Έντυπη Έκδοση

Οι ευρωκάλπες στη σκιά των προβλημάτων

ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΣΥΝΕΧΙΖΟΜΕΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

ΜΕ ΤΟ ΜΥΑΛΟ στην τσέπη προσέρχονται στις κάλπες οι ευρωπαίοι ψηφοφόροι, καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη οικονομική και κοινωνική κρίση από το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Τα προβλεπόμενα υψηλά ποσοστά αποχής θεωρούνται ήδη μία ένδειξη σιωπηλής διαμαρτυρίας, καθώς πολλοί ευρωπαίοι πολίτες εκτιμούν ότι δεν αξίζει τον κόπο να πάνε να ψηφίσουν ούτε καν για να διαμαρτυρηθούν.

Το κυριότερο πρόβλημα που απασχολεί πολίτες και κυβερνήσεις είναι η διεθνής οικονομική κρίση, για την οποία αρχικά οι ιθύνοντες της Ε.Ε. σφύριζαν αδιάφορα και τώρα τρέχουν και δεν φθάνουν... Το ΑΕΠ στην ευρωζώνη παρουσίασε αρνητική ανάπτυξη 4,8% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι (σε ολόκληρη την Ε.Ε. η αρνητική ανάπτυξη ήταν 4,5%), με την άλλοτε ευρωπαϊκή ατμομηχανή, τη γερμανική οικονομία, να συρρικνώνεται κατά 6,9%.

Αρνητική ανάπτυξη

Οι προβλέψεις παραμένουν ζοφερές. Η ΕΚΤ κάνει λόγο στην τελευταία της έκθεση για αρνητική ανάπτυξη έως και 5,1% φέτος στην ευρωζώνη, ενώ η ίδια η γερμανική κυβέρνηση προβλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6%. Ακόμη και αν η οικονομία αρχίσει να παίρνει μπρος από το 2010, όπως ελπίζουν επίτροποι και πολιτικοί, η ύφεση θα έχει αφήσει πίσω της «κρανίου τόπο» όσον αφορά την απασχόληση και την ανεργία, ζητήματα που βιώνει καθημερινά ο μέσος πολίτης.

Τον Απρίλιο προστέθηκαν στην ευρωζώνη 396.000 νέοι άνεργοι σε σχέση με τον Μάρτιο, με το ποσοστό των ανέργων να φθάνει στο 9,2% ή τα 14,5 εκατ.. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. ξεπερνούν τα είκοσι εκατ. και η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι έως το 2010 θα προστεθούν οκτώμισι εκατ. επιπλέον άνεργοι. Η Κομισιόν προβλέπει ότι η ανεργία στην ευρωζώνη θα φθάσει στο 9,9% το 2009 και στο 11,5% το 2010.

Από τις επίσημες διαδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, που προσπάθησε ενόψει ευρωεκλογών να ευαισθητοποιήσει τα κόμματα εξουσίας όσον αφορά την «Κοινωνική Ευρώπη», μέχρι τα δεκάδες βίαια ξεσπάσματα δυσαρεστημένων εργατών, όπως στη Γαλλία με την ομηρία στελεχών επιχειρήσεων ή την πολιορκία της μεγαλύτερης χαλυβουργίας στον κόσμο ArcelorMittal στην έδρα της στο Λουξεμβούργο, η κοινωνική δυσαρέσκεια σιγοβράζει. Ηδη πολλές βιομηχανίες, κυρίως στη Γερμανία, εφαρμόζουν εβδομάδα λιγότερων ωρών εργασίας, προς το παρόν με κρατική επιδότηση του μισθού, αποφεύγοντας τα χειρότερα. Παρ' όλα αυτά 300.000 θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και στη Γερμανία από τον περασμένο Σεπτέμβριο που χρεοκόπησε η Lehman Brothers.

Η επιτακτική ανάγκη αντιμετώπισης της ανεργίας προκαλεί μάλιστα πρόσθετα προβλήματα στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα από την μια και από την άλλη, συνεχίζουν να ορκίζονται στο Σύμφωνο Σταθερότητας, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητά επιστροφή από το 2010 στην πολιτική περιορισμού των ελλειμμάτων.

Χωρίς αύξηση της φορολογίας ή περιορισμού των κοινωνικών δαπανών (μέτρα αντιδημοφιλή που εντείνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια), η επιχείρηση μείωσης του ελλείμματος φαντάζει αδύνατη. Η Γερμανία για παράδειγμα, ο «κέρβερος» της δημοσιονομικής σταθερότητας, καλείται να αντιμετωπίσει την προβλεπόμενη μείωση φορολογικών εσόδων κατά 316 δισ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια λόγω της ύφεσης.

Η μείωση των κοινωνικών δαπανών αποδυναμώνει το λεγόμενο «κοινωνικό δίκτυ» που διαθέτουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Χωρίς αυτό, η κατάσταση όσον αφορά την ανεργία και την ανέχεια θα ήταν ακόμη χειρότερη. Μία αύξηση στην φορολογία των επιχειρήσεων θα έκοβε ακόμη πιο πολύ την όρεξη για επενδύσεις, με τις ξένες άμεσες επενδύσεις στην Ε.Ε. από επιχειρήσεις εκτός συνόρων της να έχουν μειωθεί κατά 57%, στα 173 δισ. ευρώ, το 2008 σε σχέση με πέρυσι.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις από επιχειρήσεις εντός Ε.Ε. έχουν μειωθεί κατά 42%, μείωση που είναι κατά πολύ μεγαλύτερη από την κατά 21% μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων διεθνώς το 2008, στα 1,4 τρισ. δολάρια.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωεκλογές