Έντυπη Έκδοση

Τα κράτη και τα μέτρα

Διαφορετικές στρατηγικές υιοθετούν τα κράτη της Ε.Ε. για να στηρίξουν την αγορά και να τονώσουν τους πολίτες ενόψει ευρωεκλογών. Τα πιο πολλά επικεντρώνονται στην αγορά εργασίας και στις δημόσιες επενδύσεις.

* Στη Γαλλία ύστερα από αίτημα των κοινωνικών εταίρων συστάθηκε ένα «ταμείο κοινωνικών επενδύσεων», το FISO, με σκοπό τη χρηματοδότηση δράσεων κατάρτισης και επιμόρφωσης. Εχουν ληφθεί μέτρα για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να εφαρμόσουν μειωμένο ωράριο εργασίας στήριξης της επαγγελματικής κατάρτισης, της αναζήτησης εργασίας, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις εξαιρούνται των εισφορών (π.χ. για πρόσληψη μαθητευόμενων) και λαμβάνουν «μπόνους» για την πρόσληψη ενός ατόμου κάτω των 26 ετών.

* Στην Τσεχία προωθείται πακέτο τόνωσης της αγοράς εργασίας, με την μείωση του κόστους εργασίας, των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους. Επιδοτούνται οι εργοδότες για την κατάρτιση των εργαζομένων.

* Στην Ισπανία διατίθενται επιπλέον 134 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της διά βίου κατάρτισης και επιδότησης αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρήσεων να διαχειριστούν τις οφειλές τους (π.χ. ασφαλιστικές). Θεσπίστηκαν φορολογικές εκπτώσεις αξίας 400 εκατ. ευρώ. Πάγωσε επίσης το ύψος των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για ειδικές κατηγορίες καταναλωτών (χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργα νοικοκυριά, κ.λπ.).

* Στη Δανία λαμβάνονται μέτρα ελέγχου της αγοράς εργασίας με την ανακοίνωση των απολύσεων και των κενών θέσεων εργασίας, ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο.

* Στην Ολλανδία η κυβέρνηση ενέκρινε δέσμη μέτρων για την πρόληψη της ανεργίας και τη βραχύτερη διάρκειά της, καθώς και μέτρα στήριξης της πράσινης οικονομίας, της καινοτομίας, και της αποτελεσματικότητας των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.

** Στη Σλοβακία μειώθηκαν κατά 2,75% έως το τέλος του 2010 τα ποσοστά των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης για τους αυτοαπασχολούμενους.

* Στην Ιταλία τα μέτρα περιλαμβάνουν νέο ταμείο στήριξης της απασχόλησης των νέων, ταμείο εγγύησης μισθών για τους εργαζομένους που πλήττονται από μειωμένο ωράριο, παροχή ειδικής στήριξης για μαθητευόμενους. Μειώθηκαν οι ελάχιστες ημέρες απασχόλησης ετησίως (στις 90) για να δικαιούται ο άνεργος επίδομα.

* Στη Λιθουανία οι κάτοχοι ενυπόθηκων δανείων που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες μπορούν να αναβάλλουν τις πληρωμές για έναν χρόνο.

* Στην Πορτογαλία ένας νέος μηχανισμός μεταφέρει την ιδιοκτησία σπιτιού που ξεπληρώνεται με ενυπόθηκο δάνειο σε ειδικό ταμείο που «αγοράζει» το τραπεζικό δάνειο και ζητάει χαμηλότερη δόση για την αποπληρωμή.

* Στην Πολωνία το Μάρτιο οι κοινωνικοί εταίροι συμφώνησαν σε δέσμη 13 μέτρων κατά της κρίσης. Η πολωνική κυβέρνηση επιδοτεί την απασχόληση των ατόμων που απειλούνται από τις συλλογικές απολύσεις.

* Στην Κύπρο αυξήθηκαν οι κατώτατες συντάξεις και διατίθενται 4 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε κοινωνική φροντίδα.

* Στη Ρουμανία αυξήθηκαν κατά 30% τα οικογενειακά επιδόματα (και αυτά των μονογονεϊκών οικογενειών).

* Στη Δανία αυξάνονται οι δημόσιες επενδύσεις για να τονώσουν την αγορά. Οι δήμοι έχουν ξεκινήσει σχέδια με ανακαινίσεις των σχολείων και των νηπιαγωγείων και περιφερειακές κυβερνήσεις προχωρούν σε επενδύσεις στις υποδομές υγείας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομική κρίση
Ευρωεκλογές