και εξακολουθεί να μειώνεται. Παρ' όλα αυτά, το κόστος για την έκδοση της άδειας οικοδομής διατηρείται στα προ κρίσης υψηλά επίπεδα.

Το μόνο που υποχωρεί το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι οι τιμές ορισμένων υλικών. Στο οπλισμένο σκυρόδεμα, οι τιμές έχουν πέσει περίπου 5-10% σε σχέση με τα προ διετίας επίπεδα, κυρίως λόγω της πτώσης στην τιμή του σιδήρου. Φθηνότερα είναι τα ηλεκτρολογικά υλικά λόγω της μείωσης στην τιμή του χαλκού, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα υδραυλικά.

Οι τιμές στα χωματουργικά έχουν υποχωρήσει λόγω των μειωμένων τιμών των καυσίμων (πέρυσι το πετρέλαιο είχε 120 δολάρια το βαρέλι έναντι 70 δολαρίων που έχει τώρα), ενώ τα κουφώματα πωλούνται φθηνότερα λόγω της αποκλιμάκωσης στη διεθνή τιμή του αλουμινίου.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία προσδιορίζει τη μέση μείωση στις τιμές των οικοδομικών υλικών στο 0,5% σε σχέση με πέρυσι. Οσο για τους κατασκευαστές, επικαλούνται το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής δεν έχει υποχωρήσει παρά την κρίση, προκειμένου να διατηρούν υψηλά τις τιμές των ακινήτων. Ως πρόσθετο λόγο, επικαλούνται και το γεγονός ότι οι τιμές των οικοπέδων δεν έχουν υποχωρήσει παρά ελάχιστα το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Κλάδος κατασκευών & οικοδομή
Ακίνητα & κτηματαγορά