Έντυπη Έκδοση

Σανίδα σωτηρίας το χρήμα του ΔΝΤ

Η βίαια προσγείωση της ρουμανικής οικονομίας στις αρχές του 2009, έπειτα από μια εντυπωσιακή ανάπτυξη τα προηγούμενα χρόνια, φέρνει κραδασμούς στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Τα δάνεια σε καθυστέρηση έχουν φτάσει ήδη το 6% και αρκετοί πιστεύουν ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Αλλωστε, την εποχή των «παχέων αγελάδων» οι ξένες τράπεζες χορήγησαν μαζικά μεγάλα ποσά σε ευρώ ή ελβετικό φράγκο σε επιχειρήσεις και καταναλωτές επενδύοντας σε μια μεγάλη «παρθένα αγορά» με τεράστια περιθώρια ανάπτυξης. Τώρα, με την υποτίμηση του ρουμανικού λέι, η εξυπηρέτηση των δανείων έγινε ξαφνικά μια δύσκολη υπόθεση, καθώς τα εισοδήματα και η κατανάλωση άρχισαν να μειώνονται σημαντικά, ενώ οι ξένες επενδύσεις σταμάτησαν.

Την προηγούμενη εξαετία, μία από τις «ατμομηχανές» της οικονομικής ανάπτυξης ήταν η αύξηση στην κατανάλωση των νοικοκυριών. Αυτό επετεύχθη μέσω της αύξησης των καταναλωτικών δανείων που χορηγήθηκαν (60% σε ετήσια βάση) και της αύξησης στους μισθούς (αύξηση περίπου 25%). Το μοντέλο λειτούργησε άψογα μέχρι την έλευση της οικονομικής κρίσης.

Στην παρούσα φάση η αναπόφευκτη αύξηση των δανείων σε καθυστέρηση (περίπου στο 6% επί των συνολικών χορηγήσεων) θα επηρεάσει τις λογιστικές καταστάσεις των ελληνικών τραπεζών που κατέχουν ηγετική θέση στη ρουμανική αγορά (Εθνική, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς).

Το ζήτημα των επισφαλειών για τις ελληνικές τράπεζες πιθανότατα θα ενταθεί το φθινόπωρο, αλλά με δεδομένη την υποστήριξη που θα παράσχουν οι μητρικές τράπεζες στις θυγατρικές τους στη ρουμανική αγορά δεν τίθενται ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας ή αποσταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος. Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί «συμφωνία κυρίων» μεταξύ εκπροσώπων των 9 ευρωπαϊκών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στη χώρα και της Κεντρικής Τράπεζας της Ρουμανίας.

Οικονομικοί αναλυτές στο Βουκουρέστι εκτιμούν ότι η έναρξη των δανειοδοτήσεων από το ΔΝΤ τόνωσε το ενδιαφέρον πολλών ξένων επενδυτών. Στελέχη του ΔΝΤ εμφανίζονται αισιόδοξα για την πορεία της οικονομίας. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΔΝΤ στο Βουκουρέστι, Τζέφρι Φρανκς, εκτίμησε ότι είναι δυνατή η ανάπτυξη με θετικό πρόσημο στα τέλη του 2009 ή στο πρώτο τρίμηνο του 2010.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ρουμανία