Έντυπη Έκδοση

Χρησμοί Τρισέ για αύξηση των επιτοκίων

ΑΦΗΝΕΙ ΑΝΟΙΚΤΗ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ 1%, ΑΛΛΑ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΑΝΟΔΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟ 2010

ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ το ρήγμα μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης και, σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για την οικονομία, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φαίνεται πως δεν μπορεί να περάσει ξεκάθαρο μήνυμα προς τις αγορές για τα μεσο-μακροπρόθεσμα σχέδια.

ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ ΖΑΝ-ΚΛΟΝΤ ΤΡΙΣΕ Οι έντονες διαφορές που προέκυψαν εδώ και δύο μήνες και αφορούν στα μη συμβατικά μέτρα που θα χρησιμοποιήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για να βοηθήσει τις αγορές να επιστρέψουν στην προ κρίσεως λειτουργία τους, ανέδειξαν και τις διαφορετικές φιλοσοφίες των 16 κεντρικών τραπεζιτών που κάθε μήνα ψηφίζουν για το μέλλον των δανειακών μας υποχρεώσεων.

Από τη συνεδρίαση της Πέμπτης προέκυψαν τα εξής ξεκάθαρα μηνύματα:

* Η ΕΚΤ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να προχωρήσει και σε νέα μείωση των επιτοκίων εάν και εφόσον χρειαστεί. Προς το παρόν, το επίπεδο του 1% παραμένει συμβατό με την ανάγκη σταθερότητας των τιμών.

* Η ευρωζώνη θα «δει» θετικό πρόσημο στην ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του 2010.

* Οι χώρες-μέλη με αυξημένα ελλείμματα και χρέη όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία πρέπει να προχωρήσουν άμεσα σε σχέδιο εξόδου από την κρίση, δηλαδή να επιστρέψουν στη δημοσιονομική εξυγίανση και στα ελλείμματα κάτω από το 3%.

* Η εκτίμηση ότι βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά ανάκαμψης είναι επισφαλής. Ο κύριος Τρισέ εμφανίστηκε επιφυλακτικός με την αισιοδοξία των αγορών ότι η «καλύτερη συμπεριφορά» ορισμένων δεικτών μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες για αντιστροφή του κλίματος.

* Η σταθερότητα της ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από τη συμπεριφορά του χρηματοπιστωτικού τομέα. Η ανησυχία για την τραπεζική επάρκεια εξακολουθεί να υπάρχει και ο πρόεδρος της ευρωτράπεζας ζήτησε από τις τράπεζες να σταθεροποιήσουν την κεφαλαιακή τους βάση.

Σε δεύτερη ανάγνωση, όμως, τα λόγια του Ζαν- Κλοντ Τρισέ κρύβουν δύο εκπλήξεις:

* Από τις αρχές του 2010 και μετά, μάλλον πρέπει να περιμένουμε αυξήσεις επιτοκίων. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τη φράση του κυρίου Τρισέ «η σταθερότητα των τιμών είναι διατηρήσιμη μεσοπρόθεσμα». Η αντικατάσταση της λέξης «μακροπρόθεσμα», που χρησιμοποιήθηκε τους προηγούμενους μήνες, με τη «μεσοπρόθεσμα» φανερώνει τις ανησυχίες της Φραγκφούρτης για την απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και το κερδοσκοπικό παιχνίδι που παρατηρείται στην αγορά ενέργειας και που μπορεί μέσα στο χειμώνα να αυξήσει απότομα τις πληθωριστικές πιέσεις.

* Το συμβούλιο της ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα να αποφασίσει για τα μη συμβατικά μέτρα πέραν της αγοράς των καλυμμένων ομολόγων (πρόκειται για εκδόσεις ομολόγων κυρίως τραπεζών, οι οποίες έχουν εξασφαλίσεις σε στεγαστικά δάνεια ή άλλες εμπράγματες αξίες), ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ακόμα δεν υπάρχει ομοφωνία για διεύρυνση της αγοράς σε εταιρικά και κυβερνητικά ομόλογα όπως επιθυμεί μερίδα των τραπεζιτών με επικεφαλής τον αντιπρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας Λουκά Παπαδήμο.

Φαίνεται, πάντως, πως η προ ημερών παρέμβαση της γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ ενίσχυσε την επιρροή του προέδρου της Μπούντεσμπανκ Αξλ Βέμπερ που θεωρεί λανθασμένη τη διεύρυνση του μέτρου αγοράς ομολόγων, με τη δικαιολογία ότι οι αγορές θα δυσκολευτούν να απορροφήσουν τις μεγάλες ποσότητες ρευστότητας που διοχετεύονται στην αγορά.

Ουσιαστικά, οι Γερμανοί φοβούνται ότι αν η ΕΚΤ ρίξει πολύ χρήμα στην αγορά, δεν θα καταφέρει να το μαζέψει γρήγορα. Μια τέτοια εξέλιξη θα είχε ως αποτέλεσμα όταν τελειώσει η ύφεση να δημιουργηθεί υψηλός πληθωρισμός.

Ετσι, προς το παρόν ισχύει η αγορά καλυμμένων ομολόγων μέσω της πρωτογενούς και δευτερογενούς αγοράς. Οι τίτλοι προς εξαγορά δεν πρέπει να έχουν χαμηλότερη αξιολόγηση από «ΒΒΒ», ενώ πρέπει να διαθέτουν επαρκείς εγγυήσεις. Οι αγορές θα ξεκινήσουν τον προσεχή Ιούλιο και θα ολοκληρωθούν έως τον Ιούλιο του 2010. Εκτιμάται ότι η ΕΚΤ θα κρατήσει τους τίτλους για διάστημα 3 έως 10 ετών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Επιτόκια