Έντυπη Έκδοση

Με άγριες διαθέσεις το νέο αφεντικό της Shell

Τη στάμπα του βάζει στη μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης ένας 50χρονος Ελβετός πριν καν αναλάβει τα ηνία της.

Ο λόγος για τον Πέτερ Βόσερ, οικονομικό διευθυντή της Royal Dutch Shell, ο οποίος πριν καν αναλάβει καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου, σε αντικατάσταση του αποχωρούντος Ζεροέν Βαν Ντερ Βιρ -στις αρχές του επόμενου μήνα, προχώρησε ήδη σε ριζική αναδιάρθρωση της δομής της εταιρείας.

Βάσει αυτής, τα τμήματα εξόρυξης και παραγωγής φυσικού αερίου, ενέργειας και αμμολιθικών πετρελαϊκών κοιτασμάτων (oil sands) ενώνονται σε δύο νέες διευθύνσεις. Εμφανής στόχος της αναδιάρθρωσης, η οποία εκτιμάται ότι θα θέσει σε κίνδυνο 24.000 θέσεις εργασίας και θα οδηγήσει σε νέο μπαράζ απολύσεων, είναι ένα πιο κεντροποιημένο σύστημα οργάνωσης, το όποιο όπως φιλοδοξεί ο Βόσερ θα ελαχιστοποιήσει τις καθυστερήσεις και τις υπερβάσεις κόστους.

Οι αλλαγές αυτές αντανακλούν ανάλογες κινήσεις στις οποίες προέβη την τελευταία διετία προς την ίδια κατεύθυνση η ΒΡ και τη διάθεση του Βόσερ να μιμηθεί τη μεγαλύτερη πετρελαϊκή του κόσμου Exxon, η οποία όπως και η επίσης αμερικανική Chevron έχουν πολύ πιο κεντροποιημένο σύστημα διοίκησης απ' ό,τι οι ευρωπαίες ανταγωνίστριές τους.

Η αναδιάρθρωση εκφράζει ακόμη την πρόθεση του Βόσερ να ελέγξει καλύτερα τη διοικητική πυραμίδα της εταιρείας, μετά το ηχηρό χαστούκι που αυτή δέχτηκε από μετόχους πριν από λίγες εβδομάδες, όταν περίπου το 60% εξ αυτών καταψήφισε την πρόταση της διοίκησης για καταβολή μπόνους αφού οι οικονομικοί στόχοι που είχε θέσει δεν καλύφθηκαν.

Η αναδιάρθρωση έρχεται σε κρίσιμη χρονική περίοδο για τη διοίκηση της Shell, η οποία έχει εκπονήσει για φέτος πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 32 δισ. δολ., ένα από τα μεγαλύτερα στον κλάδο σε μια σειρά από πανάκριβα έργα όπως η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών αμμολιθικών κοιτασμάτων του Καναδά (oil sands).

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Επιχειρήσεις